Tinder: "Hoe zielig dat je zoiets nodig hebt om iemand te leren kennen"

maandag 17 november 2014 Gastblogger 15 Opmerkingen

Een paar weken terug namen enkele oud-klasgenoten van de middelbare school het initiatief om een reünie te organiseren. Tien jaar afgestudeerd, inderdaad een goede gelegenheid om elkaar nog eens terug te zien, dacht ik dus deed ik maar mee.

Zoals dat hoort op reünies werd er die avond druk gebabbeld over man/vrouwlief en kinderen (de enige andere single aan tafel was een man die er ondertussen geen 10 maar 20 jaar ouder uitzag), verbouwingen aan huizen die ik in mijn eentje nooit zou kunnen betalen en werden herinneringen opgehaald aan leerkrachten en schoolreizen die ik al lang vergeten was. Tot één van de aanwezige dames begon over de Voltreportage over Tinder die onlangs op tv was. Nadat aan het merendeel onwetende wederhelften van koppels die al meer dan 10 jaar samen zijn werd uitgelegd wat Tinder precies was, vulde de tafel zich plots met uitspraken waarvan ik bijna achterover viel. “Amai, je moet wel heel wanhopig op zoek zijn om daaraan mee te doen.” “Hoe oppervlakkig zijn de mensen die je daarop tegenkomt wel niet.” “Hoe zielig dat je zoiets nodig hebt om iemand te leren kennen.” En nog meer van dat fraais…

De single man en ik wierpen een veelbetekenende blik naar elkaar, maar allebei hielden we onze mond. Ik voelde me kleiner en kleiner worden. Kwader en kwader ook, maar ik bracht geen woord uit en luisterde naar al dat afgrijzen van mensen die duidelijk vergeten zijn hoe het is om single te zijn.

Toen ik een dikke week later, bekomen van het niet zo leuke weerzien die avond, op mijn smartphone wat naar links en (wat minder) naar rechts zat te swipen, kwam ik ineens de man tegen van één van de oud-klasgenoten. Naast zijn foto stonden er ook nog enkele foto’s van hem en haar op zijn profiel. Zodat het voor iedereen toch maar even duidelijk was dat meneer al in een relatie zit. Blijkbaar had het Tindergesprek op de reünie toch nieuwsgierigheid gewekt. Tijdens het swipen kom je trouwens wel meer van die profielen tegen. Met foto’s van mannen in trouwkostuum, kussend met hun bruidje. Of met een baby zo klein op de arm, dat je onmogelijk kunt aannemen dat het ondertussen al fout gelopen zou zijn met de mama. Die foto’s swipe ik categoriek naar links. Me ondertussen afvragend wat die mannen (of moet ik zeggen koppels?) in godsnaam op Tinder zitten te doen. Is het omdat ze, nu de 30 in zicht of net gepasseerd is, toch nog eens willen zien hoe goed ze in de markt liggen? Omdat ze willen weten welke van hun kennissen nog “wanhopig” op zoek zijn? Of omdat hun relatie zo saai geworden is dat ze Tinder gebruiken om een beetje spanning op te zoeken?

Wat heb ik op mijn tong moeten bijten om niet aan die oud-klasgenote te vragen wie van ons nu eigenlijk “zielig” is: zij of de singles zoals ik, die Tinder gebruiken om – je weet maar nooit – iemand leuk te leren kennen…

Met dank aan onze gastblogster. Jouw stukje is ook welkom bij oponseentje@gmail.com

15 opmerkingen:

 1. Oudleerlingenavonden, die laat ik mooi aan mij voorbijgaan: http://oponseentje.blogspot.be/2010/01/oudleerlingenavond.html

  Tinder ook. Niet alleen omdat het mij een ware vleeskeuring lijkt, maar ook omdat ik tot zolang mijn oude gsm het doet smartphoneloos door het leven ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niks van aantrekken, sommigen zoeken soms graag naar 'het negatieve' aan de andere relatiestatus (single of in relatie zijn) om het eigen gemis van zaken wat te verdoezelen. Misschien dat dit gedrag, en dan vooral het nadien zelf op Tinder een profiel hebben, hier ook in past? :-) Ik heb me er ook nog niet aan gewaagd, aan Tinder dus, maar wat niet is kan ooit nog komen, wie weet. Swipe maar lekker verder, geniet ervan en succes ermee! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Lies, ha ha, net als ik smartphoneloos. Ik kan met die oude nokia sinds kort wel apps versturen maar ik vrees dat de auteur van dit bericht mij naast uitleg geven over Tinder, ook wat moet vertellen over waarom wel naar rechts en niet naar links geswiped wordt (of was het nu andersom?).

  O ja, en mocht je nog eens naar zo'n reünie gaan, over zo'n tien a vijftien jaar, dan weet je wellicht waarom die mopperstelletjes wegblijven... ze zijn inmiddels gescheiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook geen smartphone, en ook geen Tinder. Omdat ik het net zoals Lies een vleeskeuring vind, en ik eerder hou van slow food dan van een snelle hap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vleeskeuring... ok, maar is elke vorm van dating dat niet (in meer of mindere mate)? Bij online daten is de foto ook belangrijk. In real life stap je ook maar op iemand af die er naar je gevoel tof uitziet - als je dat al doet - al heb je daar wel meteen meer input (je hoort bvb al de stem, maar ook non verbaal).

