Gezocht: een single-vriendelijk ziekenfonds

zondag 6 maart 2011 Lies 16 Opmerkingen

Ik wou veranderen van ziekenfonds. En dus surfte ik wat rond.

En wat blijkt? Een pak van de voordelen die ziekenfondsen aanbieden, zijn afgestemd op gezinnen met kinderen:
- een geboortepremie
- oppas voor zieke kinderen
- orthodontische behandelingen voor kinderen
- een tussenkomst wanneer kinderen deelnemen aan bos-, zee- of sneeuwklassen
- vakanties voor kinderen en jongeren
- reisvaccins voor jongeren
- vakantiecentra voor gezinnen

Nu ben ik de laatste om gezinnen dit allemaal niet te gunnen. Maar als single betaal ik toch ook een maandelijkse bijdrage. Dus waarom zou mijn ziekenfonds geen diensten aanbieden waar ik iets heb?

Daarom deze suggesties. Je weet maar nooit dat een of andere medewerker van een ziekenfonds ooit terechtkomt op deze blog, mijn voorstellen doorspeelt aan de directie, die prompt besluit deze extra diensten aan te bieden aan singles, waarna de 1,5 miljoen singles in België massaal zouden overschakelen naar dit ziekenfonds. Een waar succesverhaal zou het zijn en een win-win voor ziekenfonds en single.

Enfin, we dwalen af.

De suggesties:

Instant hulp-aan-huis voor zieke singles

We hebben het er hier al over gehad. Wanneer je als single ziek wordt, is het erg lastig er alleen voor te staan: jezelf naar de dokter slepen, daarna naar de apotheker, het afwezigheidsbriefje voor je werk zelf gaan posten, koken voor jezelf, enzovoort.

Dus zou het een hele geruststelling zijn als je gewoon één enkel telefoontje zou kunnen plegen naar je ziekenfonds en die prompt een personal assistant zou sturen. Die zou je dan naar de dokter voeren, een lekker kopje thee voor je zetten, een gezonde maaltijd koken, naar de apotheker gaan, enz.

Zo zouden we wanneer we ziek zijn eens kunnen doen wat een zieke eigenlijk hoort te doen. Lekker in bed kruipen en snel weer beter worden.

Vakantiecentra voor singles

Als je nu als single eens even op adem wil komen, kan je natuurlijk een hotel boeken. Maar daar zit je dan alleen het buitenbeentje te wezen en moet je nog een single-supplement betalen op de koop toe.

Wat zou het leuk zijn als er een vakantiecentrum zou zijn waar het de normaalste zaak van de wereld is dat je alleen incheckt en waar je gegarandeerd single-gezelschap zal hebben.

Naar analogie van de geboorte-premie zouden we ook nog de single-premie kunnen suggereren (want single zijn is duur). Maar dat gaan we de ziekenfondsen niet aandoen in deze hectische tijden waarin Facebookstatussen vaak snel veranderen.

We blijven dus heel redelijk en houden het bij twee makkelijk te realiseren diensten voor singles.

Nu nog een ziekenfonds vinden dat hier werk van maakt en we staan alweer eens stap dichter bij onze ideale single-vriendelijke wereld.

16 opmerkingen:

 1. Ik schakel onmiddellijk over. Zeker voor het single-vakantieplan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schakel over, voor de instant hulp-aan-huis en taxi naar dokter/apotheek. Vandaag nog ondervonden dat het als single zonder auto quasi onmogelijk is om bij een dokter en apotheek van wacht te geraken. Om van de rest nog te zwijgen.

  Ik vind dat een prima suggestie aan ziekenfondsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed idee voor een single-vriendelijk ziekenfonds! Dat zou inderdaad heel wat nieuwe leden kunnen aantrekken.
  Lies, ik ben al jaren aangesloten bij de HZIV. Dat is een federale instelling zonder maandelijkse bijdrage, maar waar je wel alles terugkrijgt (het wettelijk minimum dan). Nog nooit geen problemen mee gehad, en voor mij nog steeds de goedkoopste oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. laatst kreeg ik via de nieuwsbrief van Netto ook te lezen dat de meeste traditionele ziekenfondsen vooral kinderen met gezinnen goed 'onderhouden'. Ik heb geen idee meer wat ze schreven over singles, maar het moet gemakkelijk terug te vinden zijn via de website.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zit helaas in de maatschappij.
  De laatste jaren verschillende huwelijken en babyborrels gehad onder de collega's. En dan geeft iedereen evenveel natuurlijk. Maar de kans dat ik iets terug zal krijgen is vrij klein... En bij een huwelijk krijg je er eten voor terug. Bij een babyborrel... wat borrelhapjes. En trouwen doen de meeste maar 1 keer, maar die kinderen blijven precies maar komen!
  Bij deze: kan de kindertoeslag bij ons dan niet gebruikt worden voor babyborrels? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik schakel ook over! Laat maar komen die single-premie, personal assistent, ziekenzorg,... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt het gat in de markt gevonden Lies! De SM (singles mutualiteiten, dat spreekt vanzelf).
  Trouwens, wij singles dokken meer en zijn minder vaak ziek, dus er kan wel een extraatje af (mmm, een knappe personal assistant bij hormoonhoogdagen lijkt me wel wat).
  Wacht maar af, hier springen de marketeer op!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet dat ik vakantiecentra voor singles geen goed idee vind, maar dat is toch geen taak voor een ziekenfonds? Een ziekenfonds dient toch om je te verzekeren tegen kosten ivm. ziekte, ongeval... en niet om vakanties te organizeren voor singles of gezinnen met kinderen of om bosklassen en lidgeld van sportclubs terug te betalen.
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Lien: ik zou ook geen ogenblik aarzelen. Als ik ooit zo'n ziekenfonds vind, meld ik het zeker op onze blog.

