Voor u getest: Blue-bike

vrijdag 18 april 2014 Lies 5 Opmerkingen

Wie als single een auto bezit, geeft gewoonlijk een stuk meer uit dan wie er geen bezit. De aankoop, brandstof, verzekering, wegentaks, onderhoud, ... Het loopt allemaal snel op. En als je alle kosten alleen moet dragen, wegen die natuurlijk dubbel.

Onder meer daarom heb ik nu al ruim 10 jaar geen auto meer. Dat lukt prima, want als ik er echt een nodig heb, kan ik er nog altijd een gebruiken via autodelen.

Het is ondertussen al bijna een jaar geleden dat ik nog eens autodeelde. Op de meeste plaatsen geraak ik ook via carpooling, met de fiets of het openbaar vervoer. Sinds kort heb ik ook een Blue-bike-abonnement. Zo kan ik nadat ik aankom in het station mijn traject verderzetten met de fiets. Ik heb namelijk geen plooifiets.

Deze week testte ik samen met een vriendin de Blue-bike voor het eerst uit. Wij gebruikten de blauwe fiets om een dag te fietsen in het Meetjesland. De Blue-bikes zijn degelijke Oxford-fietsen met 3 versnellingen en een verstelbaar zadel. Het mandje achteraan is handig om bagage mee te nemen.

Wij vonden de fietsen zeker geschikt voor korte verplaatsingen en kleine fietstochten. Voor langere fietstochten zouden wij toch aanraden je eigen fiets op de trein te zetten. De Blue-bikes zijn namelijk aan de zware kant en het stuur is niet verstelbaar. Ik kreeg na enige tijd rugpijn omdat ik te gebogen zat.
Een ander nadeel is dat je de Blue-bikes niet kan reserveren. Dus als je echt pech hebt, is er net een groep Blue-bikers aan het afhaalpunt gepasseerd en staan er geen fietsen meer. Al vernam ik uit welingelichte bron dat dit zelden gebeurt.

Voor de prijsbewuste single nog even een prijsvergelijking.

Blue-bike

10 euro voor een jaarabonnement (en als je lid wordt via een partnerorganisatie krijg je er ook nog eens 2 gratis ritten bij)

3 euro om een gewone Blue-bike 24 uur te gebruiken
4 euro voor een e-bike, maar die zijn niet beschikbaar in alle stations.
In Gent zijn er ook e-scooters.

Er zijn steden waar je niet hoeft te betalen voor je Blue-Bike-ritten. Leve Dendermonde, Deinze en Brugge!

Met 1 Blue-bike-abonnement kan je tot 2 fietsen ontlenen. Zo kon ik Blue-biken met een vriendin die geen abonnement heeft.

Fiets op de trein

5 euro voor een enkele rit, dus 10 euro voor een heen- en terugrit.

Reken er wel op dat je je fiets op en af de stationstrappen moet sleuren en dat je soms hoog moet tillen om je fiets op de trein te krijgen.

Neem dus bij voorkeur een stoere en galante bink mee als fietspartner (al heb ik ook wel positieve ervaringen met vriendelijke NMBS-treinbegeleiders die met de glimlach helpen).

5 opmerkingen:

 1. Nog even aanvullen dat het niet toegelaten is om een Blue-bike op een andere locatie af te leveren dan diegene waar je de fiets ontleend hebt. Een fiets huren op langere termijn kan in Gent via Max Mobiel (indien je langer dan een week huurt is dit voordeliger dan Blue-bike).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier enkel positieve ervaringen met Blue-bike. Ik heb ook geen auto, maar ga door het leven met mijn eigen fiets, openbaar vervoer, Velosysteem (Antwerpen), cambio en Blue-bike.
  Het zou nog fijner zijn als je voor een halve dag zou kunnen huren, maar 3 euro... meestal betaal je een pak meer voor een huurfiets. Ik ben al 2 jaar lid en heb al altijd een fiets gehad wanneer ik er een wilde.
  Enkel het facturatiesysteem kan beter. Op zeer onregelmatige tijdstippen komt er een rekening (via domiciliering) - ik ben er nog niet uit hoe men bepaalt wanneer de afrekening komt, er zit geen systeem in. Tof nu ook dat er meerdere stations de bluebike beginnen aan te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de aanvullende info, Matthias en Veerle.
  Mocht je de Blue-bike op een andere locatie kunnen afleveren, zou dat nog handiger zijn. Maar ik hoorde dat dit organisatorisch moeilijk is. Men zou dan wagens moeten inzetten om fietsen van de ene plek naar de andere te brengen als er op de ene te veel staan en op de andere te weinig.
  Met de facturatie heb ik nog geen ervaring. Op het blad met uitleg erbij stond dat ik 1 keer per maand een factuur zou krijgen. Je kan ook online een overzicht van je ritten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit systeem van Blue Bike was me onbekend en klinkt interessant, zeker als je er regelmatig gebruik van zal maken. Voor een langere fietstocht zou ik ook liever m'n eigen fiets meehebben. Goeie info!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Zottegem is er in de stalling van de Blue-bike een fietsenmaker, je kan daar (als hij open is) de fiets laten verstellen.
  Ik heb gezien dat je met een zeskantige sleutel, je stuur gemakkelijk kan aanpassen. Misschien een tip om deze mee te nemen bij de volgende fietstocht.

  BeantwoordenVerwijderen