Lekker en gezellig

maandag 27 december 2010 Esmeralda 9 Opmerkingen

Laatst reed ik samen met X naar de stad. X is mama van twee kinderen. Dochterlief heeft een Duitse vriend, met wie ze voor een prachtig kleinkind heeft gezorgd. Haar zoon vat z'n laatste puberjaren aan en de echtgenoot zit meestal met z'n neus in de boeken.

X was opgelucht. Iedereen was 's het huis uit. “Het hele weekend lang, 't hele kot voor mij alleen, whaaw zeg!”

's Middags was ze naar 't frietkot geweest.

“Kook jij soms?” vroeg ze mij.

“Ja, uiteraard,” zei ik.

“Zot, zou ik nooit doen als ik jou was!”

“Hoezo?”

“'k Zou gewoon de moed niet hebben om alle dagen alleen maar voor mijzelf te koken.”

'k Moest denken aan de verse lamscôteletjes die ik die middag gebakken en samen met een glaasje rode wijn verorberd had. Met sluimererwtjes, gebakken in verse boter en een heel klein beetje gerookt spek. En met patatjes natuurlijk. Eenvoudig, en best wel lekker.

Op een andere keer belde collega Y aan. Onverwacht bezoekje, leuke verrassing. Y is gelukkig getrouwd en heeft een flinke kroost. Hij kwam net de dag voor mijn poetsdag, en dus lag het een beetje rommelig.

“Sorry voor de rommel”, zei ik.

Waarop hij aangaf dat rommel in mijn geval toch maar normaal was. “Als ik geen gezin had, dan zou ik ook niet opruimen hoor!”

Ik heb inderdaad geen gezin. Maar ik hou wel van een gezellig en proper huis. Dat geeft een ontspannen gevoel als je 's avonds thuis komt na een drukke dag.

Het steekt soms een beetje, die vooroordelen...

9 opmerkingen:

 1. hm. Ik kook eigenlijk ook liefst niet als ik alleen ben. Ik kook wel als de kinderen er zijn. Maar voor mijzelf: neen, daar vind ik niks leuk aan. Maar dat ligt vermoedelijk aan het feit dat ik gewoon niet graag kook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er bestaan inderdaad nogal wat vooroordelen tov singles. Ik kook eigenlijk wel graag voor mezelf. Zelfs liever dan voor anderen. Anders denk ik te vaak dat het gaat mislukken of zo, maar dat heeft misschien met mijn (overdreven) perfectionisme en faalangst te maken. Ja, koken kan me wel ontspannen, al kruipt er veel tijd in (maar kom, singles hebben tijd zat, toch? :-)).
  Wat ik wel niet zo graag doe, is alleen uit eten gaan. In het buitenland lukt dat nog (wegens geen andere keuze) maar in mijn eigen stad, neen, dan beperk ik mij eerder tot iets gaan afhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Esmeralda,

  Ik herken het helemaal, zowel de vooroordelen, het verzuchten als de nood (net zoals een koppelhelft) om je leven fijn en gezellig in te richten.

  Ik ben zoals ze zeggen 'houseproud', ik vind het leuk dat mijn nestje ordelijk ligt, dat het eten ook leuk op het bord geschikt ligt als er géén 2 exemplaren van op tafel komen, dat de planten groeien en de vrienden zich welkom voelen.

  Maar als we het dan toch over vooroordelen hebben - wat met de vrienden die afgunstig verzuchten "moest ik singled zijn ging ik iedere avond met een ander naar bed" of degene die er zeker van zijn dat het leven zoveel goedkoper is als single.

  Ik heb er maar 1 antwoord op maar kan het slechts op de correcte manier uitspreken als ik in een meditetieve houding ga zitten en me zen maak : "zalig de armen van geest"

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind koken zeer leuk en ontspannend als ik er voldoende tijd voor heb. In periodes dat het heel druk is op het werk bespaar ik flink wat tijd door snel iets uit de diepvriezer te halen of dagschotels te gaan eten. Ik ken ondertussen meerdere adresjes waar je gezond en lekker kan eten voor weinig geld. Het frietkot, daar zien ze me eens om de zoveel jaar. 'k Voel me stukken beter bij een echte volwaardige maaltijd.

  Idem voor de rommel in huis, 't is niet omdat ik single ben dat de lat veel lager ligt. Als het te erg wordt, ruim ik het op. Als het hier netjes ligt, vind ik het ook stukken gezelliger.

  @Matthias: wat je schrijft over graag koken voor jezelf, herken ik. Ik maak zelden iets voor de allereerste keer als er bezoek komt. Ik probeer het meestal eerst eens uit wanneer ik enkel voor mezelf kook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat ik dan de cliché single man ben. Koken voor mezelf doe ik praktisch nooit, maar ik heb dan ook de luxe om zeer goedkoop warm te kunnen eten in het bedrijfsrestaurant van mijn werk.
  En ik mag van geluk spreken dat ik een poetsvrouw heb, dan ben ik het aan mezelf verplicht om alles op orde te leggen zodat zij haar werk deftig kan doen. Gelukkig maakt een man alleen ook niet zoveel rommel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een opgeruimd huis vind ik ook leuk en ik voel mij echt ook wel beter in mijn vel in een opgeruimd huis, alleen... opruimen kan ik echt niet rekenen tot mijn hobby's ! En mijn kinderen jammer genoeg ook niet :-(
  En koken voor mijzelf alleen, het wordt toch vaak pasta met iets of een diepvriesgroentenmengeling wokken. Maar dat valt ondertussen wel al onder de noemer : gezonde maaltijd !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kook voor mezelf: patatjes met groentjes en een stukje vlees ... nouja: bintje puree van lutosa, een doosje stoomgroentjes en een stukje vlees, heb ik toch iets redelijks binnen. Of pasta, of rijst.
  En het huisje ligt meestal wel netjes, alleen als de kinderen hier zijn, dan lukt dat niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik krijg die opmerkingen ook vaak te horen. Zeker mijn kuisvrouw (neen, ik schaam me daar niet voor) heeft daar een handje van weg. "Amai, voor ne vent alleen is dat hier nog proper zeg" (het vette dialect moet je er zelf bijverzinnen).

  Voor wat het eten betreft denk ik dat het een geluk is dat ik graag kook. Enkele van mijn single vrienden zijn, ondanks al hun goede voornemens, toch gesneuveld voor de afhaal- en/of kant-en-klare maaltijdduivel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk al die eerlijke reacties! Nu is het ook aan mij om een beetje nuance aan te brengen! Ik eet meestal dingen die ik zelf gekookt heb, maar moet bekennen dat ik vaak een grote hoeveelheid van iets maak, en het dan in de diepvries doe voor de dagen waarop ik minder tijd heb. Poetsen is niet iets wat ik leuk vind, maar mits wat organiseren en op mijn tanden bijten, lukt het wel. En... ook ooit een poetsvrouw gehad (meerdere zelfs), maar toen ging van alles kapot, en toen ook de stofzuiger van 't ene naar 't ander verdiep was gevallen, heb ik er de brui aan gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen