Pleidooi voor downdaten

donderdag 25 april 2013 Lies 7 Opmerkingen

Een lezeres mailde ons een link naar dit artikel waarin (single) filosofe Simone Van Saarloos stelt dat hoogopgeleide vrouwen moeten gaan downdaten. Want het wordt steeds moeilijker om een hoogopgeleide man te vinden. Daarnaast ziet Van Saarloos nogal wat nadelen aan relaties tussen 2 hooggeschoolde partners: ‘Liefde tussen twee hoogopgeleiden is niet alleen ongelooflijk lustdodend, maar bovenal ontzettend improductief en maatschappelijk onverantwoord’, vindt Simone.

En wat denkt u ervan?

7 opmerkingen:

 1. Een goed idee. Bovendien is opleiding (of het gebrek daaraan) niet noodzakelijk gelijk aan een bepaald (intellectueel) niveau.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stel wel vast dat van alle mensen die ik leer kennen het uiteindelijk wel nagenoeg enkel de hooggeschoolden zijn die vrienden worden. Dat gebeurt spontaan, niet omdat ik dat bewust zoek, wel omdat ik met hooggeschoolden blijkbaar toch meer interesses, waarden, manier van denken en leven, ... deel.
  Maar het heeft inderdaad niet altijd met diploma's te maken. Een paar kennissen/vrienden van mij hebben helemaal geen hoge diploma's zonder dat je dat ook maar ergens aan merkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemak voor eens de 'omgekeerde' wereld als afwisseling: man het huishouden en vrouw die de centen binnenbrengt, 'k ben heel benieuwd hoe dat werkt! :-)
  Voor mij telt vooral de mate waarin mensen hun oogkleppen open hebben staan en meestal zit daar een hoger opleidingsniveau aan vast. Ik merk dat het aangaan van een hogere studie veel kansen tot 'nadenken' geven en het dan van de persoon in kwestie afhangt deze kansen te grijpen of niet.
  Downdaten of niet, liefde/de 'klik' is altijd een stukje chemie/een mysterie en daar hebben wetenschappers/filosofen geen 'formule' voor gevonden... en hopelijk vinden ze die ook nooit! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ie maar lekker ruikt. Nee, ik bedoel níet of ie zich dagelijks doucht, scheert en besprenkelt maar of zijn/haar lichaamsgeur bijna letterlijk 'chemie' geeft bij jou.
  Wat je zegt Vlinderke: Hopelijk vinden ze die formule nooit!

  Nadeel aan downdaten kan zijn dat de hoger opgeleide geneigd is om van alles te verklaren. De kunst om dat los te laten is een hele lastige. Als je het zelf al niet doet, dan zullen vrienden zich haasten om te zeggen dat hij/zij blond/ donker/ behaard/ stil/ druk òf laagopgeleid is TERWIJL JIJ DAAR TOCH HELEMAAL NIET OP VIEL!

  Mijn devies: loopt uw neus achterna en wees niet bang die meer dan eens te stoten!

  (o ja, enne pst, ik hoor hier eigenlijk niet meer....sinds een paar maanden, niet verder vertellen hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Idd, Lehti, de lichaamseur/feromonen 'zeggen' alles!!! Speeddating met 'ruikmoment', dat zou pas business zijn! ;-) :-)
  Enne... proficiat! ;-) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Lehti: loop uw neus achterna en wees niet bang die meer dan eens te stoten, wat een mooi devies (al vindt men dat waarschijnlijk niet wanneer men pas met z'n neus tegen de muur gelopen is...).

  By the way, proficiat! Blij dat een single minder niet een lezer minder betekent ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Lies, dank je (vlinderke ook) en om nog even voort te borduren op die neus (sorry, ik weet het, dit ging eigenlijk over downdaten), ik raad niemand aan zijn of haar neus daadwerkelijk te stoten, maar de angst dat dat gebeurt te relativeren.
  Zonder de maagden onder ons tegen het hoofd te willen stoten, denk ik dat de meeste singles al wel eens een relatie of een aanzet daartoe hebben gehad. Tenzij het een bewuste (en vast ook verstandige) keuze was, is die eerdere relatie(s) dus mislukt. Dat doet zeer. En daarom beginnen we er niet meer aan. Want dat LUDUVUDDU was honderd maal erger dan die hernia. Zoiets. Maar door die angst groeit ook de verwachting en juist dan doet het stoten van die neus zeer. (als het gebeurt).

  Komt allen de dertigste naar koninginnedag in Holland (maar mijdt Amsterdam)! Het schijnt dat 6 op de 10 singles in Nederland dat een uitgelezen dag vinden om hun nieuwe partner tegen het lijf te lopen. (en even zoveel koppels brengen die dag het liefst samen in bed door in plaats van tussen al dat oranje op straat. Dan weet je ook alvast wat je volgend jaar rond deze tijd doet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen