De Vlaamse single op de ontleedtafel

zaterdag 18 december 2010 Dirk 8 Opmerkingen

Het gebeurt niet elke dag dat er een onderzoek over de Vlaamse single wordt gepubliceerd. Singles, een "activiteitenbureau voor de actieve single", werkte samen met Academics For Companies, een door de KU Leuven ondersteunde adviesorganisatie, om 1044 Vlamingen te ondervragen. Het doel van het onderzoek was na te gaan of de single anders in het leven staat dan de niet-single.

Ik ben zelf geen grote fan van zulke onderzoeken, zeker nu dit jaar is gebleken dat sommige minder scrupuleuze organisaties zo'n onderzoeken naar hun hand zetten of zelfs gewoon vervalsen. Herinner je bijvoorbeeld hoe Woestijnvis met het fictieve onderzoeksbureau Data Driven valse onderzoeken publiceerde, genre "VLD-kiezers hebben het vaakst seks" en andere ongein. Een bureau dat activiteiten voor singles organiseert en zo'n onderzoekt uitbrengt, is dat niet een beetje fishy?

Vanmorgen bekeek ik het persbericht wat meer in detail, en het lijkt wel mee te vallen. Meer dan duizend antwoorden is best wel voldoende voor een relevant onderzoek, en Singles verbergt niet echt dat ze hiermee wat reclame voor hun zaak willen maken. Hup met de geit dus.

Een deel van de enquête gaat over de Vlaamse single en zijn uiterlijk. Daar leren we onder andere dat de single meer belang hecht aan zijn uiterlijk (69%) dan de niet-single (62%). De vrouwen onder ons zijn er iets meer mee bezig dan de mannen (75% versus 57%). Een opvallende tendens is dat het uiterlijk vanaf 35 jaar belangrijker wordt.

Zowel bij de singles als niet-singles zijn ruim 4 op 10 vrij tot zeer tevreden over hun uiterlijk. Eén op vier singles is echter ontevreden over zijn uiterlijk. Single mannen zijn veel meer ontevreden over hoe ze er uitzien dan niet-single mannen: 26% antwoordt "vrij tot zeer ontevreden over mijn uiterlijk", tegenover slechts 9% bij de niet-singles. Mag ik daaruit concluderen dat een relatie goed is voor je eigenbeeld, of is dat een beetje kort door de bocht?

In een volgend blogbericht gaan we de iets 'sausigere' onderwerpen aansnijden, zoals relaties, seksleven en dating.

8 opmerkingen:

 1. Wat die single mannen betreft die niet tevreden zijn met hun uiterlijk hoop ik dat jouw conclusie de juiste is, Dirk. Want stel nu eens dat ze allemaal overschot van gelijk hebben dat ze ontevreden zijn met hun uiterlijk (omdat ze er inderdaad een stuk minder goed uitzien dan de doorsnee man), dan is dat niet zo'n leuk nieuws voor de single vrouwen die toch wel graag een man leren kennen die ze ook fysiek aantrekkelijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Singles" is nu niet echt de meest ideale vereniging voor singles, het voelt voor mij aan dat deze organisatie vooral bestaat ter eer en glorie van de bazin, die het gebruikt om haar ego op te krikken. 'k ben er dan ook niet lang lid gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moet je geen 300 € of zo betalen om lid te worden van die vereniging?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Het éénmalige lidgeld bedraagt 372 euro (excl. btw)."

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zou het niet eerder zijn dat singles zich meer aantrekkelijk willen maken net om die gewenste partner aan te trekken? Terwijl niet singles daar al geen moeite meer voor moeten doen, en dus sneller tevreden zijn?
  Wat niet wil zeggen dat opkleden voor de partner niet mag hé ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Smiley, ik zie zowel bij singles als bij koppels mensen die zich laten gaan. Je hebt singles die zich laten gaan omdat ze het niet kunnen opbrengen goed voor zichzelf te zorgen gewoon omwille van zichzelf. En ik zie ook mensen die zich laten gaan zodra ze gekoppeld zijn. Dan nestelen ze zich samen in de zetel met een lekker wijntje en vliegen de kilo's eraan.

  Maar je hebt er even goed die zorg besteden aan hun uiterlijk of ze nu single zijn of niet. Bij de meesten heeft het vooral te maken met de aard van het beestje, niet met single zijn of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey allen,

  @ anoniem : al dan niet terecht ontevreden zijn met je uiterlijk is niet hetzelfde als niet aantrekkelijk zijn hé - denk maar aan al die vrouwen die vinden dat hun derrière te omvangrijk is versus al die mannen die een stevig kontje wel heel aantrekkelijk vinden.

  Ik denk dat aantrekkelijkheid echt wel meer te maken heeft met je persoonlijkheid die zich over je lijf heen drapeert dan enkel met hoe je er precies uitziet...

  Nee?!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @isolde: absoluut! Helemaal mee eens.

  BeantwoordenVerwijderen