Een tafel voor één

zondag 20 februari 2011 Kris 7 Opmerkingen

Het was een mooie wintervakantie, dank u. Ik bleek na 25 jaar nog altijd te kunnen skiën. Sommige dingen verleer je blijkbaar niet.

Ik heb me geen moment verveeld, wat toch altijd een punt van aandacht is als je er alleen op uit trekt. Het was mooi weer en er was altijd wel iets om naar te kijken. Een boom. Een berg. Een sneeuwvlok. Een skiër met een raar mutsje. Het dagelijkse leven leek ver weg. Skiën tilt je uit boven het alledaagse - ook in figuurlijke zin. De avonden kwam ik door met een spannende Deense politieserie, waarbij ik halverwege als een blok in slaap viel. Ik heb me in het afgelopen half jaar zelden zo goed gevoeld.

Het diner

Tussen het skiën en tv-kijken zat er een vervelend moment: het diner. Ik bleek de enige alleenreizende gast van het hotel. Mij was een tafeltje toegewezen in de periferie van de stube, tussen de echtparen Hasselbacher en Hofmeier, beide Duitstalig en ongeveer 200 jaar getrouwd maar nog steeds roerend gelukkig met elkaar. Daar zat ik dan, helemaal alleen op mijn wienerschnitzel te kauwen, terwijl de teutoonse skeletten verliefd hun middenhandsbotjes tegen elkaar lieten knarsen. De liefde geeft soms echt vonken.
Mijn trouwste kompaan was Joeri de opgezette eekhoorn, die de waardin in mijn gezichtsveld had geposteerd, ongetwijfeld om mijn gevoelens van welbehagen te versterken. Oostenrijk wordt alom geprezen om zijn gezelligheid. Door het vensterraam kon ik nauwkeurig bestuderen hoe een skipiste eruit ziet in het donker. Mijn waarnemingen zijn na te lezen in mijn proefschrift over de nachtelijke aanblik van besneeuwde berglandschappen - een instant ramsjclassic.
Een tafeltje voor één - het blijft met voorsprong mijn meest gehate vakantiebestemming.

7 opmerkingen:

 1. Heel dapper om alleen te gaan skiën. Er zullen het je weinig singles nadoen, denk ik.

  Zelf ben ik al meermaals alleen op reis geweest, maar dan vermijd ik hotels. In jeugdherbergen is de kans groter dat je mensen ontmoet. En als je gaat couchsurfen (wat uiteraard geen optie is bij een skiverlof), dan heb je al helemaal de garantie dat je niet alleen zal zijn.

  Mijn ervaring is ook dat je in Europa moeilijker andere mensen ontmoet dan buiten Europa. In verre continenten (bv. Latijns-Amerika) wemelt het vaak van de rugzaktoeristen en ook met de plaatselijke bevolking kom je makkelijker in contact.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik alleen naar Londen ging, was dat ook zowat het enige vervelende moment van de city trip : het alleen ergens eten.
  Ik nam een boek mee om te lezen, en de reacties van de anderen veranderden daardoor misschien niet, maar ikzelf had tenminste genoeg afleiding om het me minder aan te trekken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alleen eten doe ik alleen maar graag als ik alleen thuis ben en als ik ergens ga waar ze mij kennen en ik dus een babbeltje kan slaan tegen degene aan de andere kant van 'den toog'. Waarmee het dus duidelijk geen restaurant is.

  Ik denk dat ik, singel en zonder kinderen, nooit op reis zou gaan eigenlijk. De citytrips zou ik blijven doen met de vriendin, maar voor de rest... Ik ben graag alleen thuis maar dan ook alleen maar daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoed af!
  Heb je toch een dosis lef voor nodig, niet? Ik deed het alvast nooit, alleen reizen. Voor mij was/is dat net een stap te ver...
  Al kon je reisformule wel beter denk ik.
  Je dient er de prijs bij te nemen (al valt die bij "laagseizoen" best wel mee) maar voor alleen-gaan-skiën-reizigers zou ik Club Med aanbevelen. Je zal nooit alleen aan tafel zitten, dat kan gewoon niet. Skilessen zijn inbegrepen, zo ben je meteen in groep op stap, en mits wat bereidheid tot sociaal contact zit je zo in de ambiance...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wow! Respect! Probeer inderdaad die etentjes zo gezellig mogelijk door te brengen met een boekje of zo en focus je maar op die geweldige ervaringen om in alle vrijheid van de berg te skiën, en onthou die maar! Uiteindelijk herinneren we ons vaak alleen de hoogtepunten van een reis (en het begin en einde, die ook :))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alleen gaan skiën valt nog wel mee vind ik. Heb het nu al een aantal keer gedaan. Soms in een georganiseerde groepreis en ook al helemaal alleen. Wel telkens met een busreis.

  Het is natuurlijk altijd afwachten in wat voor groep je terecht komt. Als er nog andere singles bij zijn, is dat een meevaller. Ik heb al leuke mensen leren kennen waar ik nog steeds contact mee heb. Ben dit jaar zelfs gaan skiën met iemand die ik vorig jaar op skireis ontmoet heb.

  Ik moet wel bekennen dat het nog steeds het prettigest skiën is als je met iemand kan optrekken. Grootste nadeel van alleen gaan, is dat je amper kan profiteren van vroegboek-kortingen of last-minutes. Door met 2 te boeken kan je soms makkelijk 200 € of meer besparen is mijn indruk, zelfs in laag-seizoen.

  Skiles nemen is ook nog een mogelijkheid om niet alleen hoeven te skiën een hele dag. Maar dan gaat de prijs nog omhoog. :/

  BeantwoordenVerwijderen