Een Franstalige partner: iets voor u? (deel 5)

dinsdag 2 september 2014 Gastblogger 0 Opmerkingen

Uit Dag,Bonjour van Christophe Deborsu en Annick De Wit.

Toeristische tips om zijn kans te wagen in de Waalse gemeenten met de meeste ongehuwden en zo de daad bij het woord te voegen

De Waalse top 4 (deel 2)


3. Vaux-sur-Sûre (50,5% ongehuwden), liefde aan de bron (van de Sûre)

Aan de Luxemburgse grens, 520 meter boven de zeespiegel, 5.000 inwoners: Vaux-sur-Sûre is de meest exotische - lees, de meest zuidelijke - van de vrijgezellenrijke gemeenten. De grondprijs bedraagt gemiddeld 30 euro per vierkante meter, spotgoedkoop en zo dichtbij het Groothertogdom, waar die de 100 euro vaak overschrijdt.
Te zien: de Sûre, een charmante bijrivier van de Moezel, die zelf in de Rijn uitmondt. De bron van die Sûre bevindt zich in het dorp zelf, bij de boerderij van Blanchipont in het gehucht Vaux-lez-Rozières. Aan de oevers van de Sûre, veel vissers: een efficiënte manier om (hoofdzakelijk) mannen met veel tijd te ontmoeten, ze kunnen toch niet weglopen.

4. Léglise (50,5% ongehuwden), stormachtige liefde

Op 20 september 1982 kwam het dorp van 4.500 inwoners in het nieuws. De ergste tornado uit de recente Belgische geschiedenis had de plaats verwoest: zo goed als alle daken vlogen weg, een paar gebouwen werden zelfs met de grond gelijk gemaakt, zoals de pastorie. Als bij wonder vielen er 'maar' twee zwaargewonden.
Geld kwam uit het hele land - ook uit Vlaanderen (naar goede gewoonte) - voor de heropbouw. Vandaag is er bijna niets meer te zien van de ramp, alleen dit: alle daken zijn recent.

Aanrader: het grote en mysterieuze 'forêt d'Anlier' bevindt zich deels op het grondgebied van de gemeente. Naar de woorden van een lokale dichter: 'Il reste des ombrages que nul n'a chantés, des coins de bois où l'on peut rêver seul'.


0 reacties: