Liefde is een besluit

donderdag 13 maart 2014 Gastblogger 7 Opmerkingen

Gelezen in De Standaard van 6 maart:

Het idee dat je op zekere dag de ware tegen het lijf loopt, is flauwekul. Weet je wel hoeveel mensen er rondlopen op deze aarde? Hoe kun je nou weten dat je de juiste hebt gevonden, als je al die andere miljarden mensen niet hebt uitgeprobeerd? Bijna al mijn oude vrienden verwisselden vroeger even vaak van lief als de plaatjes op de radio. En dan, zo rond hun dertigste, bleek diegene met wie ze op dat moment samen waren, toevallig ineens de ware te zijn. Natuurlijk is dat niet zo: ze hadden gewoon beslist dat ze maar eens bij dezelfde vrouw of man zouden blijven, omdat ze een gezin wilden stichten. Eigenlijk is het idee dat je met je volle verstand besluit met iemand samen te zijn veel romantischer dan het gangbare idee van romantiek. Zich hier bewust van zijn, zou de mensheid een hoop hartzeer besparen.

Ilja Leonard Pfeijffer

7 opmerkingen:

 1. Dat is een mooie waarheid! Lang leve deze schrijver!

  Stefaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zoals ook het beeindigen van een relatie een besluit is, soms genomen door 1 van beide partijen (je kan niet anders dan loslaten)... daar sta je dan met je helft van huisje-tuintje-boompje-kindjes.
  Ook al wou jij volhouden en er het beste van maken, je moet het aanvaarden dat er keuzes gemaakt worden, dat er op dat moment in je leven niet meer voor jou gekozen wordt.
  Je kan opnieuw kiezen, maar het kerngezin dat je had is voorgoed voorbij....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volledig mee eens! volgens mij is liefde inderdaad een keuze, zowel bewust als deels onbewust. De onbewuste kant gaat dan over onze gevoelens waar ons verstand geen argumenten voor heeft, maar onze gevoelens worden wel degelijk gestuurd door onze eigen overtuigingen, bewust of onbewust, ook bij verliefdheid. Dus het is altijd een keuze, met het positieve besef dat je als het erop aan komt je je zelf geen slachtoffer hoeft te voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. yep, heel juist! Weg met het romantisch ideaal, weet wat je belangrijk vind, pols en 'match' daarmee en dan van beide kanten moeite doen, aandacht geven en krijgen... that's the key! :-) Ik heb al geleerd: 'there are many Ones...'

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook al ondervonden dat het ideaal van 'die ene ware' voortkomt vanuit ons ego. Ons ego maakt ons deze illusie wijs vanuit de behoefte om zelf exclusief 'speciaal' te zijn voor iemand. Hoe meer zelfvertrouwen je ontwikkelt, hoe meer je deze behoefte aan "speciaal" zijn kan loslaten, en je jezelf ook niet meer hoeft vast te klampen aan het idee van "die ene ware".

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie visie en herkenbaar, net zoals de reacties. Idd geloven in jezelf en ook 'gewoon gelukkig' zijn met jezelf en genieten vh moment en alles rondom je, waardoor dingen loslaten eenvoudiger gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn meerdere "wares", klopt, al zitten ze heel goed verstopt in de massa. En dat het settelen een rationele keuze is, daar ben ik ook van overtuigd.

  maar toch geloof ik erin dat dit enkel kan als je iemand zooo speciaal ontmoet dat je totoverjeoren verliefd bent, iemand die je elke minuut kan blijven boeien, waar je naar kan kijken en denken "amai, ik heb nogal een ferm lief"(en dan heb ik het niet perse over uiterlijk, dat kan ook om diens enthousiasme of andere talenten gaan), iemand waarvan je soms buikpijn krijgt omdat je de vlinders niet meer aankan, ...

  en dan, als dat allemaal juist zit, én je bent in een fase in je leven waarin een relatie past, én er zijn geen of weinig praktische bezwaren, én je vindt min of meer hetzelfde belangrijk in het leven, ... behoort een vaste relatie tot de mogelijkheden.

  welja, op dat moment kan je het wel een besluit noemen, tis te zeggen: het rationeel afwegen of jou (en dat van de potentiële partner uiteraard) randvoorwaarden voldaan zijn. Maar ware liefde is alvast 1 van mijn randvoorwaarden.

  maar misschien is het net daarom dat ik al n tijdje single ben :-)

  BeantwoordenVerwijderen