Doe mee aan de suikervasten en krijg de 'sugar blues'!

donderdag 27 februari 2014 Gastblogger 9 Opmerkingen

Via deze blog organiseren we voor de derde maal een suikerloze vasten. In de 47 dagen voor Pasen willen we lichaam en geest alle suiker ontzeggen en die ervaring met mekaar delen. Meld je aan via http://suikerloos.wordpress.com. We starten op aswoensdag (dus aanstaande woensdag 5 maart). Say no to sugar daddy or sugar mama! Welkom in het Groot Hospitaal van Suikerjunks!

Wie geen suiker meer eet, krijgt de blues: ontwenningsverschijnselen. Dat stond in het boek 'Sugar blues' (1975) van 'William Dufty' dat me 20 jaar geleden onder ogen kwam. De naam van de schrijver kende ik al omdat ik Billie Holiday graag hoor zingen. Hij was haar biograaf. Dufty beweert dat geraffineerde suiker een verslavende drug is met grote impact op het fysieke en mentale welzijn. Een drug die bovendien door de industrie bewust gebruikt wordt om de (Amerikaanse) bevolking verslaafd te houden. "Populations that eat a so-called Western diet - generally defined as a diet consisting of lots of processed foods and meat, lots of added fat and sugar, lots of refined grains, lots of everything except vegetables, fruits and whole grains - invariably suffer from high rates of the so-called Western diseases: obesity, type 2 diabetes, cardiovascular disease, and cancer", schrijft Michael Pollan in 'Food rules' (2009). Welke rol suiker of een andere stof precies speelt in dat voedingspatroon is misschien nog niet helemaal duidelijk, maar het dieet in zijn geheel is dodelijk. En suiker is er toch een groot bestanddeel van. Pollan houdt een betoog voor onbewerkt voedsel en zelf koken en tegen suiker, of liever: voor verstandig omspringen met zoetigheid. Het boekje staat vol korte hoofdstukjes met tips. 'Avoid food products that contain high-fructose corn syrup' is er eentje. 'Avoid foods that have some form of sugar (or sweetener) listed among the top three ingredients' een andere. 'Sweeten and salt your food yourself'. 'Eat sweet foods as you find them in nature'. Michael Moss, onderzoeksjournalist van de N.Y. Times, schreef het recent vertaalde boek 'Zout suiker vet' over de voedingsindustrie die volgens hem "een ingenieuze mix van wetenschap, marketing en opzettelijke onwetendheid gebruikt om de supermarktschappen te vullen met ongezonde producten". "Ons lichaam is ingesteld op zoetigheden. Dat is het eerste wat we moeten weten over suiker", schrijft hij. Meer over deze boeken later op deze blog.

Als je je neus ophaalt voor suiker, sta je vanzelf meer stil bij wat je verder nog eet. Misschien gaf je je lichaam al niet veel suiker? Als je er helemaal mee stopt, hunkert het toch naar dat stukje chocolade. Dat gesprek met je lichaam aangaan is echt de moeite waard, zo merkte ik vorig jaar. Het mijne werd stiller en energieker. Geen suiker meer eten voel je snel. Een aantal opeenvolgende weken geen suiker eten verscherpt je zintuigen. Misschien heeft een suikerloze periode ook een reinigend effect (fysiek en mentaal)?

Wilt u een tijger(in) worden met vlijmscherpe tanden en een messcherpe blik op de markt van charmante singles? Onthoud u 47 dagen van suiker! Doe mee en rapporteer over je ervaringen op deze blog of op de suikerloos-blog. Voer mee de discussie. Waarom eten we te veel suiker? Hoe kunnen we ermee omgaan als we er als soort dol op zijn? Hoe wapenen we ons tegen de suikerbaronnen? Hoe de blijde boodschap brengen bij degenen die de ongezondste eetgewoonten hebben (vaak bepaald door sociaal-economische achtergrond en gebrek aan kansen)? Enzovoort.

Met dank aan onze gastblogger.

9 opmerkingen:

  1. Oeioei. Dat klinkt wel héél moeilijk. Voor mij totaal onhaalbaar denk ik. Al kan ik wel best wat extra energie en een opkikker gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Els: het is geen vasten met strikte regels, hoor. Iedereen bepaalt zelf hoe ver hij/zij erin gaat. In het verleden waren er bv. mensen die enkel chocolade lieten. Of mensen die enkel wat suiker minderden omdat helemaal suikerloos door het leven gaan hun te hoog gegrepen leek.
    Er zijn er ook die een paar jokers inzetten zodat ze op een feestje toch nog eens wat zoetigheid naar binnen kunnen spelen. Of mensen die heel de tijd vasten behalve de dagen dat ze op reis zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "enkel" chocolade??? Noooooooooooooooooooooo! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt als een ferme uitdaging! In elk geval, succes Lies en hou ons op de hoogte! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hehe Lies: mijn plan: ik ga er officieus op letten en eens kijken hoe ver ik kan komen. Ben zelf ook wel benieuwd...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja, Els, nu je het hier hebt neergeschreven op het wereldwijde web kan het wel niet officieus meer zijn. Het is bijgevolg officieel. De hele wereld kan het lezen.

    Leuk dat we er een deelneemster bij hebben en veel succes ;-)! Het aan anderen verkondigen, is trouwens een zeer goed idee. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat ze je niet in verleiding brengen door je bv. taart aan te bieden (al zijn er ook gemeneriken die met opzet chocolaatjes voor jouw neus zullen zetten). Daarnaast zorgt het feit dat de buitenwereld het weet voor wat extra druk en die maakt net dat je nog harder gaat willen bewijzen dat je wel karakter hebt => meer kans dat je het volhoudt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey Lies, geen probleem hoor. Ik lust helemaal geen taart... En mijn omgeving weet dat zeer goed. 't Zit hem eerder in algemene voeding bij mij: confituur, suiker op de worteltjes, zoetstof in de yoghurt,... Maar ja: officieel: ik ben er al op aan het letten. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Succes ermee Lies én els ;-)! Evt een verslagje nadien van hoe moeilijk (of heel gemakkelijk) het was? :-)

    BeantwoordenVerwijderen