Single zonder grenzen

donderdag 5 mei 2011 Lies 4 Opmerkingen

Ik moest voor het werk naar het buitenland. Of beter, ik mocht naar het buitenland. Want in tegenstelling tot mijn van partner en kinderen voorziene collega's, sta ik te springen om mijn biezen te mogen pakken. Al weken op voorhand word ik heel vrolijk bij de gedachte er weer eens op uit te trekken. En nog weken daarna loop ik al even goedgezind rond, met stevig opgeladen mentale batterijen.

U begrijpt dus dat mijn baas er geen probleem van maakt mij zo nu en dan eens te laten vertrekken. Zeker als ik terug kom met tal van nieuwe inzichten en bovendien het werk dat is blijven liggen, nog eens welgezind inhaal ook.

Maar daar wou ik het nu even niet over hebben. Ik wou iets vertellen over de leuke extraatjes die aan zo'n verblijf in het buitenland verbonden zijn. En dat zijn in mijn geval de vrije momenten.

Tijdens die vrije momenten spring ik graag op een lokale bus of trein om de omgeving te gaan verkennen. En dan zit ik er niets mee in dat alleen te doen. Meer zelfs, soms vermijd ik het mensen die ik daar heb leren kennen mee te vragen. Want als ik alleen in de bus zit, dan kan ik volop van het landschap genieten. En als ik dan op mijn bestemming aankom, dan kijk ik al uit naar de ontmoetingen die me wachten.

De reis van een tijdje geleden was op dat vlak een ware topper. Het weer was heerlijk, maar het toeristisch seizoen was nog niet begonnen. Dus was iedereen niet alleen goedgehumeurd, maar ook nog eens heel relax. In werkelijk elke winkel had de verkoper tijd voor een praatje. In het dorpscafé boden de locals me een aperitief aan. In het restaurant mijmerde de ober over de tijd dat hij in België woonde. En zo kwam het dat ik 's avonds rende om de laatste bus te halen terwijl ik de abdij, toch dé bezienswaardigheid van het dorp, niet eens had kunnen bezoeken.

Tot slot nog een paar tips voor soloreizigers die graag in contact willen komen met anderen.

1. Spreek zelf mensen aan. Mijn ervaring is dat zelfs mensen die er ietwat stug uitzien vaak honderduit beginnen te praten als je ze zelf maar aanspreekt.

2. Vraag de weg, vraag mensen een foto van jou te nemen, vraag eender wat en hup, je bent weer aan de praat.

3. Leer mensen te spotten die open staan voor contact. Iemand glimlacht vriendelijk naar jou, iemand knikt, ... Aarzel niet om te vragen of die lege stoel aan zijn tafeltje nog vrij is en tover een vraag tevoorschijn.

4. Laat mensen praten over zichzelf. Dat doen ze graag. Bovendien hebben veel mensen wel wat boeiends te vertellen.

5. Heb oog voor andere mensen die alleen op pad zijn. Vaak staan zij het meest open voor een gesprek. Samen een koffie delen, een wandeling maken, ... Het zijn misschien vluchtige contacten, maar al die onverwachte en verrassende ontmoetingen kunnen je dag wel extra kleur geven.

4 opmerkingen:

 1. Wow, dat zijn handige tips. Zelf ben ik ook al wel alleen op reis geweest, maar heb ik eigenlijk (als ik jullie verhalen lees) helemaal niet zoveel mensen gesproken. En eigenlijk heb je met deze tips zo hard gelijk. Het maakt je reis ook duidelijk beter! Ik zou het gewoon moeten toepassen! :-) Altijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prima manier om het nuttige aan het aangename te paren! Op voorwaarde uiteraard dat je de lokale taal machtig bent :-) Zo zat ik eens een paar weken te werken in Bulgarije, en tot mijn grote scha en schande diende ik wel degelijk afhankelijk te zijn van een lokale gids, die me vooral de plaatselijke cafés liet verkennen. Ook niet slecht trouwens ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn ervaring als "single" in een hotel ... de hotelgigolo pikt je er zo uit, biedt je een drankje aan in de hoop dat hij de nacht bij jou gaat kunnen doorbrengen en krabt vertwijfeld in zijn haar als hij de dame die hij de avond voordien wou versieren het hotel ziet verlaten met een helm en veiligheidsschoenen als accessoire ...
  Ik spreek niet tegen vreemde mannen op reis. (en vrouwen reizen zelden alleen) Vwala.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Smiley: ik heb deze tips ook al doende ontdekt en nu ik ze goed onder de knie heb, pluk ik daar met plezier de vruchten van.

  @Middernachtszomer: Inderdaad, de tips werken enkel als je toch een gemeenschappelijke taal hebt om te praten met de locals.

  @Dulcera: mijn ervaringen zijn dat er ook mannen zijn die gewoon zin hebben in een praatje. Er zijn er af en toe die meer willen, maar door een imaginaire boyfriend uit te vinden sla je die wel van je af.

  Als je je op openbare plaatsen bevindt waar er volk in de buurt is, riskeer je maar weinig, vind ik.

  In jeugdherbergen ontmoet ik regelmatig vrouwen die alleen reizen. 't Is nu niet omdat ik een vrouw ben dat ik me dat genoegen moet ontzeggen, vind ik. Ik let wel op met de bestemming van de reis. Bepaalde bestemmingen zijn af te raden. Zo vond ik Marokko niet te doen. Turkije is volgens de commentaren op internet ook al geen aanrader voor vrouwen alleen.

  BeantwoordenVerwijderen