Cursussen voor singles

zondag 9 mei 2010 Sven Volckerijck 5 Opmerkingen

Naar het schijnt, bestaan er cursussen voor singles. Echt waar ! Je kan o.a. hier een kijkje nemen wat dat dan inhoudt, maar veel wijzer werd ik er nog niet van.
Onlangs hoorde ik erover via singles die ooit zo eens een vorming hadden gevolgd, en nu blijkt een vriendin ook van plan te zijn om zo'n vormingsweekend mee te maken.
Wat ik me dan vooral afvraag, is wat mensen drijft om zo'n cursus te volgen en wat voor mensen daarop afkomen. Tot enkele weken geleden zou ik gezegd hebben : daar komen alleen wanhopige, sociaal onvaardige singles op af die hopen er een lief op te doen (je bent tenminste zeker dat de ander ook single is...). Maar nu ik mensen ken die zo'n cursus volgden of van plan zijn te volgen, moet ik mijn mening wel herzien : het zijn immers allesbehalve sociaal onvaardige mensen en wanhopig zou ik ze zeker ook niet noemen. En van die vriendin weet ik wel zeker dat ze niet van plan is daar "een lief op te doen"...
En dus blijft mijn vraag eigenlijk onbeantwoord. Wie volgt zo'n cursus ? Wat hoopt die daar te leren ? Met welke verwachtingen start je aan zo'n vormingsweekend ?
Leer je er signalen herkennen of iemand single is, geïnteresseerd is,... ? Leer je er vaardigheden die je aantrekkelijker maken voor de ander ? Leer je leven met je single-zijn ? Ik heb geen idee... Wie wel ?

5 opmerkingen:

 1. Als er niet veel reacties zijn, zeker die vriendin eens op de rooster leggen als ze terugkomt, en een nieuw artikeltje maken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kweetniet, hoor. Het lijkt me niks voor mij. Maar misschien is dat omdat ik niet tot de doelgroep behoor. Alhoewel, zelfs als ik ertoe zou behoren (wat ik dus ooit deed), zou het nog niks voor mij zijn.

  Maar zoals ze zeggen: elk diertje zijn pleziertje. Of elk zijn goesting. It's a free world en vermoedelijk zullen sommigen er wel wat aan vinden. En anderen er geld mee verdienen. Zeker...?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik behoor wel tot de doelgroep, maar toch voel ik evenmin de behoefte om hieraan deel te nemen. Ik vraag me wel echt af wie zich wel aangesproken voelt en waarom, en dus vooral met welke verwachtingen men daar naartoe trekt... Voorlopig blijft het een mysterie...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik me inschreef voor een dergelijk vormingsweekend gebeurde dat in een opwelling. Een onbewaakt moment. Ik zat nog volop in de fase van ontreddering, wist niet wat me overkwam. Dus de stoute schoenen aangetrokken en me online ingeschreven. Pas maanden later ontving ik de uitnodiging voor het weekend. Paniek alom. Wat ga ik daar in godsnaam gaan doen? Is dat we iets voor mij? En dan een héél weekend.
  Om een lang verhaal, kort te maken. Ik kwam terecht bij een groep van 12 mensen waarvan 3 mannen. Gemengde leeftijden. Echte singles (nooit een relatie gehad) en single door scheiding of sterfgeval. En wat deden we daar. Babbelen, huilen, vertellen, lachen en vooral heel veel (h)erkennen. De verhalen waren zo verschillend en toch zo gelijkend. Verlies, verdriet, rouw, woede en frustratie zijn universele gevoelens.
  Omdat ik zelf nog heel "vers" gescheiden was kon ik veel opsteken van de anderen die soms al verder in het verwerkingsproces zaten. Ik herinner mij tips zoals , hoe kom ik in een leeg huis terug van een feestje, hoe overleef ik zondag, hoe slaag ik erin om voor mezelf te koken. En wat als ik het helemaal eens niet zie zitten,...
  De groep werd geleid door twee psychologen, man en vrouw, beiden single.
  Ik heb er vooral toffe vriendinnen aan over gehouden. Na het weekend kwam er een vervolggroep voor geïnteresseerden. Maar dat vond ik niet een groot succes. Weer weinig mannen, en de leiding verliep deze keer niet zo goed. Te veel dezelfde verhalen van de dezelfde mensen, te weinig concrete tips, en te weinig opvolging van de huistaken die we meekrijgen. Een weekend zou ik aanraden, de groeigroep zal veel afhangen van de leiding en de deelnemers. Had er al bij al veel meer van verwacht, maar heb er geen spijt van gehad dat ik het gevolgd heb.

  BeantwoordenVerwijderen