Single met kinderen gaat op reis

dinsdag 13 juli 2010 Sven Volckerijck 7 Opmerkingen

Voor een "gewoon" verslag van mijn reis moet je hier zijn, maar er zijn ook aspecten aan zo'n reis die nauw vasthangen met het feit dat je single bent (mét kinderen), en daar wou ik het even over hebben.

Laat ik alvast zeggen dat we ons met ons drietjes reuze geamuseerd hebben, en dat het allemaal vlot verliep. Zo'n vakantiehuisje als wij huurden voor een weekje, biedt genoeg mogelijkheden. De kinderen hadden hun eigen kamer (en speelden daar overdag ook al eens) en er was een tuintje (met een stukje bos zelfs) en hoewel het allemaal niet zo groot was, volstond het zeker voor ons drieën. De bewoners van het huis, waarvan ons vakantiehuisje eigenlijk het "achterhuis" vormde, hadden ons bij aankomst een zelfgebakken brood gegeven en ze hadden ook, gezien het warme weer, een oude plastieken teil van de zolder gehaald die ze vulden met lekker verfrissend water, zodat de kinderen er alvast zou kunnen in spelen terwijl vader de wagen loste...
Marry en Jan, de eigenaars, waren trouwens zeer gecharmeerd door de kinderen en al zeker toen ze bij ons vertrek van mijn dochter een mooie tekening kregen...


Beter dan de vorige keer slaagde ik erin deze vakantie echt genoeg tijd te maken in het huisje om ook daar met hen te spelen. Het levensritme dat we thuis gevonden hadden, en ons "evenwicht" om de dingen rond te krijgen (remember?), was natuurlijk op vakantie niet van tel, want het is ten slotte VAKANTIE hé... En dus schakelden we over op een gezapiger ritme, waarbij de afwas dan maar wat langer moest wachten soms, waarbij bedtijd een rekbaar begrip werd en waarbij we ons niet hoefden te houden aan ons vooropgesteld programma. Inderdaad, sommige uitstapjes die we hadden voorzien, gingen uiteindelijk niet door, omdat we het te druk hadden met plezier hebben. You can't have it all... Een bezoekje aan Schiermonnikoog zat er niet meer in, maar hé, dat kwam natuurlijk omdat we langer dan voorzien in de zeehondencrèche bleven. En uiteindelijk bleek één (zeer mooie) wandeling op onze vakantie voldoende om tevreden op terug te kijken.

Wat ik altijd een beetje lastig vind als je alleen op stap bent met je kinderen, is dat je én voor hen én voor het gerief moet zorgen. Als we naar het strand gaan (dat bleek in concreto nu dus een strandje aan het meer te zijn), laat ik niet graag ons gerief alleen achter op dat strand, maar ik wil natuurlijk ook wel eens graag samen met kinderen spelen ín het water. Het vraagt een beetje loslaten om alles onbeheerd achter te laten en met hen het water in te gaan (en als je met twee bent, kan je daarover afspreken en het gerief hoeft dan niet onbeheerd achter te blijven). Want natuurlijk kan je het fototoestel, je portefeuille, je sleutels,... niet meenemen in het water.
Tijdens het rijden naar de uitstapjes (en al zeker tijdens de lange rit van thuis naar de bestemming en omgekeerd), kan je niet anders dan je concentreren op de weg, het verkeer,... en als je er alleen voorstaat, is er natuurlijk niemand die zich intussen kan ontfermen over kinderen die zich na een tijdje ook al eens durven vervelen (zeker als je een halve dag onderweg bent). En dus komt het erop aan om zoveel mogelijk te anticiperen en dingen mee te nemen in de auto waarmee ze zich kunnen bezighouden, ook tijdens lange(re) ritten. En het helpt ook als je voldoende cd's meeneemt met muziek die ze graag horen (of luistercd's !). Zo genoten we op deze vakantie volop van Kapitein Winokio en ook de "griezelige rijmpjes" van Roald Dahl bezorgden ons heel wat plezier (en maken het mogelijk dat vader toch voldoende op de weg kan letten ondertussen). En zo werd de versie van Katootje door Bunny op Kapitein Winokio zag 2 beren hét lied van onze vakantie, dat we dagelijks meermaals luidkeels meezongen...

7 opmerkingen:

 1. en op termijn moet je 'de mestkever' in huis halen. Geweldig, zelfs voor ons 'groten'. Onze reis vangt aan met 'wilde zwanen'. Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij hebben hier "de nachtegaal" : schitterend gewoon hé !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ewel, de nachtegaal is één van de mindere, vind ik persoonlijk. Als je die al goed vindt, dan vind je De mestkever gewoon de max, een aanrader van formaat. Zelf ben ik vooral weg van Paris (Tine Embrechts) in de Mestkever. De vlo en de professor hebben we ook maar ook iets minder humor.

  Anyway, 't is niet alsof ik het zelf zou kunnen, dus commentaar geven is misschien niet zo gepast. Maar toch. Ik laat je nog weten wat ik van de zwanen vind. Na de reis dat dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hm. 'dat dus' moet dus gewoon 'dus' zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. na de reis is collectief beslist dat De mestkever de beste is, gevolgd door de Wilde zwanen, de nachtegaal en de Vlo en de professor. Voila, mooi voorgekauwd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bedankt Elke
  Wij hebben intussen ook al volop genoten van de mestkever (idd zéér zéér goed !)

  BeantwoordenVerwijderen