De Vlaamse single en zijn relaties

woensdag 12 januari 2011 Dirk 5 Opmerkingen

Op 18 december schreef ik een stukje over een onderzoek naar de Vlaamse single. De onderzoekers keken ook naar relaties en hoe de single daarover denkt.

In mijn vriendenkring ken ik een aantal happy singles die niet anders zouden willen. Zij behoren blijkbaar tot de groep van 21% die tevreden tot zeer tevreden zijn met hun relatiestatus. Daarentegen staat een groep van 52% van de 556 ondervraagde singles die aangeven ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over het ontbreken van een relatie. De 488 niet-singles die werden ondervraagd, denken op een heel andere manier: 83% behoort tot de groep "(zeer) tevreden", en slechts 6% is (helemaal) niet gelukkig met hun relatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat men zich, naarmate de jaren verstrijken, de ontevredenheid afneemt. Bij de groep tussen 25-34 jaar is 71% niet blij single te zijn, in de groep 35-44 jaar is dat 54%, en bij de 55-64'ers is dit nog maar 40%. Een deel van de singles lijkt dus op een bepaald moment enigszins in de situatie te berusten.

Interessant, en niet direct hoopgevend, vond ik de statistieken over hoe lang men single is. Niet minder dan 70% van de deelnemers aan de enquête is reeds twee jaar single. Vier op tien singles is dat zelfs al meer dan 5 jaar. En om het helemaal af te maken: hoe ouder men wordt, hoe langer de periode van het single-zijn. Ook hier lijkt dus sprake van berusting na een tijd, ook al heeft 52% angst om alleen oud te worden.

5 opmerkingen:

  1. O jee, dat wordt nog jaren single zijn.. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @TweeMeisjes: maar jij hebt een dochter, dat is toch anders hé, als je de vergelijking maakt met kinderloze singles.

    @Dirk: wordt er in dat soort onderzoeken eigenlijk zowiezo rekening gehouden met het al dan niet hebben van kinderen? Zijn singles mét kinderen gemiddeld gezien gelukkiger dan singles zonder kinderen (ik zou denken van wel)? En hoe zit het met singles die nog thuis wonen, of op een andere manier met mensen samenwonen waarmee ze geen relatie hebben?

    Vergeet ook niet dat je met statistieken alles kunt bewijzen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad, met statistieken kan je alles bewijzen. Dat de single-activiteitenvereniging Singles achter deze studie zit, zal wel voor een deel verklaren waarom 83% van de koppels zogezegd tevreden tot zeer tevreden zou zijn.
    Wat 'Singles' hiermee wil zeggen, is: word lid van Singles, vind een partner en word gelukkig, zoals de overgrote meerderheid van de mensen met een partner.

    De echtscheidingscijfers liegen nochtans niet over het aantal mensen dat blijkbaar niet zo tevreden is met z'n relatie. Als je daarbij al diegenen telt die bij elkaar blijven hoewel ze niet tevreden zijn met hun relatie, dan kom je aan een groot aantal ontevreden mensen in een relatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Matthias: dat soort onderscheid wordt niet gemaakt. Het onderzoek is niet voor niets door een vereniging die activiteiten voor singles organiseert, uitgevoerd. Ik ga ervan uit dat de grote lijnen wel kloppen, maar ik zou me niet blind staren op een paar percent meer of minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je ziet wie hier de onderzoeker is (en dat mag zelfs 'onderzoeker' worden), lijkt één en ander me toch bij het haar gegrepen. Wat is gelukkig zijn trouwens? Is dat niet voor iedereen anders?

    BeantwoordenVerwijderen