De wijdsheid van datingsites

zaterdag 13 november 2010 Sven Volckerijck 5 Opmerkingen


In zekere zin is het makkelijk om gelijkgestemden te vinden in het dagelijks leven. Nu ja, ik geef toe dat dat niet letterlijk waar is natuurlijk... Er zouden een pak minder singles zijn indien het zo makkelijk zou zijn. Maar laat ik bovenstaande uitspraak (die dus uiteraard relatief is) even aanhouden, for the sake of argument...
Je komt immers in het echte leven doorgaans in redelijk beperkte kringen waar de mensen al iets met je delen. Je hebt hetzelfde werk (en dus mogelijks eenzelfde of een gelijkaardige opleiding, en ook interesse) gemeen, of je hebt dezelfde vrienden, of je hebt dezelfde hobby. Binnen elk van die kringetjes is er (gelukkig) ook verscheidenheid, maar je bent (doorgaans) van één ding zeker : je hebt met al die mensen minstens 1 ding gemeen. Dat heeft voor- én nadelen : dingen gemeen hebben maakt praten makkelijker en de kans is ook groter dat het kan "klikken" met de ander, maar anderzijds blijf je natuurlijk in een beperkt kringetje draaien...
Datingsites zijn allesbehalve "kleine kringetjes" : geen idee hoeveel mensen er op zo'n datingsite zitten, maar het zijn er in ieder geval héél véél. Ze komen van overal, en ze zijn er in diverse maten, gewichten, soorten,... Het enige wat je met hen gemeen hebt, is dat ze (meestal toch) single zijn én al zeker dat ze ook "iemand" zoeken (misschien wel jou!).

Dus hoe selecteer uit je uit dat grote aanbod, als je verder niks weet over die mensen ? Profielfoto's blijken een belangrijke eerste indicator te zijn, en wellicht spelen ook leeftijd en woonplaats een heel belangrijke rol om een eerste selectie te maken. En op basis van die criteria is de kans nog steeds behoorlijk groot dat je niet zoveel gemeen blijkt te hebben met die ander, natuurlijk (al bestaat dat risico enerzijds ook in het echt, en al is het zo dat we met veel mensen wel -als we maar lang genoeg zoeken- iéts gemeen blijken te hebben).
En dus is het aanbod van zo'n datingsite, in al zijn wijdsheid, soms een behoorlijk onoverzichtelijke jungle, of een hooiberg waarin je die speld gaat zoeken die jouw partner kan worden. Misschien verklaart dat wel waarom je er mag van uitgaan dat je een beetje moet zoeken en moet "uitproberen" vooraleer je op zo'n datingsite de wàre (of iemand die in de buurt komt) vindt. Tenzij je natuurlijk heel veel geluk hebt...


Hoe zoek jij je weg in het aanbod van datingsites ? Of houdt die wijdsheid, dat grote aanbod je net tegen ?

5 opmerkingen:

 1. Ik let op de woonplaats, de leeftijd en het studieniveau. Rokers vallen bij mij ook uit de boot. Ik stel ook een minimumlengte in en een maximumgewicht. Dan blijven er nog een pak profielen over. De uiteindelijke keuze hangt af van het profiel. Ik zoek naar raakpunten en naar een gelijkaardig levensstijl. Heel materialistische mensen vallen bv. al af, want dat wordt toch nooit iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben stekejakkeloers van de gerichte aanpak van anoniem!
  Ik ga gewoon mee met wat er komt, zoek ook niet echt (want ik krijg de kriebels van sommige foto's, en de wiebels van sommige profielen) En ik ben natuurlijk ook veels te chaotisch om gericht te gaan zoeken.
  Maar dat mijn aanpak niet werkt, dat is duidelijk eh? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga enkel voor de looks: jong, blond en slank!

  Maar ja, ik ben dan ook maar een simpele vent hé! :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indertijd, toen ik nog op een datingsite stond, deed ik hetzelfde als 'Anoniem'. Het kaf van het koren scheiden door te selecteren. Leeftijd, woonplaats, interesses, levensstijl, grootte, ...
  Een paar foto's geven al heel wat prijs (ik heb er een hekel aan als men beweert dat het uiterlijk er niet toe doet, want dat doet het wel degelijk! Wat niet betekent dat dat het enige is dat telt, uiteraard)
  Uit wat men schrijft op het profiel en de manier waarop men dat schrijft kan je ook al veel opmaken, vind ik.
  Intuïtie en niet overhaast afspreken is ook noodzakelijk om niet met half Vlaanderen te daten en heel wat saaie avonden te hebben. 't Is waar he?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. iedereen is hier maar bezig over zoeken op datingsites en filteren... maar de enige datingsites die ik laatst nog tegenkwam waren betalend, en totaal niet goedkoop. En daar stopt het voor mij, betalen om berichtjes te sturen? nee bedankt.
  Maar waar ga je dan op zoek... Op facebook leer je vrij snel veel bij over mensen, maar dan moeten ze eerst vriend worden, en zomaar iemand toevoegen... komt opdringerig over?

  BeantwoordenVerwijderen