Weg met de single, leve de alleenwoner!

dinsdag 2 september 2014 Gastblogger 11 Opmerkingen

11 opmerkingen:

 1. Voor mij dekt het woord 'alleenwoner' niet de lading. Je kan alleen wonen, doch een relatie hebben (de LAT). En ik vraag me af of door een woordverandering de negatieve lading kan/zal weggewerkt worden?
  'Alleenstaande' vind ik ook en gruwelijk woord, als je dan 'alleen staat' in het leven. Je kan je heel allen stand voelen in een relatie/huwelijk. Enfin, geef mij maar 'single': klinkt nog wat hip en niet hopeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Vlinderke: ik deel je mening. Alleen wonen, is niet de kern van de zaak. Geen amoureuze relatie hebben, dat is het kernelement in de definitie van single zijn of hoe je het ook wil noemen. Toen we ooit brainstormden over de naam van deze blog, wou een van ons absoluut niet dat er de term 'single' in zou voorkomen vanwege de negatieve connotaties die 'single' zou hebben. Ik heb zelf niet zo'n last met die term. Ik vind die veel beter alleengaande of alleenstaande (omdat 'alleen' daar zo centraal in staat en ik me helemaal niet alleen voel, wel integendeel). De perfecte term moet nog uitgevonden worden in het Nederlands, vrees ik, maar ik kan leven met 'single'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Partnerloos, relatieloos, vrijgezel(lin) zijn mogelijke alternatieven. Trouwens: ik doe mijn singles nog lang niet weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Nachtbraker: als een woord eindigt op loos, komt dat over alsof er iets loos is. Vandaar dat sommige mensen bv. kindervrij verkiezen i.p.v. kinderloos. Mijn mening over de term vrijgezel vind je hier: http://oponseentje.blogspot.be/2012/02/over-oude-vrijsters-en-vrijgezellen.html
  Al bij al blijf ik 'prins(es) van het goede vrije leven' nog het mooiste alternatief vinden voor 'single'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben single maar woon samen met mijn dochter en dus zeker niet alleen. Ik heb geen probleem met de term 'single', klikt naar mijn gevoel beter dan 'alleenstaande moeder'.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij maakt het denk ik helemaal niet uit hoe je het noemt. Hoe je je er bij voelt is veel belangrijker...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het woord 'alleenwoner' vind ik wat zielig klinken. Het komt (bij mij) wat over van 'heb-medelijden-met-mij'..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook geen probleem met het woord single. Daarnaast vind ik het woord vrijgezel ook nog oké omdat het woordje "vrij" me doet denken aan vrijheid. En dan heb je nog eens "gezel" van gezellig. Een leven van vrijheid en gezelligheid! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zolang het verschrikkelijke modewoord single (even erg als "kids" i.p.v. kinderen) maar verdwijnt! Zelf verkies ik alleenstaand, vrijgezel of iets dergelijks, maar ik hou dan ook niet zo veel van eufemismen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Maak er 'samen' en 'niet samen'. Niet degenen, die alleen wonen, zijn apart en moeten de naam veranderen, maar iedereen.
  -loos komt uit de idee, dat het gezin normaal is. Is dit echter wel zo?

  BeantwoordenVerwijderen