Twijfel

zondag 15 april 2012 Lies 12 Opmerkingen

'Als je twijfelt, zit je relatie niet goed', die uitspraak van een voormalige kotgenote is me altijd bijgebleven. Toen ik onlangs een artikel las waarin de journaliste net hetzelfde schreef en ik in diezelfde periode tegelijkertijd te horen kreeg dat twijfels in een relatie normaal zijn, begon ik zowaar te ... twijfelen:
'Is twijfel in een relatie werkelijk een teken dat het niet goed zit of twijfelt iedereen wel eens?'.

Eerlijk gezegd, heb ik in al mijn relaties getwijfeld, en meestal nog hard ook. Maar ja, ik ben dan ook single en dus wil ik graag geloven dat die twijfel inderdaad een teken aan de wand was, zeker omdat die er meestal al vanaf het prille begin was. Ik ken trouwens nog mensen die jarenlang in elke relatie getwijfeld hebben en die in de vriendenkring steevast twijfelaars genoemd werden. Tot ze op een dag mr. of mrs Right ontmoetten. Plots was er geen twijfel meer en konden die zogenaamde twijfelaars op een mum van tijd hun lief voorstellen aan de hele vrienden- en familiekring, gaan samenwonen, een huis kopen, trouwen en kinderen krijgen.

Ik blijf dus hopen dat een dergelijke twijfelvrije relatie mij op een mooie dag ook te beurt zal vallen. Al denk ik dat zo'n relatie niet zo veel mensen gegund is. Eerlijk gezegd, zou ik al blij zijn met een twijfelarme relatie.

En hoe zit het bij u, beste lezer? Hebt u twijfels telkens u een relatie hebt? Of hebt u die enkel als de relatie niet goed zit?

12 opmerkingen:

 1. Hmmm, twijfel is er volgens mij enkel als de (emotionele) afstand groeit en/of 1 van de 2 een ferme tegenslag te verwerken krijgt en dus even 'op zichzelf' wil zijn.
  Remedie? uitspreken en hopelijk zo oplossen om de kloof terug te dichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet ook toegeven dat ik in iedere relatie wel momenten van twijfel heb gekend en zeker bij 'aanvang' van een relatie. Maar is dat ergens niet normaal?

  Je hebt per slot van rekening een rugzak met bagage mee die een grote rol speelt in je verdere leven. En buiten positieve bagage zal er ook wel negatieve bagage inzitten waar je lessen hebt uitgetrokken maar waar ook twijfel aan vasthangt, niet?

  Als je op een punt komt in je relatie dat er sprake is van serieuze twijfel (misschien in combinatie met strubbelingen) volg ik vlinderke in haar remedie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk niet dat er relaties zijn die 'gespaard' blijven van twijfel. ik zie ook bij vrienden, met een lange 'goeie' relatie momenten van twijfel, elkaar minder vinden, evt. een verliefdheid op een ander die de kop opsteekt, en periode van het niet goed meer weten. Zaak van te kijken of en hoe je hier doorgeraakt, en niet onmiddellijk een impulsieve beslissing nemen. En bij het begin van een relatie, twijfel, jazeker, dat ken ik. Maar of het daarom wil zeggen dat het 'niet de juiste is'? Dat zou ik in mijn geval niet durven zeggen! Heeft ook veel met mijn en de ander z'n bagage te maken. En: ben ook nog zoekende hierin!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als eeuwige twijfelaar lijkt het mij normaal dat je in een (langere) relatie wel eens twijfelt. Zolang je niet blijft twijfelen, of te lang twijfelt, hoeft het geen probleem te zijn. (Maar wat weet ik ervan?)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mij zei een leerkracht ooit dat er in elke relatie wel twijfel is, maar dat de vraag eigenlijk is wat je met die twijfel doet.

  Ik vond dat een wijze uitspraak, want is een relatie niet onbewust elke keer opnieuw voor elkaar kiezen? Een keuze die door wat twijfel opnieuw wat meer in het daglicht geplaatst wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het er van af hangt waaraan je precies twijfelt. Als er al snel iets is waaraan je je ergert dan is dat volgens mij al een teken aan de wand. En dat kan best iets banaals zijn zoals de manier waarop hij/zij lacht of een tic nerveux of zo.

  Serieuzere dingen zoals het kussen of seks die niet echt lekker gaan zijn al helemaal een ramp.

  Maar algemene dingen zoals 'is hij/zij wel de juiste voor mij', ja zelfs 'ziet hij/zij mij graag genoeg' of 'gaat het wel blijven duren' zijn dingen die na een tijdje wel over gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik weet niet meer welke filosoof dit zei:"Door te twijfelen komt men tot de waarheid";
  En volgens mij is dat een waarheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @nadia: Diep... héél diep ;-)

  Maar er zit wel iets van waarheid in.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Twijfel is heel natuurlijk, en eigenlijk gezond, althans tot op zekere hoogte.
  Er zijn nu eenmaal mensen die veel twijfelen, die over alles veel nadenken, en dan is die twijfel vooral een teken dat ze "weer bezig zijn" (niet slecht bedoeld, overigens), eerder dan dat het iets zegt over de relatie.
  Nooit twijfelen, dàt lijkt me pas ongezond !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ooit was ik ook geen twijfelaar, over mijn relaties dan toch (voor de rest ben ik altijd al een twijfelaar geweest)
  aan mijn vorige relatie heb ik nooit getwijfeld, ondanks dat er dingen fout zaten. mijn ex twijfelde wel en liet me zitten.
  resultaat, inmiddels een jaar later: bij elke relatie die ik aanga, begin ik onmiddelijk te twijfelen of hij wel de ware is, ik hem graag genoeg zie,... om gek van te worden. en dan vraag je je inderdaad af of die twijfels al dan niet iets willen zeggen. Hele dagen kan ik soms huilen. Ik wil dit niet, ik wil met deze jongen kunnen voortgaan, maar mijn twijfels en onrust blijven me tegenhouden.
  die rugzak van het verleden, ik zou hem het liefst van al wegsmijten!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoals Nathalie is dit bij mij ook het geval. Ik heb een heel lieve partner, maar ik heb ook zo regelmatig mijn twijfels, en de nodige huilbuien die daarbij horen. Soms weet ik helemaal niet wat "graag zien" eigenlijk inhoudt. Hij ziet me heel graag, en twijfelt nooit aan mij, maar ik twijfel zoveel aan hem, of beter gezegd aan ons, hoewel ik hem eigenlijk niet kwijt wil. En omdat het op sexueel vlak bij mij helemaal niet van een leien dakje loopt (en nog nooit goed geweest is, ook niet bij vroegere partner), maakt dat het er ook niet gemakkelijker op. En dat is echt om zot en pessimistisch van te worden

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik ben ook een twijfelaar maar ik weet niet wat ik doen heeft er iemand raad

  BeantwoordenVerwijderen