  Nieuwe manieren zijn een mooie aanvulling, althans zo zie ik het, en altijd vrij om wel/niet te proberen. Ik vind niks mis aan Tinder, het is eens een andere manier, en ga het allicht ooit eens bekijken.

  @LEHTI: door te swipen in een bepaalde richting geef je vlot aan of je de persoon op de foto wilt meeten of niet. Als de andere op jouw foto ook positief 'swipet', ken je daar melding van of zoiets?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja. Mannen zoeken een slank gebouwde vrouw met lange haren en een mooie glimlach, en vrouwen een gespierde, sportieve en grote man met mooie ogen, daar komt het dan weer op neer. Al de rest wordt naar de andere kant geswiped waar ze het onder elkaar mogen uitzoeken. Ik vraag me dan af of er zo'n swiping programma bestaat waarbij je een keuze maakt op basis van interesses, of karakter of zo. Vermoedelijk niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tinder is ook op basis van interesses hoor. Het is gekoppeld aan facebook waardoor al de interesses die je op facebook aanduidt gekoppeld zijn aan Tinder. Al je dus bij het swipen een persoon tegen komt die net als jij, ik zeg maar iets, de facebookpagina van de Foo Fighters geliked heeft, is dat te zien. Likes die je niet gemeen hebt, zijn niet te zien.
  Het trouwens een vleeskeuring noemen is een beetje naïef. Het is niet minder een vleeskeuring dan op een café of feestje op iemand afstappen. Dat doe je ook omdat die persoon je lichamelijk aanstaat.
  On topic: dit gaat hem niet zozeer om het al dan niet zielig zijn van een datingtechnologie. Het probleem hier is vooral dat heel wat mensen simpelweg kortzichtig zijn en een dorpsmentaliteit hebben. Vooral hier in België. Wat men niet kent, is per definitie des duivels en moet behandeld worden met hoongelach of een optocht met toortsen en hooivorken. Zeker als het dan nog eens in groep is. Dan krijg je nog eens de kuddementaliteit ook. Een groot deel van de bevolking ontbreekt simpelweg de intelligentie om dit niet te doen of om zelf in te zien dat ze zo reageren.
  Enige mogelijkheden zijn deze mensen te negeren of simpelweg met de glimlach te behandelen en het jouwe denken. Je kan er ook iets op zeggen, maar veel kans dat je dan een riek in je kont geplant krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hou er nog minder van dat al die programma's aan elkaar gekoppeld zijn en mijn persoonlijke gegevens met elkaar delen! Ik ben gewoon een lastig geval. En een azijnpisser :-p Misschien de reden dat ik geen relatie heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik probeer je niet te overtuigen of zo hoor :) , maar het is inderdaad met elkaar verbonden, maar je kan niet linken aan de facebook account. Je weet van een persoon enkel de foto's die die persoon uitkiest, de voornaam, eventuele gemeenschappelijke vrienden en eventuele gemeenschappelijke interesses.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien moet ik het dan toch eens proberen. Omdat ik nu eigenlijk nieuwsgierig ben naar hoe het eruit ziet. Maar ik heb geen smartphone, da's een probleem zeker? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hey gastblogger,

  Zo'n gratuite uitspraken van "de groep" kunnen inderdaad best kwetsend zijn. Ook ik ben nogal open over hoe ik date, "men" mag dat gerust weten.

  En wie mijn aanpak zielig vindt, schrijf ik vooral een gebrek aan inlevingsvermogen toe. Ik ben misschien wat onzeker. En soms wat stuntelig. Maar zeker niet zielig.

  En "de publieke opinie" mag dit dan allemaal oppervlakkig vinden, maar ik volg Esben: wat bepaalt er of je iemand aanspreekt? Of vraagt aan die kameraad naar het telefoonnummer van die ene jongen die ook op dat feestje was? Of heeft iemand een glazen bol waarin hij/zij direct kan zien of die persoon een leuk karakter heeft? Zoja, dan had ik die graag even willen lenen :-) .

  En nee hoor Nachtbraker, niet elke vrouw wil per sé een grote gespierde sportieve man :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hmm, er is nog een verschil tussen 'uitstraling' en 'vleeskeuring': bekijk je de ander(en) door de opgelegde maatschappelijke normen of op basis van het geheel? Iemand kan er normgewijs 'goed' uitzien, als het niet klikt in gesprek wordt die persoon minder aantrekkelijk. Mensen die ik mag leren kennen en hun hart-elijke kant tonen, worden in mijn ogen trouwens 'mooier'. Bij ons thuis werd weleens gezegd 'van een schoon tafel kunt ge niet eten' en daar zit wel iets in. Trouwens, 'beauty is in the eye of the beholder'. Tinder ken ik niet zo goed, dus ik kan me er niet over uitspreken. Zelf vind ik het toffer mensen te ontmoeten zonder tussenkomst van apps/online toestanden e.d., ik vind dit veel spontaner, je hebt veel meer info (non-verbaal)en je gaat geen invullingen/veronderstellingen maken op basis van een beetje info en/of een foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Newsflash:
  http://www.demorgen.be/technologie/vaders-en-moeders-ontdekken-tinder-a2130351/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed nieuws: er zijn ook vrouwvriendelijke versies van Tinder in de maak:
  http://www.demorgen.be/technologie/seksisme-slachtoffer-tinder-slaat-terug-met-vrouwvriendelijke-dating-app-a2131860/

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En dan nu nog een manvriendelijke versie en het is helemaal in orde.

  BeantwoordenVerwijderen