Golden oldies: gezocht: een single-vriendelijk ziekenfonds

dinsdag 31 juli 2012 Gastblogger 7 Opmerkingen


Ik wou veranderen van ziekenfonds. En dus surfte ik wat rond.

En wat blijkt? Een pak van de voordelen die ziekenfondsen aanbieden, zijn afgestemd op gezinnen met kinderen:
- een geboortepremie
- oppas voor zieke kinderen
- orthodontische behandelingen voor kinderen
- een tussenkomst wanneer kinderen deelnemen aan bos-, zee- of sneeuwklassen
- vakanties voor kinderen en jongeren
- reisvaccins voor jongeren
- vakantiecentra voor gezinnen

Nu ben ik de laatste om gezinnen dit allemaal niet te gunnen. Maar als single betaal ik toch ook een maandelijkse bijdrage. Dus waarom zou mijn ziekenfonds geen diensten aanbieden waar ik iets heb?

Daarom deze suggesties. Je weet maar nooit dat een of andere medewerker van een ziekenfonds ooit terechtkomt op deze blog, mijn voorstellen doorspeelt aan de directie, die prompt besluit deze extra diensten aan te bieden aan singles, waarna de 1,5 miljoen singles in België massaal zouden overschakelen naar dit ziekenfonds. Een waar succesverhaal zou het zijn en een win-win voor ziekenfonds en single.

Enfin, we dwalen af.

De suggesties:

Instant hulp-aan-huis voor zieke singles

We hebben het er hier al over gehad. Wanneer je als single ziek wordt, is het erg lastig er alleen voor te staan: jezelf naar de dokter slepen, daarna naar de apotheker, het afwezigheidsbriefje voor je werk zelf gaan posten, koken voor jezelf, enzovoort.

Dus zou het een hele geruststelling zijn als je gewoon één enkel telefoontje zou kunnen plegen naar je ziekenfonds en die prompt een personal assistant zou sturen. Die zou je dan naar de dokter voeren, een lekker kopje thee voor je zetten, een gezonde maaltijd koken, naar de apotheker gaan, enz.

Zo zouden we wanneer we ziek zijn eens kunnen doen wat een zieke eigenlijk hoort te doen. Lekker in bed kruipen en snel weer beter worden.

Vakantiecentra voor singles

Als je nu als single eens even op adem wil komen, kan je natuurlijk een hotel boeken. Maar daar zit je dan alleen het buitenbeentje te wezen en moet je nog een single-supplement betalen op de koop toe.

Wat zou het leuk zijn als er een vakantiecentrum zou zijn waar het de normaalste zaak van de wereld is dat je alleen incheckt en waar je gegarandeerd single-gezelschap zal hebben.

Naar analogie van de geboorte-premie zouden we ook nog de single-premie kunnen suggereren (want single zijn is duur). Maar dat gaan we de ziekenfondsen niet aandoen in deze hectische tijden waarin Facebookstatussen vaak snel veranderen.

We blijven dus heel redelijk en houden het bij twee makkelijk te realiseren diensten voor singles.

Nu nog een ziekenfonds vinden dat hier werk van maakt en we staan alweer eens stap dichter bij onze ideale single-vriendelijke wereld.

7 opmerkingen:

 1. Ja, maar ja... het gezin als hoeksteen van de samenleving moet gepromoot worden - nietwaar ?

  Terwijl er reeds miljoenen singles zijn die interessant zijn voor de economie en zo meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die diensten en cadeau's klopt, maar wat ik indertijd nog veel erger vond : het voorhuwelijks sparen : geen partner op je 30e = de helft van je geld kwijt :S

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @willie: jaah, inderdaad, dat voorhuwelijkssparen! Ben zo ook vanalles kwijtgespeeld (of toch geen extra 'trouwbonus' gekregen).
  Toch gek he, die manier van denken toen?

  Ben zelf jaren geleden overgeschakeld van CM naar OZ omdat ze daar toen toch wat meer dingen terugbetaalden (niet alleen voor singles, gewoon ook voor volwassenen) én omdat je daar een heel fijn appartement aan zee kan huren (gewoon een appartement, zonder animantie e.d.) voor iedereen, niet enkel voor gezinnen met kinderen.
  CM heeft me daarna gebeld met de vraag om terug te komen en zette de 'nadelen' van OZ even op een rijtje. Antwoord op deze vraag (heel zeker van mijn zaak): 'Als je mij ook maar 1 ding kon opnoemen dat voor kinderloze singles voordeliger is bij CM, dan kom ik terug'. Toen bleef het even stil aan de andere kant. En toen: 'tja, je hebt eigenlijk gelijk'. Dit is al wel enkele jaren geleden, ik heb niet meer gecheckt of er uiteindelijk iets veranderd is... Wat denken jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Willie en Vero: dat je bij voorhuwelijkssparen geld verliest/verloor als je geen partner had, dat vind ik echt wel schandalig. Gelukkig maar dat mijn ouders nooit 'gevoorhuwelijksspaard' hebben voor mij. Mijn ouders spaarden via een gewone spaarrekening voor elk van hun kinderen en we kregen elk exact hetzelfde, partner of niet. Wie niet trouwde, kreeg daarenboven hetzelfde bedrag als het trouwfeest van de wel-trouwer hun gekost had.

  @Vero: Ik ben ook bij de onafhankelijke ziekenfondsen. Van de mogelijkheid om via hen een appartement aan zee te huren heb ik nooit gebruik gemaakt, maar nu ik dit lees, ga ik mij toch eens informeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk niet echt dat je geld verloor, maar dat je extra geld kreeg als je wel trouwde. Maar het is ondertussen alweer zo lang geleden dat ik het niet meer precies weet. Alleszins: het voorhuwelijkssparen is afgeschaft een paar jaar geleden. Yes!

  @ lies: die appartementen zijn niet echt goedkoop. Aanvankelijk viel het heel goed mee, maar ze zijn sterk gestegen qua prijs. Dit jaar zijn ze gerenoveerd, dus waarschijnlijk zal ik volgend jaar niet meer kunnen huren owv de prijs. De appartementen in Sint-Idesbald, mét frontaal zeezicht, zijn ongelofelijk. Als je de gordijnen allemaal openschuift, zit je (weer of geen weer) precies op het strand). Ik huur het appartement voor 6 personen en nodig dan mensen uit die kunnen blijven overnachten. Ook een fijne manier om je vakantie te vieren.
  Hoor mij nu, ben al helemaal reclame aan het maken;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet niet of hier nog iemand komt kijken naar dit onderwerp... van bijna 4 jaar geleden, maar ik stootte er toevallig op toen ik wat onderwerpen aan het zoeken was (rond alleen en ziek zijn).
  Het klopt helemaal!
  Ikzelf werk bij CM dus moét daar ook aangesloten zijn, maar ik heb het al vaak gezegd, ook tegen mijn collega's (niet tegen de baas...) als ik niet bij CM werkte was ik daar al làng weg. Het is op zich een goede mutualiteit, maar kinderloze singles worden er niet gezien, zoals dat in veel wetten/belastingen zo is.

  BeantwoordenVerwijderen