Profielnamen

donderdag 27 november 2014 Gastblogger 5 Opmerkingen

De profielnaam is, net als de profielfoto, ook zoiets dat de 'deal' kan maken of kraken in datingland. Je hebt er een heel deel die gewoon hun voornaam als profielnaam gebruiken en die zijn meestal best OK. Alhoewel ik toch ook wel een uitgesproken voor- en afkeur heb voor bepaalde namen, maar goed veel kan een mens niet doen aan de naam die hij bij zijn 1ste kennismaking met de wereld heeft gekregen. Er zijn nicknames die vaak weinig aan de verbeelding overlaten, troetelnaampjes (zoals 'beertje') die misschien schattig bedoeld zijn, maar eerder walging bij me naar boven brengen en dan zijn er ook nog meelijwekkende als in 'nobodylovesme'... Tja ;-)

Ik heb mezelf gewoon mijn eigen naam meegegeven, G. Ok, niet bijster origineel misschien maar wel gewoon wie ik ben natuurlijk he.

Profielen zijn over het algemeen vaak gewoon ronduit lachwekkend. Bulkend van de schrijffouten, en slecht geformuleerde, weinig originele uitspraken en quotes (en als er iets is wat ik belangrijk vind dan is het wel een degelijk en correct taalgebruik). Er zijn er zeker een aantal die een plekje in de analen van deze blog verdienen omwille van het hilarische gehalte, omwille van het 'ik heb absoluut geen moeite gedaan' gehalte en omwille van het 'compleet afstotelijke' gehalte.

Eentje die ik jullie alvast niet wil onthouden: Bedriegen is met het juiste been uit het verkeerde bed stappen, I am here just for sex' ;-) Maar hey, hij is tenminste eerlijk he, dat kan je over 90% van de online bedriegers niet zeggen hoor. En gelukkig zijn er heel uitzonderlijk ook normale profielen met leuke foto's (liefst met knappe snoet), een gewone profielnaam en fatsoenlijk ingevulde items. Gelukkig, maar het is wel een beetje als zoeken naar een speld in een hooiberg, dat wel...


Met dank aan onze gastblogster.

5 opmerkingen:

 1. ik las ooit op een profiel spelT in een hooiberg !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moest glimlachen toen ik die foto zag ;-) En ja, dt- of andere spellingsfouten, ik knap daar ook op af. Het zegt toch iets over de aandacht die besteed is aan het schrijven van de tekst. Het gaat hier nu wel niet om een wetenschappelijke publicatie of een roman, maar toch... Profielnamen, daar let ik eigenlijk niet zo op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Genoeg geschoold, veel met taal bezig, aandacht besteed aan het profiel ... en toch dt-fouten bij mij -- dus maar hopen dat niet iedereen dat even belangrijk vindt :).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @margeaux: inderdaad, iedereen maakt dt-fouten.

  Ik lees hierover op internet: Dt-fouten zijn haast onvermijdelijk. Dat komt door de manier waarop ons brein werkt. We hebben allemaal een gigantisch woordgeheugen, waarin we voortdurend en onbewust alle woorden opslaan die we onder ogen krijgen, dus ook alle mogelijke werkwoordvormen. Nu komt de ene woordvorm in het Nederlands veel vaker voor dan de andere en precies dat beinvloedt ons woordgeheugen: vormen die we vaker tegenkomen, zitten beter ingeprent en komen automatisch sneller boven. Omdat herhaald vaker voorkomt in onze taal dan herhaalt, lopen we meer het risico om hij herhaald te schrijven dan ik heb het herhaalt. Bij vormen met eenzelfde uitspraak zijn we dus geneigd om de frequentste vorm op te schrijven, het is haast een reflex.
  bron: http://www.klasse.be/archief/dt-fouten-zijn-gewoon-onvermijdelijk/
  (grappig dat er zelfs in deze tekst een taalfout staat)

  Nalezen is dus de boodschap. Zelfs voor goed geschoolde mensen die veel met taal bezig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op het internet plaats ik alleen met gebruik van mijn eigen naam.
  Simpel eenvoudig en eerlijk.

  Soms tijds kom ik wel geweldige aliassen tegen.

  Treffend, roerend en net zo eerlijk kijk ik naar jouw blognaam.

  Ik wens je een voorspoedige jaarwisseling en een mooi 2015.

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen