De afwas en co

vrijdag 5 november 2010 Sven Volckerijck 11 Opmerkingen

Kaboutertjes komen hier niet vaak langs, en een vaatwasmachine heb ik niet. En dus doe ik dagelijks mijn (beperkte) afwas helemaal in mijn eentje. Soms helpen mijn kinderen, da's waar, en soms is er bezoek dat een handje toesteekt. Maar meestal doe ik de afwas dus alleen...

Lakens opplooien is handiger als je het met twee kan doen, maar tja, als single kan je of wachten tot er eens iemand binnenspringt waaraan je zoiets ongegeneerd kan vragen, of je doet het alleen...
Opruimen moet af en toe ook eens gebeuren, en in de wirwar en chaos die ik soms veroorzaak, weet ik weliswaar mijn weg wel te vinden, maar soms (zoals VDB, the original VDB that is..., placht te zeggen) trop is teveel. Neuzen in mijn (onopgeruimde) spullen is niet echt iets wat ik leuk vind, dus ik verkies het opruimen alleen te doen...

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan met dingen die je in huis met twee kan doen als je een partner hebt, maar die je als single doorgaans alleen doet. En dan ontwikkel je daarvoor ook meestal je eigen systeem.
Niet zelden is dat een systeem waarvan jij alleen de (ongeschreven) regels kent, waarvan de logica heel persoonlijk blijkt te zijn en waarin je totaal je eigen persoonlijkheid kwijt kan. Elke single heeft zo zijn eigen systeem, en het is de allerindividueelste uitdrukking van een allerindividueelst leven (ja, ik weet het : de echo's van Kloos zijn niet veraf...).
Het is gek om zien hoe je, als er een behulpzame single op bezoek is, of wanneer je een relatie begint, vaak in botsing komt met die allerindividueelste uitdrukkingen van allerindividueelste levens. Gek hoe oncompatibel die systemen lijken te zijn, alsof iedereen op een eigen besturingssysteem draait. Gek hoe je soms toch nog liever hebt om die kleine dingen alleen te doen, en niet geholpen te worden...

Want helpen mag, maar dan wel op mijn manier !

11 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar, Sven. Ik doe de afwas met warm water, maar anderen doen het met koud water. Ik laat alles drogen op het rekje, behalve de glazen, anderen drogen ook de glazen niet af.

  En dan hebben we het nog niet over het koken gehad. Bv. de hoeveelheid olie die je in de pan doet, of je de pan laat opwarmen voor je de olie erin doet of net niet, ...
  101 verschillen in aanpak en dat geeft soms spanningen als je samen met een partner het huishouden doet. Ik vind het persoonlijk het gemakkelijkst om de taken gewoon te verdelen. Bv. niet met z'n tweeën koken, maar 1 iemand die kookt en dat dan volledig op zijn/haar manier doet. De ander mag natuurlijk altijd assisteren, maar zonder zijn/haar werkwijze op te dringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, ik denk dat veel niet-singles ook alleen afwassen en lakens opplooien hoor! Heb maar geen te romantische ideeën over relaties, singles! :-) Negen keren van de tien plooi ik hier ook alleen de lakens op (+ afwas, kuis, etc) terwijl de wederhelft andere dingen aan het doen is (werkt om de andere week in het weekend, knutselt aan auto's), dus doe ik het huishouden maar op die momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe de afwas met warm water, en met afwasmiddel :-) Ik gebruik nooit een rekje, ik droog alles direct af met een handdoek. En koken doe ik meestal met bakboter, niet met olie.
  En ja, ik zou het ook lastig vinden moest iemand zich "moeien" met mijn huishoudelijke gewoontes :-)
  En ik laat graag eens wat dingen rondslingeren! En niemand hoeft daar een opmerking over te maken! YES! Vrijheid!!!! :-))

  Matthias

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat ik met Matthias ga trouwen of zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hm. Of toch maar niet. Hij wil vrijheid :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik sluit me aan bij "Lezeres". er is niet zo heel veranderd kwa huishoudelijke klusjes. Ik doe nog steeds alles alleen. Dekbedden in hoezen steken en lakens opvouwen, dat is leuker als er iemand kan helpen, maar het lukt ook wel op mijn eentje.
  En verder ben ik niet zo heel erg op mijn maniertjes gesteld: als het eindresultaat ok is dan maakt het mij niet uit op welke manier dat resulataat bereikt is. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Elke: ge moogt gerust met mij trouwen hoor. Maar daarna moet je mij toch niet teveel meer vragen.
  Oh ja: ik slaap LINKS in bed, ok? En ik kan er absoluut niet tegen dat mijn voeten blootliggen! En wil jij dan de vuilniszakken buiten zetten aub? ;-)


  Matthias

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar dat komt nu eens goed uit want ik slaap rechts in bed. Ik zet gerust de vuilbakken buiten als jij de afwas doet. Voila goeie deal. Was alles maar zo eenvoudig. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe heel graag de afwas, ik vind dat relaxed, dus da's wel ok dan :-)

  En ze leefden nog lang en gelukkig... :-))


  Matthias

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kijk eens aan ! Via een singlesblog raken er zelfs mensen getrouwd... Als dat geen reclame is voor deze blog ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Yes een beginnende romance! Ik merk op kot hier ook de verschillen, ik erger mij dood aan mijn huisgenoten die hun natte afwassen laten staan om vanzelf te drogen. Vooral ook omdat er meestal geen plaats meer is om mijn afwas te doen.

  Aaaaa ik verlang zo hard naar een plekje van mezelf!

  BeantwoordenVerwijderen