Getest: bookcrossing

vrijdag 29 maart 2013 Lies 3 Opmerkingen

Een tijdje geleden had Lehti het hier over bookcrossing. Dat ga ik eens uitproberen, dacht ik.

Ik registreerde mij en liet mijn eerste boek vrij.

En toen ... gebeurde er niets. Ik heb er het raden naar hoe het mijn boek verging. Niemand meldde op de site het gevonden te hebben.

Ik schreef mij ook in om meldingen te krijgen telkens er een boek wordt vrijgelaten in Gent. Twee keer kreeg ik een melding. Maar het ging zelden om een boek dat ik wou en de plek waar men het boek vrijliet, was ook niet bij de deur. Ik zag het trouwens ook niet zitten om heel de Gentse bibliotheek uit te kammen op zoek naar een losgelaten boek. Of om in een jeugdhostel op zoek te gaan naar een Engelstalig flutboekje.

Mijn conclusie: bookcrossing is nog nauwelijks bekend in België en het loopt allesbehalve vlot. Ik vermoed dat mensen ook niet meteen hun lievelingsboeken zomaar ergens gaan achterlaten. Ook ik heb niet meteen een topstuk uit mijn collectie losgelaten in de vrije natuur, geef ik toe. En als iemand al op een bookcrossing-boek stoot, dan is het systeem zo onbekend dat velen niet gaan begrijpen wat het precies is (ondanks het label met uitleg op het boek).

Enkel als het systeem meer bekendheid krijgt, kan het beter gaan werken. En ook als mensen meer gegeerde boeken loslaten. Maar je lievelingsboek zomaar ergens achterlaten en er vervolgens niets meer over horen, is nu niet bepaald iets waar mensen doorgaans voor kiezen.

3 opmerkingen:

 1. Dat doet me eraan denken... Ik heb ook niets meer gehoord van het boek dat ik (nu al) 3 maanden geleden in een trein losgelaten heb. Ergens ben ik toch wel nieuwsgierig wat ermee gebeurd is? Hopelijk is het niet bij het oud papier beland :( Ik heb trouwens nog nooit een bericht gekregen dat er een boek in mijn buurt achtergelaten is...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees ook graag boeken, maar dit boekcrossing spreekt me niet aan. ik hou het verder bij Postcrossing... ;-)
  Succes nog

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelfs op plekken waar bookcrossing bekender is wordt maar tussen de 10 en 20% van de boeken gemeld. Dit betekent echter niet dat ze nooit gevonden worden. Soms kunnen er jaren voorbijgaan zonder een melding en dan duikt een boek plots weer ergens op. Zelf heb ik heel wat gemelde vangsten (zo'n 200), maar ik ben dan ook al sinds 2007 bezig en liet om en bij de 1000 boeken vrij in het wild! ;)
  http://moriquensbookshelf.webs.com/releasescaught.htm
  Het is en blijft voor mij een zalige hobby.

  BeantwoordenVerwijderen