'T is gebeurd

zondag 8 maart 2015 anne 7 Opmerkingen

Het is zover. Het moment waar ik soms zo voor gevreesd heb is zo ongeveer ... nu.

Het gebeurde zachtjesaan. Zoals onze vriendengroep enkele jaren geleden vorm gekregen had, omdat we allemaal "plots" single waren geworden (of gebleven), heeft het nu de omgekeerde beweging gemaakt en nu is de cirkel bijna rond. Bijna, want zonder dat ik het zelf door had ben ik letterlijk nog the one, maar vooral only, single lady. (In deze -best grote- groep althans).

Toen de meest recente +1 werd voorgesteld klonk het
"en nu alleen gij nog he!"
- "maar nee, er zijn er toch nog?"
"Ahja, wie dan?"
- *denk diep na* "Ahnee, niemand dan."

Een onbehaaglijk gevoel overvalt me.

Ik ben oprecht blij voor mijn vriendinnen, want stuk voor stuk zijn het toffe venten! Daar gaat het niet om. Ook niet om het nú "vinden" van een partner, want ik ben er helemaal niet aan toe mijn fantastische leven "zomaar" met iemand te delen. Ik besef (niet voor het eerst) hoe belangrijk zij allemaal voor mij zijn. Zal dit blijven duren? Of zal ik de zoektocht naar invulling van het single(rijk)dom opnieuw moeten voeren?

Het voelt als een groot vaccuum waarin ik terecht kom. Het einde van een hoofdstuk, zonder dat het volgende hoofdstuk al een titel, laat staan een plotwending heeft.

7 opmerkingen:

 1. Hallo,er komt wel een ander hoofdstuk in je leven hoor,dat
  Is nu wel het leuke aan singel zijn we raken niet vastgeroest ,gaat er een deur dicht gaat er een ander weer open,veel geluk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooit was er ook zo'n moment in m'n leven. Maar toen kwamen er gelukkig toch weer nieuwe single-vrienden bij. Meer zelfs, de nieuwe vrienden die ik maakte (onder meer via deze blog), waren bijna allemaal single.
  Dat herstelde het evenwicht in m'n vriendenkring. Ik heb nu weer ongeveer evenveel single als gekoppelde vrienden. En dat voelt goed. Want als het erop aankomt, zijn het toch de singles die het meest beschikbaar zijn om samen dingen te ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een hekel aan opmerkingen in de trant van "en nu alleen gij nog hé", al weet ik ook wel dat het goedbedoeld is... Eén van mijn beste vrieden trouwt deze zomer, het voelt ergens aan alsof ik hem "kwijt" zal zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vrieden = vrienden uiteraard, sorry voor de typo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vanaf het moment dat meerdere vrienden voor huisje-boompje-kindje gingen, is de vriendschap grotendeels verwaterd. Een aantal ervan hoor ik luidop terugverlangen naar het 'single-tijdperk' qua tijd voor zichzelf/de beperkende en soms belastende rol die ouderschap vraagt. Mijn vriendenkring bestaat uit grotendeels singles of mensen die koppels zijn en tijd voor vrienden maken (iets wat ik zelf altijd heb gedaan). Mensen komen en gaan, sommigen blijven lang, anderen kort, wijzelf veranderen, zij veranderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je weet/voelt snel genoeg welke voormalige singles, nu deel van een koppel zijnde, hun single-tijd nog niet vergeten zijn, en oprechte interesse (geen medelijden) en tijd hebben voor single vriendinnen.
  Zo heb ik mee ooit flink geërgerd aan een vriendin die, als we gingen afspreken, telkens zei "ah ja die datum is goed want dan is man toch naar de voetbal (of een andere bezigheid)". alsof ik alleen maar zou mogen opdraven als haar man er niet is.
  Ook sommige reacties van mensen die al eeuwig in een relatie/gezin zitten ... bv onlangs over de afwas doen, feit dat ik geen afwasmachine heb, én een hekel heb aan afwassen - een collega tegen mij "goh maar gij zijt toch maar alleen?!". alsof mijn afwas zichzelf doet. heb dat ook zo geantwoord, ik laat het wel merken wanneer ik vind dat iemand een domme opmerking maak, en dat gebeurt heel weinig, ze weten intussen wel dat ik geen doetje ben.
  maar ach, net zo vaak hoor ik collega's of vriendinnen klagen over hun leven als koppel.
  Elk voordeel heb zen nadeel zeker? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh en Anne, het komt goed hoor, zeker weten, hoe dan ook!

  BeantwoordenVerwijderen