Hemelse huwelijksideologie

vrijdag 16 september 2016 Gastblogger 4 Opmerkingen


Als steeds nieuwsgierige en (op)zoekende single die zich heel bewust is van de zee van tijd die ze heeft voor al die eigen vragen en interesses, kwam ik via een tip bij de research en persoon van Bella Depaulo terecht. Zij is professor psychologie aan de universiteit van Californië en, zoals ze het zelf noemt, 'single at heart'. Haar passie en onderzoeksonderwerp is 'het single leven' en dat vertaalde zich o.a. in twee boeken: 'Singled out' en 'The best of single life'. Depaulo's webpagina en blog waren zalig om te lezen: zo haalt ze een aantal stellingen en ideologieën aan en vervolgens overhoop i.v.m. de maatschappelijke glorie van een relatie en het huwelijk.
Een kleine greep:

-de ideologische, maatschappelijke druk om te huwen/relatie te hebben en de ophemeling van het huwelijk noemt ze 'matrimania'
-de wetenschappelijke onderzoeken richten zich naar koppels en stuitten, raar maar waar, steeds op 'gehuwden/koppels zijn gelukkiger/gezonder/meer sociaal verbonden/... dan singles!'(blijkbaar gaat men vooral naar dit geluk peilen bij net koppels die nog volop in 'honeymoon'-sfeer zitten en bekijkt men de factor 'willen voldoen aan de antwoordnorm' niet + stelt Depaulo een flink pak overdrijvingen en valse gegevens vast!)
-het feit dat de wet gehuwden beter beschermt
-brainwashing via tv-shows, vooral voor vrouwen bedoeld, waarbij het veroveren van een neerknielende man met ring en het daaropvolgende huwelijk hét ultieme levensmoment is (bv. 'The bachelor' en 'Bridget Jones')
-de politieke organisatie van ons systeem wordt gevormd rond de huwelijkse norm en de daaruit voortkomende noden (bv. mutualiteitsvoordelen, single-toeslag bij hotelboekingen en reisaangelegenheden)
-hier voeg ik zelf nog bij: de eindeloze liefdesliedjes van 'ik mis je', 'ben je kwijt'over 'ik ben verliefd op je' tot '(ik) kom terug!' Tot op heden ken ik geen nummer dat de single levensstijl bejubeld, geen woord reppende over 'ik ben eindelijk vrij voor een ander.'

Depaulo somt vervolgens de realiteit van het single leven op en de voordelen (zoals persoonlijke groei, bewuste 'alleen-tijd' als innerlijke voeding,...en seks komt ook aan bod).
Ik ben alvast fan! Enige bemerking die ik heb is dat het ervaren van het huwelijk en single leven door resp. vrouwen en mannen niet aan (onderzoeksmatig) bod komt. Uit studies die ik voorheen las, blijkt dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen de ervaring van geluk/gezondheid/... van beide geslachten. 'Zijn huwelijk' is gezondheidsbevorderend, 'haar huwelijk' niet. Single vrouwen daarentegen scoren 'beter' in hun singlegeluk dan mannen (Maushart S., 2002) op alle vlakken.Verder is er bij veel onderzoeken sprake van heteroseksisme: het normkoppel dat naar voren geschoven wordt is de vrouw-man samenstelling.

website: www.belladepaulo.com

Vlinderke

4 opmerkingen:

 1. Een song die de single lensstijl bejubelt zijn er zekere hierbij reeds eentje.
  Benny Neyman - Een vrijgezel die gaat pas slapen


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu nog een nummer dat de single levensstijl als vrouw bejubeld, dan kan ik ook meeswingen.

   Verwijderen
  2. @anoniem: door deze reactie om 01.14 uur te posten, toon je meteen aan dat een grond van waarheid zit in dat lied ;-).

   Verwijderen
 2. Hallo!

  Mogen we jou attenderen op onze volledig gratis datingwebsite/community?
  Niet de zoveelste, maar een unieke website met gratis onbeperkt
  berichten versturen, bellen (ook via onze datingapp), (video)chatten,
  winks versturen, 3DCity (virtueel chatten), tijdlijn en nog veel meer.
  Bij ons komen er geen verborgen kosten bij.
  Ook niet in de toekomst.

  Neem gerust eens een kijkje! www.feelfreedating.nl

  Onze blog: www.feelfreedating-blog.nl  Like ons op Facebook: https://www.facebook.com/femm4fun

  Volg ons op Twitter: https://www.twitter.com/feelfreedating

  Volg ons op Instagram: https://www.instagram.com/feelfreedating

  BeantwoordenVerwijderen