Het Grote Groenten Vraagstuk

donderdag 12 november 2009 Smart Spending Woman 2 Opmerkingen

De meeste singles die ik ken, laten grote groenten als bloemkolen, pompoenen, groene kolen en knolselders wijselijk links liggen. Nergens voor nodig! In mijn keuken wordt al lang gewerkt met themaweken. Principe: koop één grote groente en maak elke portie op een andere manier klaar. Voordeel: al deze groenten lenen zich uitstekend voor verschillende bereidingen: rauw geraspt, in de soep, als gehakt parmentier en als groentepuree.

Enkele eenvoudige recepten voor de receptenfanaten:

SOEP (van bloemkool, pompoen en knolselder)
Ingrediënten: 1/4 l bouillon
Een kwart pompoen of knolselder in stukjes
Een grote aardappel in stukjes
Een ui in stukjes
Peper, zout, za-atar (mengsel van tijm en sesamzaadjes, te koop in Wereldwinkels)

Voeg alles toe aan de bouillon en laat koken tot alles zacht is. (Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gaar zijn...) Mixen. Kruiden naar smaak. Eventueel een eetlepel olijfolie onder roeren.

GEHAKT PARMENTIER (met bloemkool, pompoen, knolselder of groene kool, maar ook zeer lekker met prei of witloof)

Ingrediënten: 150 g (tofu)gehakt
Twee grote aardappels
Een kwart van een grote groente
Eventueel wat geraspte kaas

Kook de aardappelen en maak er puree van. Stoom de groente. Bak het gehakt rul. Vul de bodem van een ovenschoteltje met het gehakt, leg er een laag groenten op, daarboven komt de puree. Laat 5 minuutjes korsten onder de grill.

GROENTEPUREE (met knolselder, groene kool, bloemkool, pompoen, rode kool, enz.)
Ingrediënten: Een kwart van een grote groente
Twee grote aardappels
Eventueel een grote ui (zorgt voor extra vitamines en smaak)

Snijd alles in stukjes, zet 1/3 onder water en kook tot alles zacht is. Afgieten, pureren en flink kruiden. Lekker met worst!

2 opmerkingen:

  1. Za-atar is een Palestijns kruidenmengsel op basis van tijm en sesam. Te koop in Wereldwinkels. Vooral lekker bij (gestoofde) wortel en pompoen.

    BeantwoordenVerwijderen