Klare taal

zondag 4 november 2012 Zenia 4 Opmerkingen

Een van mijn beste vrienden is na wat aanmodderen hier en daar nog eens echt verliefd. Hij vertelde me enthousiast dat hij na de eerste date zelfs geen seks had gehad. Dat had hij zichzelf al voorgenomen op voorhand, maar ze hadden er ook over gesproken. Kwestie van klare taal te scheppen. De jongeman met wie hij uitging had daar op gereageerd dat hij normaal ook niet kust op een eerste date. In een reflex zuchtte ik: ‘Ik wil dat ook op een volgende date, zo’n klare taal!’

Maar laten we eerst even terugkeren naar ‘seks na de eerste date’. Zonder in loze veralgemeningen te willen vervallen, denk ik toch te mogen zeggen dat als je dat als vrouw doet, je de stempel sloerie opgedrukt krijgt. Of je bent op zijn minst gemakkelijk. Als man lijkt dat al minder een probleem, ook al lacht de vriend in kwestie zelf ook wel relativerend met ‘de marginaliteit’ ervan.

Na een eerste date seks verwachten of willen, doe ik niet. Wel zou ik wat van die ongedwongenheid in het afspraken maken willen. Geen gemengde of foutief te interpreteren signalen als je bij aanvang al weet: Er wordt niet gekust. Je vond de date wel leuk en er wordt niet gekust: geen probleem, hij vindt je misschien ook wel leuk, de afwezigheid van een kus is dus geen afwijzing. Je vond de date niet zo leuk: ook geen probleem want de afspraak was niet kussen. Klare taal kan volgens mij zoveel stress wegnemen. Bovendien geloof ik dat er ondanks zo’n afspraken nog spanning en mysterie genoeg is: Je wil toch sowieso dat de ander je leuk vindt en daar heb je ook geen controle over.

Want heel eerlijk? Verliefd zijn vind ik soms niet leuk. Waarom? Net omwille van dat niet weten, het gissen en moeten interpreteren van onduidelijke signalen die waarschijnlijk niet eens als signalen bedoeld zijn. Het zou toch zoveel gemakkelijker zijn als we zoals in de Sims een hartje boven de ander zijn hoofd zagen verschijnen. Nadien is er immers nog genoeg werk aan de winkel.

4 opmerkingen:

 1. De dubbele moraal in onze cultuur is er spijtig genoeg nog altijd... ik heb zo mij eigen idee hierover dat ik als norm gebruik.
  Verder ben ik voorstander van vriendelijke, doch klare taal, weet je gelijk waar je aan toe bent (en de ander ook) en het zegt iets over of het 'klikt' of niet op communicatieniveau!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie mij nog niet direct afspraken maken over kussen/seks hebben met iemand waar ik voor het eerst iets mee ga drinken. Het lijkt mij heel vreemd om daar al over te beginnen als je nog niet eens weet of jijzelf of de ander al dan niet iets meer zal gaan voelen (ik heb trouwens niet elke keer als ik afspreek met een man amoureuze bedoelingen, moet ik dat dan expliciet zeggen bij het vastleggen van de afspraak?).

  Dat er geen kus/seks was, hoeft toch niet te betekenen dat het geen leuke afspraak was? Dat lijkt mij nogal evident.

  Geef mij trouwens maar de trage aanpak (heb ik met de jaren met vallen en opstaan geleerd...). Veel te veel verdriet als je je snel in een relatie stort en al even snel met je hoofd tegen de muur loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben voorstander van klare taal, maar aan de andere kant kan dat op een eerste date best afschrikkend werken.
  Ik heb eens enkele maanden gedate met iemand. Op onze eerste date liet ik verstaan dat ik er nog niet helemaal klaar voor was en het rustig aan wilde doen. (op een bepaald moment komt het toch op het topic relatie) De volgende date was ik best gestresseerd omdat ik vreesde dat hij me zou kussen en ik nog niet wist of ik dat wel wilde. Hij merkte mijn stress op en toen spraken we af dat er pas vanaf date 5 gekust mocht worden. En dat werkte erg bevrijdend, voor ons allebei trouwens. Het maakt het ook spannend des te dichter je bij date 5 komt.
  Een succesvolle relatie is het achteraf niet geworden, maar we hebben het tot date 4 uitgehouden om niet te kussen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat als man zelfs gek. Ik heb dat nooit gedaan. Op één uitzondering na, en dat was op de 2de afspraak, dat we al gekust hebben. Maar wij waren al meer dan een maand dagelijks aan het chatten, vandaar dat die kus snel kwam. Maar spreken over sex of het dan ook nog doen, daar gaat in mijn ogen toch iets langer over. Ik geef wel altijd ter begroeting een kus op de wang. :-)

  BeantwoordenVerwijderen