Als single op reis: alleen of met vrienden?

dinsdag 3 augustus 2010 Lies 3 Opmerkingen


Heb je het als single zonder kinderen niet zo voor groepsreizen met onbekenden, dan kan je ervoor kiezen solo te reizen of met vrienden op reis te gaan. Op ons eentje stuurde de voorbije maand een onderzoekster op pad om beide reisformules uit te testen.

De soloreis was een veertiendaagse rugzakreis naar een Europees land. Onze researchster wisselde overnachtingen bij couchsurfers af met verblijven in jeugdherbergen.

De reis met vrienden was een week in een bergachtig Europees land waarbij onderzoekster verbleef in het appartement van vrienden van een van haar reisgenoten. Het gezelschap bestond uit 4 personen tussen 38 en 47, 2 mannen en 2 vrouwen. Sommigen kende ze al jaren, anderen had ze vooraf nog maar een paar keer ontmoet.

Welke reis was de avontuurlijkste?
De soloreis scoorde het hoogst op het criterium 'avontuur'. Onderzoekster wist 's ochtends niet wie ze die dag allemaal zou ontmoeten en hoe de dag er zou uitzien. Dankzij couchsurfen leerde ze de meest diverse mensen kennen en wanneer ze niet in het gezelschap van couchsurfers was, spraken mensen haar aan op restaurant, in de jeugdherberg, op de trein, ...

Welke reis was de ontspannendste?
De reis met vrienden was veruit de ontspannendste. Na een jaar solo leven doet het deugd een hele week in hetzelfde vertrouwde gezelschap door te brengen en niet overal alleen voor te staan, ook al moet het gezegd dat tijdens de soloreis mensen enorm in de weer waren om onze onderzoekster met allerlei praktische dingen te helpen. Maar niets kon op tegen het gevoel echt ergens bij te horen, samen te koken, samen in de file te zitten, liedjes te kwelen, elkaar te plagen, ... Qua aantal uren lachen stak de reis met vrienden met kop en schouders uit boven de soloreis.

Welke reis was de leerrijkste?
Tijdens de soloreis stak onze enquêtrice het meest op over het land dat ze bezocht. Maar de vriendenreis was dan weer leerzaam op andere vlakken. Welke van mijn single-gewoontes verschillen van die van anderen? Waar liggen de gevoeligheden van elkeen? Het blijft verbazingwekkend hoe goed je mensen (inclusief jezelf)leert kennen door samen een week dag in dag uit samen te zijn.

Welke reis valt te verkiezen?
Het waren allebei prachtige reizen. Als single combineer je het best verschillende types reizen. Ga op soloreis en geniet van de vrijheid en het avontuur. Ga op reis met vrienden en geniet van het gezelschap en de sfeer. Focus je bij beide types reizen telkens op de voordelen en je single-vakantie wordt er een om tevreden op terug te blikken.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb besloten na mijn herexamens een paar dagen alleen weg te gaan. Niet het avontuur tegemoet, maar gewoon, even uitproberen.
  Als ik dan volgend jaar nog geen goei ben tegengekomen, zie ik mijzelf wel alleen naar het buitenland trekken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie analyse Lies! Het moet inderdaad interessant zijn om bij couchsurfers te verblijven, en op die manier krijg je waarschijnlijk leuke tips om dingen te doen die niet in de toeristische gidsen staan.

  Ik vind wel dat je meer uitleg moet geven bij de foto :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Dirk
  Die foto, dat is er een van mijn wandelschoenen zaliger. Die hebben het namelijk compleet begeven tijdens onze laatste tocht. Beide zolen kwamen los, maar dankzij de tape van een van mijn reisgenoten (voordeel van reizen met vrienden...) heb ik toch nog het einde van de tocht gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen