De single en zijn vriendschappen

dinsdag 16 augustus 2011 Lies 9 Opmerkingen

De tijd die ik als single niet met mijn partner doorbreng (om de doodeenvoudige reden dat we elkaar nog niet gevonden hebben), die verdeel ik over mijn vrienden. Pakweg de helft van mijn vrienden zijn koppels. De andere helft zijn singles.

De koppel-vriendschappen zijn vaak ontstaan uit single-vriendschappen. Mijn vriendinnen van de unief bijvoorbeeld. Die leerde ik kennen toen we allemaal nog single waren. Later kwamen er partners bij, maar ik zal altijd wel closer zijn met mijn vriendinnen dan met hun mannen (ik moet trouwens de eerste vriendin nog tegenkomen die liever het omgekeerde zou hebben...).

Mijn single-vriendschappen zijn soms doorwinterde vriendschappen met jarenlang gedeeld lief en leed. Anderen (zoals die met medeblogster Esmeralda)zijn dan weer heel recent.

Als ik het met medesingles over vriendschap heb, dat komt altijd weer 1 conclusie naar voor: zorg ervoor dat je vriendenkring regelmatig aangevuld wordt met nieuwe mensen, want als je niets onderneemt, kalft je kringetje in de lopen der jaren af.

De vriendschappen met koppels verwateren vaak beetje bij beetje. Want koppels trekken op met andere koppels, zeker als ze kinderen hebben. Begrijpelijk, want met andere gezinnen delen ze meer ervaringen dan met singles. En het is ook gewoonweg leuk als de kinderen met elkaar kunnen spelen wanneer de ouders bij elkaar op bezoek gaan.

De vriendschappen met singles, die zijn ook broos, maar dan op een andere manier. Op een dag ontmoet je vriend(in) een partner en dan vermindert het contact dikwijls. Ik neem mijn vrienden dat niet kwalijk. Wanneer ik een partner heb, zien ze mij ook wat minder. Er zijn nu eenmaal maar 24 uur in een dag en als koppel wil je ook tijd met z'n tweeën doorbrengen. Bovendien heb je plots twee vriendenkringen om te onderhouden.

Verwatering van vriendschappen, leuk is het niet. Want om als single een mooi leven te hebben, heb je net een breed netwerk nodig. Als je op een zonnige zondag last-minute wil gaan fietsen, dan kan je maar beter 10 dan 5 singles in je gsm zitten hebben. En dus moet je als single wel ondernemend en sociaal zijn. Een cursus volgen, een blog starten, dingen organiseren, ... Ik vind het dikwijls leuk. Maar soms ben ik het moe. Dan wil niet meer ondernemend zijn, maar gewoon thuis zijn bij iemand. Dan wil ik geen wie-wil-mee-gaan-fietsen-smsjes meer sturen, maar gewoon samen met mijn lief op de fiets springen. Dan wil ik iemand die ik kan opbellen, elk uur van de dag. Dan wil ik niet meer zomaar een van de vele vrienden zijn. Dan wil ik geen vriendschappen die wegebben bij de komst van een partner. Dan wil ik geen fijne bezigheden, maar een project, toekomstplannen samen met een man. Dan wil ik de vriendschap van mijn vrienden én de liefde van een partner. Dan wil ik het allemaal en liefst nog wel hier en nu.

9 opmerkingen:

 1. Heel erg herkenbaar, vooral dat laatste.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groot gelijk en een terecht gevoel! :-) Geven en nemen moet in evenwicht zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ow! Dat klinkt inderdaad bekend. Bij mij heeft het leeuwendeel van de vrienden ondertussen zijn vent/madame gevonden. Sommigen zijn al getrouwd of hebben kindjes. Anderen wonen samen.

  Het valt dan soms wat tegen om als single tussen de koppels te zitten als derde wiel aan de wagen. Of om "out of touch" te geraken wanneer je vrienden iemand vinden.

  Zoals Vlinderke zegt: evenwicht moet er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "zorg ervoor dat je vriendenkring regelmatig aangevuld wordt met nieuwe mensen" Ik vind dat heel moeilijk. Ik probeer wel eens een cursus te volgen of een nieuwe activiteit te doen, maar meestal komen daar geen blijvende contacten uit voort.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarbij ik, als 1 deel van een koppel, het makkelijker omgaan vind met singles. Waarschijnlijk komt dat omdat wij geen kinderen hebben en we daarom ook makkelijker ff op de fiets springen.
  Ook zijn we een keer met zijn drieën op vakantie geweest, het koppel en een vriendin van ons. Naar mijn mening ging dat wel lekker (alledrie grofweg dezelfde interesses) maar nu denk ik dat ik het toch nog even navraag aan haar wat ze er van vond. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Q: inderdaad, niet alles wat je onderneemt, leidt tot contacten. Mijn ervaring is dat het dikwijls activiteiten zijn die ervoor zorgen dat je elkaar wat vaker ziet die voor nieuwe vrienden zorgen. Bv. actief zijn in het bestuur van een vereniging, samen een blog delen, buren worden, ... Dat zorgde bij mij allemaal voor nieuwe vrienden omdat we de tijd kregen elkaar beter te leren kennen. Als het blijft bij een eenmalige ontmoeting, dan komt daar minder vaak vriendschap uit voort.
  Je brengt mij op een idee voor een stukje over de nieuwe vrienden. Dat belooft een minder triest stukje te worden dan dat over de verwaterende vriendschappen :-)).

  @Branwen: met koppels zonder kinderen vind ik het inderdaad ook gemakkelijker om contact te houden. Die doen nl. hetzelfde soort activiteiten dan mij (bv. lange fietstochten maken) en zijn ook veel beschikbaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor mij is dit nog allemaal vrij nieuw. Ik weet nu al, dat als ik de kinderen niet heb, niet constant de deuren ga plat lopen bij mijn vrienden. Ik wil hun niet storen in hun dagelijks ritueel. Daarom is het misschien wel goed om nieuwe 'single' vrienden te zoeken. Maarja, gemakkelijker gezegd dan gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Hans: straks verschijnen er op deze blog een paar tips om nieuwe vrienden te maken. Hopelijk heb je er wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey,


  Ik zag laatst een nieuwe idee voor een fantastisch concept: Vrient, waar je als (single) ouder een gezinsprofiel kan aanmaken.

  Dat is net wat we zochten als gezin met 3 kinderen.

  Enorm fijn dat je kan gaan zoeken op reizen, hobbies, sporten en zo in contact komen andere gezinnen.

  Lijkt net een beetje een ‘datingsite’ maar dan voor families.

  Echt uniek, dat hadden we nog nooit eerder gezien.

  Ik hoop dat ze snel lanceren en een mooie App hebben.

  Ik heb me alvast op de mailinglist gezet.


  www.vrient.com

  BeantwoordenVerwijderen