Single koopt appartement

dinsdag 30 november 2010 Lies 7 Opmerkingen

Nogal wat singles kopen op een dag een appartement. Want als je niet op de eerste rij stond toen talenten als handigheid en technisch inzicht werden uitgedeeld, is een renovatie vaak geen optie. Dus besluit je op een dag dat een appartement misschien wel iets voor jou is. En als je dan toch voor het gemak gaat, koop je nog het liefst een nieuwbouw. Geen stof, geen kapotte rug, geen zorgen, je ziet het helemaal zitten.

Maar wat je als kooplustige single vaak niet beseft, is dat je bouwpromotor een andere taal spreekt. Dus komt het erop aan die taal te begrijpen. Als ervaringsdeskundige met tal van vrienden-appartementsbewoners vertaal ik een aantal typische uitspraken van bouwpromotoren dan ook graag voor jullie.

Klein lexicon van het bouwpromotoriaans

Uw bouwpromotor zegt: Wij hebben bijzondere aandacht besteed aan geluidsisolatie.

U verstaat: U zal de orgasmes van uw buren horen alsof u er zelf bij was (zo beleeft u ook nog eens wat als single...).


Uw bouwpromotor zegt: wij gebruikten degelijke materialen van Duitse makelij.

U verstaat: Wij kochten wat in promotie stond bij Aldi en Lidl.


Uw bouwpromotor zegt: U bent de enige die dat probleem heeft. Ik weet niet hoe het komt en kan het dus niet oplossen.

U verstaat: Al de mensen die een appartement kochten bij mij hebben dit probleem. Maar het oplossen kost mij tijd en geld. Ik heb wel wat anders te doen. Hou toch eens op met zagen!


Uw bouwpromotor zegt: De gemeenschappelijke kosten zullen om en bij de 50 euro per maand bedragen.

U verstaat: De gemeenschappelijke kosten zullen meer dan 100 euro per maand bedragen in het begin en nog stijgen naarmate het gebouw ouder wordt.


Zo, beste lezers, met dit vertaalwoordenboekje bij de hand bent u klaar voor de aankoop van uw appartement. Laat het u niet ontmoedigen, want ook huizen hebben zo hun nadelen en leven in een appartement kan best leuk zijn.

Met een beetje geluk heb je net als ik sympathieke buren die je laten meegenieten van hun kookkunsten, wel eens een meubelstuk voor je in elkaar steken, je planten gieten tijdens je verlof, de volumeknop prompt lager draaien op eenvoudig verzoek, ... En dan hebben we het nog niet gehad over de boeiende microcosmos van 'the block' en over de buren van wie je op een dag beseft dat het vrienden zijn geworden bij wie je steeds terecht kan, of je nu de vrolijke Frans van de dag bent dan wel een eendags-treurwilg.

7 opmerkingen:

 1. hoewel ik niet meteen een appartement zal (kunnen) kopen nu, toch alvast bedankt voor deze nuttige tips en info!
  en ook bedankt voor je lieve reacties op mijn blogje hé!
  ik hoop dat je toch geniet van je appartementje, en vooral dan van die sociale contacten die je er gratis bijkrijgt... ik huur voorlopig nog en ben ook wel gezegend met een leuke onderbuurman...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die gemeenschappelijke kosten is een regelmatig terugkomende klacht. Soms vertonen dergelijke kosten ook onverwachte piekmomenten, zoals wanneer ze 's een nieuwe brandladder willen plaatsen, of de gangen willen herschilderen. Maar ik neem aan dat het niet overal zo'n probleem hoeft te zijn. Misschien vooraf 's polsen bij de toekomstige buren-appartementsbewoners?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pieken in gemeenschappelijke kosten kan je voorkomen door kapitaal te storten in een reservefonds. Maar veel bewoners doen dit liever niet, want als je dan je appartement verkoopt, ben je ook het geld kwijt dat je in dat reservefonds gestoken hebt (tenzij de nieuwe kopers bereid zijn dat bedrag aan jou te betalen).

  Maar zelfs zonder grote kosten (zoals je toch mag verwachten bij een nieuwbouw) lopen de gemeenschappelijke kosten snel op: vergoeding syndicus, poetsploeg voor de gemeenschappelijke delen, liftonderhoud, ... Het loopt snel op. Ik vermoed dat vele mensen die een appartement kopen dit onderschatten en vind het belangrijk dat men dit weet, want die gemeenschappelijke kosten komen wel bij de maandelijkse afbetaling van de lening.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gemaakt! Ik hoop wil ook zo een site te maken.
  Waarmee heb je dit gemaakt?
  Ik heb oponseentje.blogspot.com gevonden via startpagina

  Groetjes,
  Debby uit Haarlem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Debby,
  We hebben onze blog gemaakt via Blogger. Dat was helemaal niet zo moeilijk.
  groetjes,
  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi iedereen,

  Ik heb oponseentje.blogspot.com gevonden via Startpagina.
  Deze site ziet er goed en leuk uit!
  Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke software heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog kaal uit. :(

  Bedankt

  Tot snel vanuit A'dam
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Willy, deze blog is gemaakt met Blogger.

  BeantwoordenVerwijderen