Wie mag er weer de vakanties opvangen voor collega’s? Ja, de single.

maandag 22 juli 2013 Gastblogger 10 Opmerkingen

Het is weer zomer en dat betekent dat ik weer lekker op vakantie kan.

Nou, niet dus. Want zoals elk jaar denken mijn collega’s dat ik als single wel even al hun vakanties op ga vangen en dat ik wel in het laagseizoen op vakantie ga. Ik heb al acht keer aangegeven in de acht jaar dat ik hier werk dat ik ook in het hoogseizoen op vakantie wil. Ik krijg dan steevast te horen dat mensen met een partner en kinderen voor gaan bij het verdelen van de dagen.

Maar ik wil ook wel eens een keer mooi weer bij een vakantie in eigen land. Heb ik het recht om vakantie te eisen als ik al jaren de vakantietijd van anderen loop op te vangen? Of moet ik dit als single maar slikken? Of moet ik maar gaan doen of ik een partner heb? Pfff.

Met dank aan onze gastblogster.

10 opmerkingen:

 1. Discriminatie, iedereen heeft recht op vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja. Bij mij op het werk zijn er sterke vermoedens dat er bij de toekenning van tijdskrediet voorrang gegeven wordt aan mensen met kinderen. En waar er rook is, is er meestal vuur... Het is eveneens discriminatie, maar probeer het maar eens te bewijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als er echt zodanig gediscrimineerd wordt, is dit dan geen vraag voor de vakbond? Ik zou mij daar gaan informeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. (Poging 2, eerste keer mislukt, als het toch dubbel verschijnt 1x wissen a.u.b.)
  Helpt het niet van op de eerste werkdag van januari al je vakantie voor de zomer te vragen? Het is in elk geval niet eerlijk als mensen met kinderen altijd voorrang krijgen of als mensen zonder kinderen nooit in de zomer vakantie kunnen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga mij hier niet populair maken denk ik :-)

  Ik begrijp dat het niet leuk is, maar als (single) ouder vind ik het niet meer dan normaal dat er voorrang gegeven wordt aan mensen met kinderen.

  Zij kunnen niet anders dan hun verlof tijdens de zomermaanden opnemen. Want -hoe vreemd het ook mag klinken- zij gaan graag met hun kinderen op vakantie. En aangezien die in juni en september naar school moeten blijft er niet veel keuze qua 'goed weer' maanden over.

  En nog een praktische reden: probeer voor die koters maar eens 2 maanden opvang geregeld te krijgen. Da's een hele krachttoer. Elke week die je daar af kan snoepen door er zelf op te passen is handig meegenomen...

  Dat kinderloze koppels ook voorrang zouden krijgen is minder goed te praten. Tenzij de partner aan een vaste vakantieregeling (bouw of zo) gebonden is natuurlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het probleem is dus eigenlijk dat de schoolvakanties te lang duren :-)

  En nu ga ik de leraars op mijn dak krijgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nu ga ik iets heel onpopulairs zeggen: de meeste mensen kiezen ervoor om kinderen te krijgen. Dat betekent dan ook dat je met de gevolgen van die keuze moet leren leven, ook op het gebied van vakanties.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pure discriminatie EN regelneverij van de werkgever. OK, Rigel, er zijn vrij voor de hand liggende redenen waarom mensen met kinderen in het hoogseizoen met verlof willen gaan. Maar mensen zonder kinderen kunnen daar ook zeer goede redenen voor hebben. Andere redenen, maar wel goede redenen. Niemand moet daarover oordelen, niet de werkgever, niet de collega's met kinderen.
  Waarom kunnen werknemers onderling niet tot een akkoord trachten komen? Dat iedereen 's z'n verantwoordelijkheid opneemt! Het is toch wel erg dat iemand acht keer op een rij verplicht wordt om buiten het seizoen verlof op te nemen, terwijl zij dat niet wilt.

  Trouwens, Nachtbraker, ik heb die wetgeving rond tijdskrediet 's onderzocht een tijdje geleden: je hoeft geen sterke vermoedens te hebben. Het IS gewoon zo! Effectief discriminerend! (gelukkig was het voor mij niet aan de orde ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb op mijn verschillende jobs nooit problemen gehad om vakantie op te nemen wanneer ik dat wou. Ofwel was er sowieso weinig werk in de zomer en had men dus het liefst dat zoveel mogelijk mensen dan verlof namen. Ofwel sloot men en had iedereen tegelijkertijd verlof. Ofwel was ik zelf vragende partij om in het laagseizoen verlof te nemen. Dan heb je vaak aangenamere temperaturen en het is ook minder duur.

  Maar stellen dat je als kinderloze maar vakantie moet nemen buiten de schoolvakanties, kan totaal niet, vind ik. Als je als single bv. op vakantie wil gaan samen met vrienden die alleen maar in de schoolvakanties kunnen, dan is dat volgens mij ook een goede reden.
  De ene wil op vakantie met zijn kinderen, de andere met zijn vrienden. Allemaal goede redenen en als iedereen wat begrip opbrengt voor de collega's en eens wat water bij de wijn doet, moet het toch lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik snap het wel als je kinderen hebt dat je dan enkel in de schoolvakanties weg gaat. Ik neem idd een deel van mijn vakantie buiten de schoolvakanties op, maar als het zomer is en de zon schijnt, wil ik daar ook wel eens van genieten als single! Singles zonder hebben net zozeer behoefte aan zomer en zon als al de rest...

  BeantwoordenVerwijderen