Single zijn: echt geen pretje

maandag 21 maart 2016 Gastblogger 8 Opmerkingen

Ik ben nu al een jaar of 5 alleen.

Het ergste is dat ik geen sociaal leven heb sinds mijn moeder overleden is. Ik heb er gewoon nooit bij stilgestaan dat ik een sociaal leven nodig had. Ik zorgde voor haar omdat ze half verlamd was. Ik vond het niet meer dan normaal dat ik die taak op mij nam, tot ze overleed en daar stond ik ALLEEN.

Ik verhuisde maar dat hielp ook niet. Ik durfde gewoon als dame niet alleen op stap te gaan. De drempelvrees was te hoog. Nog altijd trouwens. Elk weekend denk ik: OK, deze avond ben ik weg . Maar ach, zodra het zover is, heb ik de moed niet. Altijd dat alleen zijn, ik loop ver de muren op. Ja, online contacten zoeken helpt maar dat mag niet te lang duren want meestal beginnen ze wel over hun seksuele lust (mannelijke contacten). Dus vrienden kan je dat ook niet noemen.

Ik ben het alleen zijn beu. Waarom durf ik niet op te stap te gaan? Waarom stap ik niet in m'n stoute schoenen? De vrees ergens alleen binnen te gaan, is zo groot. Ik durf het gewoon niet.

Ik ben ondertussen 49 jaar. Volgens andere mensen ben ik zeker niet mis van uiterlijk. Wat houdt me zo tegen? Kan iemand me raad geven?


Met dank aan onze gastblogster. Wil je ook je verhaal doen, mail dan naar oponseentje@gmail.com

8 opmerkingen:

 1. Sluit je misschien eens aan bij een toffe, actieve vereniging. Zulks kan tellen qua je sociaal leven naar een hoger plan tellen. En wie weet komt van het een wel het ander. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me aan bij Menck. Als je graag danst kan je bv dansles volgen, je hebt tegenwoordig een heel groot aanbod aan allerlei dansvormen.
  Ik hoor/lees ook vaak over Femma, de vroegere KAV denk ik.
  Succes en veel moed bij de eerste stap. Eens je die gezet hebt ben je vertrokken en vraag je je vast af waarom je zo lang gewacht hebt. Je bent niet alleen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. * inschrijven voor een taalcursus (beginnen meestal september); het is een hobby die doelbewust zich concentreert op interacties met je klasgenoten en er komen automatisch sociale gelegenheden met zich mee (etentje, naar de film in de taal die je leert, een drankje na de les of nieuwjaarsdrink, ...)
  * check de website van je bibliotheek: houden soms boekbesprekingen, lees een boek en kan je met anderen praten over het boek in de bib
  * neem een hond, elke andere hondenwandelaar in het park/op straat is een nieuw gesprek! (en eventueel nieuw contact ..)
  - hondenschool: ook heel sociale, laagdrempelige omgeving
  * doe vrijwilligerswerk (bv. www.buddywerking.be zeker eens bekijken); naast het vrijwilligerswerk zelf, heb je ook contactavonden met andere vrijwilligers
  * elke sportvereniging stelt zich op als een vriendenclubje waar nieuwe leden altijd welkom zijn; focus op de sport en leer elkaar kennen tijdens het drankje achteraf!
  * www.couchsurfing.org : ga op reis en leer meteen nieuwe mensen kennen! Tegenwoordig wordt het platform ook gebruikt voor lokale meetings, tour guides, taal buddies om de taal te oefenen met een native speaker, ...
  * kookverenigingen zijn er inderdaad ook
  * http://www.uitinvlaanderen.be/ daar vind je ook wel altijd iets

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mocht ik jou zijn, ik zou eerst proberen om een of meerdere goede vriendinnen te vinden. Als je samen met hen op stap gaat, zal de drempel van bv. een café absoluut niet hoog meer zijn.
  Doe activiteiten die je echt leuk vindt. Bijvoorbeeld kookles volgen, op stap gaan met een wandelvereniging (in Gent zijn er bv. de Sterrestappers: http://www.sterrestappers.be/), een activiteit uit het aanbod van Femma, KVLV, een singlecursus bij Vormingplus, ...
  Als je regelmatig dezelfde mensen ziet, dan krijgen vriendschappen alle kansen en tijd om te groeien. Probeer alleen niet krampachtig naar vriendschappen te zoeken. Als je mensen gaat aanklampen, dan stoot je net mensen af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een cursus volgen of lid worden van een vereniging lijken mij ook heel goeie ideeën. Hangt ook wat van je budget af, cursussen zijn soms duur. In lokale dienstencentra worden vaak heel betaalbare cursussen aangeboden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Da's een beetje het jammere aan de single-wereld van nu: het is allemaal nogal date-gericht. Er is niet meteen zoiets als een platform waar je zegt "hey, ik trek vanavond de stad in. iemand zin om mee te gaan, gewoon om er eens uit te zijn? zonder dat we elkaar moeten afspeuren op mogelijkheden tot uitwisselen van lichaamsvloeistoffen?". De dames van Mix & Mingle hadden dat ook al in de gaten en hebben daar mooi op ingepikt. Misschien moeten we daar ook eens iets structureels voor opzetten - eentjer, de app voor mensen die met anderen willen weggaan zónder date-intenties? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er bestaat ook zoiets als meetup dat mij niet datinggericht lijkt. http://www.meetup.com/
  Heb het zelf nog niet uitgeprobeerd. Kent iemand dat?

  BeantwoordenVerwijderen