  @Nadia: ook ik heb geen auto en dat vormt doorgaans geen probleem. Maar als je ziek bent, is het echt niet leuk om in de vrieskou de fiets te moeten nemen om naar de dokter en apotheker te gaan. Vandaar mijn idee van een personal assistant mét auto.

  @Matthias: de hulpkas is inderdaad de goedkoopste oplossing, maar het is wel handig om bij een ziekenfonds te zijn om bv. je ziekenhuisfacturen te laten controleren. Niet dat het bij mij al nodig is geweest, maar ik zie bij vrienden dat de goede raad van het ziekenfonds soms handig kan zijn.

  @Elke: wat is Netto? Onlangs stond er in De Standaard iets over ziekenfondsen en hun vele voordelen die grotendeels gericht zijn op gezinnen met kinderen. Over de voordelen voor singles heb ik niets gelezen. Volgens mij omdat die er eenvoudigweg niet zijn. Maar ik vernam uit goede bron dat mijn blogpost al bij een ziekenfonds terecht zou zijn gekomen. Er is dus hoop.

  @Telenut: terechte opmerking. Brengt mij op ideeën voor een volgend stukje, waarvoor dank.

  @Vlinderke: Met alle enthousiaste reacties hier ben ik zeker dat het eerste ziekenfonds dat zulke diensten aanbiedt zijn ledencijfers uit de pan zal zien swingen. Ziekenfondsen, haast jullie maar voor de anderen jullie voor zijn!

  @Louise: de SM, lol!
  En ja, toen ik het stukje schreef, had ik toch ook wel een niet onknappe personal assistant voor ogen. En toen ik het had over 'snel beter worden', had ik toch enige twijfels of ik dat nu echt meende ;-).

  @Anoniem: Wat ziekenfondsen ertoe beweegt vakanties, bos- en zeeklassen te sponsoren, is dat die vakanties zeker goed zijn voor de gezondheid. Ofwel sponsoren ze die voor niemand, ofwel voor iedereen (inclusief de singles). Als je nu het aanbod bekijkt, dan zie je dat die vakanties en vakantiecentra volledig op gezinnen afgestemd zijn (tiens, ruik ik hier geen discriminaties?). Dat er steeds meer singles zijn, is blijkbaar nog niet doorgedrongen bij de ziekenfondsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga achter in de rij staan om aan te sluiten :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lies, je kan je abonneren op de nieuwsbrief van Netto (dat is een tijdschrift over geldzaken. Soms met tips voor mensen met veel meer geld dan ik, maar de nieuwsbrief geeft soms ook handige tips voor 'gewone' mensen).
  De link:
  http://netto.tijd.be/?utm_source=newsletter&utm_medium=email

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Elke: bedankt voor de tip. Ik heb mij ondertussen ingeschreven op de nieuwsbrief van Netto.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De HZIV is de goedkoopste en beste optie, ook voor singles. Ik ben al jaren lid en bespaarde zo een pak uit. Met vragen kan je er ook terecht. Ze zijn bovendien nog eens echt neutraal.

  Onlangs stond dit artikel in De Standaard: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=B736RMSD

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zou eens naar het Onafhankelijk Ziekenfonds gaan kijken... Daar zijn vele voordelen te doen, zowel voor gezinnen als voor alleenstaande mensen. Ziekteverzorging is geregeld, en ook worden er reizen en uitstappen georganiseerd van het ziekenfonds zelf waar je kan meegaan. En natuurlijk is de 5% korting die je krijgt als je een reis boekt via OZ reizen ook enorm leuk meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Komaan SM'ers (ik niet uitgevonden.. betreft single mutualists). Er zijn wel degelijk voordelen voor alleenstaanden. Kijk es bij het globale aanbod van www.partena-partners.be
  dienstencheques, korting op reizen (allerhande - ook via mainstream touroperatoren), tandverzekering,.. het is echt niet allemaal voor gezinnen. en wat betreft HZIV. volledig akkoord als je enkel de basic zoekt (zijnde terugbetalen van je doktersbriefjes) - niets meer, niets minder

  BeantwoordenVerwijderen