Parallel universum

woensdag 20 oktober 2010 Sven Volckerijck 6 Opmerkingen

Sommige vrouwen waarmee ik een relatie had, zijn nog steeds kennissen of zelfs vriendinnen. Er zijn mensen die dat raar vinden, of zelfs "ongezond". Er zijn mensen die zich daar toch behoorlijk wat vragen bij lijken te stellen of die daar (onuitgesproken soms, maar toch duidelijk zichtbaar) bedenkingen hebben. En volgens één persoon is het omdat ik een man ben, dat ik niet eens begrijp wat het probleem daarmee is...
Tja, ik ga niet ontkennen dat ik een man ben, maar of dat er iets mee te maken heeft, betwijfel ik toch sterk. En ik besef wel degelijk dat het niet evident is, en dat het vaker niet dan wel gebeurt dat je daarna effectief "vrienden blijft". En ik zal ook niet ontkennen dat het me overkomen is dat zo'n situatie toch minder helder en duidelijk bleek dan aanvankelijk gedacht, maar anderzijds, er zijn ook kennissen en vriendinnen (die dus een ex-lief zijn) waarmee de relatie wel helder en duidelijk is.

En daarom droom ik soms van een parallel universum. Want zo vreemd is het toch niet dat iemand met wie je ooit een relatie had (en waarmee je dus toch minstens een aantal zaken gemeen had en met wie je het goed kon vinden), nog steeds iemand blijft waarmee je dingen gemeen hebt en waarmee je het goed kan vinden. Al bleek dat wat er tussen "ons" was, onvoldoende was om samen te blijven, samen te wonen en/of een partnerrelatie te hebben, het hoeft toch noodzakelijk (helemaal) weg te zijn. Dat lijkt me een beetje alsof je het kind met het badwater weggooit.
In dat parallel universum blijven ex-lieven écht (en niet zoals je eerst afspreekt, maar dat het er toch niet van komt) vrienden. Of kennissen. Of Facebook-vrienden. Of... Soit, wat telt in dat parallel universum, is dat je houdt wat goed was en enkel opgeeft wat niet bleek te werken. En het klinkt als een utopia waarin iedereen vredevol met elkaar samenleeft, maar het verschil met dat echte (niet-bestaande) Utopia, is dat in dit universum het niet gaat om mensen die elkaar niet kunnen luchten die dan in harmonie met elkaar leven. Nee, het gaat om mensen die al bewezen hebben dat ze bij elkaar iets vinden waar ze zich goed bij voelen. Te weinig om de relatie verder te zetten, maar dat er "iets" was/is tussen hen, valt niet te ontkennen.

Is dat parallel universum nu zo'n vreemd idee ?

6 opmerkingen:

 1. Persoonlijk vind ik er niets vreemd aan. Ik heb ook nog contact met meerdere vroegere partners. Misschien heeft het te maken met de portie "vrienschap" die in de relatie zit. Dat wil je niet zomaar loslaten omdat de relatie zelf niet meer werkt. Het belangrijkste is dat de relatie door beide verwerkt en geplaatst is, zodat de situatie idd duidelijk is voor iedereen. Ook voor nieuwe partners.
  Katia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vriendschapsbanden houden na een partnerrelatie kan wel degelijk, ik spreek van ondervinding.
  Mijn ex man, papa van ons zoontje, is nog steeds een goeie vriend, en met zijn nieuwe vrouw en hun gezamenlijke kindje is er ook een gezonde mooie vriendschapsband.
  Een voorbeeld voor velen, wat ik je brom.
  Een parallel universum? Niks mis mee, Sven, absoluut niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken er minstens één die ik daar niet moet hebben. Over de rest wil ik nog nadenken.
  Veel hangt af van de graad van verbittering en die kan lang blijven hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @katia : duidelijkheid is inderdaad wel belangrijk...

  @margo : nee, ik vind ook dat daar niks mis mee is, maar soms lijkt het alsof ik daar alleen in sta. Nu ja, nu blijkt dus in ieder geval van niet :)

  @elke : ik zou er ook niet elk ex-lief bij willen, in dat parallel universum. Maar sommigen wel. En gelukkig heb ik daar niet altijd dat parallel universum voor nodig : sommigen nemen inderdaad nog een plaats in in mijn leven, en daar ben ik eigenlijk ook wel blij om...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me volledig bij jou aansluiten, Sven. Alhoewel ik denk dat de vriendschapsband voortbouwt op hoe de relatie was. Als er vnl. passie was, zal er na de relatie mijns inziens ook niet echt vriendschap uitgroeien. De vriendschap moet er al tijdens de relatie zijn.
  Ik heb alvast ook een heel goeie vriend overgehouden aan een (lange) relatie. Maar krijg vaak het gevoel dat ik dat tegenover anderen moet verantwoorden. Hoewel het voor ons maar al te duidelijk is hoe wij ons nu voelen t.o.v. elkaar, blijkt dit voor anderen niet altijd het geval. En denken ze bijgevolg dat we wel weer zullen samenkomen (wat niet het geval is). Ik kan alleen maar blij zijn dat het bij ons zo gelopen is (maar begrijp maar al te goed dat dit niet in alle omstandigheden mogelijk is).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Sven : "En ik zal ook niet ontkennen dat het me overkomen is dat zo'n situatie toch minder helder en duidelijk bleek dan aanvankelijk gedacht..."
  Al eens nagedacht over het volgende : in dit universum is er een verband tussen de ex die geen vrienden met jou wil zijn omdat ze tijdens jullie relatie geconfronteerd werd met een ex waarmee jij je niet hield aan de grenzen van helderheid en duidelijkheid ? (cq fatsoen, vertrouwen en respect)
  Jenny

  BeantwoordenVerwijderen