Zet eens een boompje op

zaterdag 6 december 2014 Gastblogger 4 Opmerkingen

Ik breng Dochterlief voor het weekend naar Papa. Nieuwe is er (uiteraard) ook. Papa kondigt vrolijk aan dat ze vandaag de kerstboom gaan halen en versieren. Ik zie het al helemaal voor me. Waar is trouwens het principe ‘eerst de Sint, dan pas kerst’ naartoe? Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Dus zwijg ik wijselijk.

Dochterlief zwijgt echter niet. Ze is 5 en laat het merken als het haar niet zint. ‘Ik wil niet. Ik blijf liever hier bij Nieuwe, ga jij maar de kerstboom halen.’

Ik verwacht allerlei antwoorden maar niet: ‘Dat gaat niet, Nieuwe moet mee en jij dus ook want ik kan dat niet alleen.’ Gelukkig kreeg ik niet dat derde kopje koffie (van Douwe Egberts weet je wel) voorgeschoteld of ik had me er serieus in verslikt. Ik neem afscheid van Dochterlief en haast me terug naar de wagen. Ik weet even niet of ik nu moet lachen of huilen. Hij kan het niet alleen?!

Het zal dit jaar voor de derde maal op rij zijn dat ik straks (na de Sint dus) alleen met een kerstboom sleur. Ik gun het Dochterlief van harte. Ik wens haar immers de gezelligheid en sfeer toe die ik zelf als kind steeds heb mogen ervaren tijdens de magische kerstdagen. Persoonlijk – en ik heb geleerd met mij nog vele anderen- is het een grote berg die ik over moet.

Voor iedereen die deze kerst alleen is of haar boom moet zetten: courage!

Met dank aan onze gastblogster. Zin om ook in je pen te kruipen en jouw ervaringen te delen met honderden medesingles? Mail dan naar oponseentje@gmail.com

4 opmerkingen:

 1. Ik ben ook van het principe: eerst de Sint, daarna de kerstversiering. Ja, eindejaar is best wel een confronterende periode. Een periode waar al eens gevoelens van vermoeidheid en eenzaamheid de kop op durven steken. Ik probeer dit dan te counteren door buiten te komen, en met dingen bezig te zijn die ik leuk vind en me positieve energie geven. Ik kijk alvast uit naar 2 januari...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De laatste keer dat hier een kerstboom binnenkwam, zwiepte er bij het uitpakken een tak in mijn oog en kreeg ik zo'n pijn dat ik uiteindelijk op de spoed belandde.
  Geen kerstbomen hier meer tenzij er ooit een lieve kerstman is die zo vriendelijk is hier een boom te komen opzetten. Waarna ik enkel nog moet versieren (de boom en/of de man, dat zie ik dan nog wel).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Hier komt een 'echte valse' boom te staan op 13 december, met de viering van Lucia, brengster van het licht. Ik geniet hiervan, ook al is het wat opbouw-en afbreekwerk. Voor mij is heel december in het teken van de lichtdagen. Van de zielloze,commerciële zaken blijf ik ver weg, geef mij maar de natuurwandelingen en fijne ontmoetingen met vriendinnen en vrienden en het delen van bv.een ontbijtmoment, onze intenties voor het nieuwe jaar,...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop zo om de paar jaar een boom(pje) dat ik dan na driekoningen in de tuin plant. Het terug uitgraven het jaar daarna is voor mij een minder grote opgave dan een nieuwe boom halen. En het is goedkoop. Wat baal ik ook van dat opgelegde glitter- en feestgedoe.

  BeantwoordenVerwijderen