Single moederdag

zondag 8 mei 2011 Sven Volckerijck 4 Opmerkingen
Ik waarschuw u alvast : dit stukje is geschreven door een man !


Als er dingen in staan waarvan vrouwen (in het bijzonder moeders) denken "dat is toch absoluut bij het haar gegrepen", wel : beschouw de openingszin als een disclaimer.

Een single moeder staat op vanmorgen. Als ze pech heeft, zijn de kinderen net in hun weekend bij vader, en is ze dus alleen. Een telefoontje ! Ha, dat zullen ze zijn.
Nee, het is haar eigen moeder, die -het is toch al halfelf- al wat ongerust werd of haar dochter niet vergeten is dat het moederdag is...
Rond twaalf uur dan toch telefoon : de kinderen wensen haar een gelukkige moederdag, en vertellen in één adem door dat ze met vader en zijn nieuwe, jongere vriendin een dagje naar het pretpark gaan. Ja, hoe cool is het allemaal niet daar bij hun vader en zijn midlife-crisisvrouw...
Ontbijt op bed : vergeet het dus maar ! Attentie : zet jezelf vandaag in de bloemetjes, er is niemand anders die het gaat doen. 's Avonds viert ze dan maar op alternatieve wijze met haar vriendinnen (die wel eerst allemaal uitgebreid door kroost en manlief zijn verwend vanwege moederdag), een soort girls' night out. Ja, moederdag : tof !

Maar het kan ook anders :

Een single moeder staat vanmorgen op, gewekt door uitbundige kinderen die met koudgeworden koffie en halfgeplette boterkoeken haar ontbijt op bed brengen. Ze overladen haar met geschenkjes : op school gemaakte knutselwerkjes, met vader (die dat jonge grut helpt om hun moeder te vieren) gekochte spulletjes van haar geheime wishlist en dan hebben ze nog getwijfeld of ze de knappe nieuwe buurman, waar ze hun moeder al vaak mijmerend hebben zien naar staan kijken, zouden vragen of ze hem mochten inpakken en binnensmokkelen... 's Middags dekken de kinderen de tafel, ruimen ze ze af, helpen spontaan met de vaat (want het is tenslotte de dag van mama, dan moet ze toch niet de hele tijd staan werken, niet?) en 's avonds gaan ze vanzelf op tijd naar bed, om hun moeder rustig te laten genieten van die film waar anders strijk, afwas en het klaarmaken van de boekentassen voor de volgende dag, een stokje voor steken.

En : hoe was uw moederdag ?

4 opmerkingen:

 1. Mijne was goed. Met kind.
  En hoe kom jij erbij om deze twee scenario's te schrijven? Inspiratie?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Twee uitersten, en de waarheid ligt zoals meestal ergens in het midden .. :-p

  Die van mij hebben hun best gedaan, 'k zen content :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk geschreven. beide ongetwijfeld waar. die van mij was half anders. een door oma uitgezocht kado wat kindlief geeft. kindlief gaat nooit naar zn vader. elke dag is moederdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze waren bij hun papa en ze mochten komen (ja, op zo'n moment wordt bij ons gewisseld), maar ik had een reisje Londen gepland met een vriendin. Vorig jaar al. En dus niet bij nagedacht dat het moederdag zou zijn. Ik voelde mij schuldig omdat ik niet thuis was. Maar ze stuurden mij wel een lief sms'je.

  Ik had geen slechte dag, maar op deze moederdag voelde ik mij eigenlijk geen zo'n goeie moeder, neen.

  BeantwoordenVerwijderen