Alleen in goede en in kwade dagen

zaterdag 15 september 2012 Gastblogger 6 Opmerkingen

Een gunstige wind deed een interessant artikel in onze mailbox belanden. Het gaat over singles en verscheen onlangs in Knack.

Van de Verenigde Arabische Emiraten tot Zweden, wereldwijd leven steeds meer mensen alleen. Moeten we ons daar zorgen over maken?

De flirtgrage en vrijgezelle hoofdpersonages van de populaire reeks Sex and the City zijn volgens de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten een slecht voorbeeld. Zo slecht, dat de overheid opnames van de tweede film van de serie in Abu Dhabi liet stopzetten. Alles om te vermijden dat goede islamitische vrouwen op verkeerde ideeën zouden komen.

Maar zelfs in een bastion van traditionele waarden als de Golfstaten, worden jaar na jaar minder huwelijken geregistreerd. Volgens het Huwelijksfonds, een overheidsorgaan dat financiële steun biedt aan de brave burgers die wel verloofd zijn, is zo'n zestig procent van de vrouwen ouder dan dertig ongehuwd. In 1995 was dat nog maar twintig procent. 'Bijzonder verontrustend', volgens regeringswoordvoerder Said Al-Kitbi. Maar is de toename van alleenstaanden ook verontrustend als je het islamitische waardepatroon niet deelt?

Volgens marktonderzoeker Euromonitor is alleen-zijn wereldwijd de snelst groeiende samenlevingsvorm. (zie grafiek) Tegen 2020 zouden er nog eens 48 miljoen alleenstaanden bijkomen, een gigantische toename van twintig procent.

Niets nieuws voor het rijke Westen, waar de trend al een paar decennia aanhoudt. Neem nu België: in ons land werden in 2010 een derde minder huwelijken afgesloten dan in 1990. Ondertussen zette wel een derde méér koppels de echtscheidingsprocedure in. Er wonen ook steeds meer mensen alleen, goed voor zo'n vijftien procent van de bevolking.

Maar ook in ontwikkelingslanden zijn er steeds meer singles, en dat is nieuw. In landen als India of Brazilië verandert het groeiende leger einzelgängers zelfs de consumptiepatronen. In Brazilië is de verkoop van voorverpakte maaltijden voor één persoon in vijf jaar tijd verdubbeld.

De toename van singles mag dan universeel zijn, de drijfveren om alleen te blijven verschillen. In Japan weigeren steeds meer vrouwen hun blitzcarrière in te ruilen voor het beperkende moederschap. Zelfs in Iran laten vrouwen zich steeds minder aan de haard ketenen. Vrouwen halen er diploma's, maken gretig gebruik van de pas ingevoerde echtscheidingswetten en zwaaien listig met valse trouwringen om op hun eentje een huurcontract te tekenen.

Maar niet alle loners hebben voor hun solitaire bestaan gekozen. Indiase meisjes kosten hun ouders handenvol geld aan bruidsschatten en leveren niets op. Dokters bekwamen zich dus in het aborteren van vrouwelijke embryo's: de beste garantie op een generatie vol eeuwige vrijgezellen. Onder Afro-Amerikanen is er dan weer een overschot aan single vrouwen: van de negen begeerlijke zwarte vrijgezellen zit er één achter de tralies.

Toch zien sociologen meer algemene verklaringen voor de groeiende groep alleenstaanden. Vrouwen huwen later, omdat hun professionele mogelijkheden groter worden. Bovendien kunnen ze de traditionele voordelen van het huwelijk - financiële en emotionele stabiliteit en regelmatige seksuele contacten - nu ook buiten het huwelijksbed vinden. En daar komt nog bij dat de levensverwachting overal stijgt, waardoor mensen hun overleden partners vaak jaren overleven.

Maar alleenstaande zijn heeft ook zo zijn nadelen en die zijn niet min: alleenwonenden hebben een veel grotere ecologische voetafdruk en hogere kosten van levensonderhoud. Singles planten zich minder voort en dragen in het Westen dus rechtstreeks bij aan de vergrijzing.

Bovendien tonen studies aan dat alleenstaanden zowel fysiek als emotioneel kwetsbaarder zijn, waardoor ze de gezondheidszorg op kosten jagen. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe beaamt dat. 'De mens is een sociaal dier: samenleven zit in ons biologische gedragspatroon. Een sociaal dier dat toch alleen leeft, is ziek of uitgestoten.'

Beleidsmakers houden weinig rekening met alleenstaanden. Ook België is wettelijk gezien geen walhalla voor singles. Patrick Derthoo, fiscalist bij Deloitte, licht toe: 'De Belgische fiscus maakt een radicaal verschil tussen alleenstaanden en gezinnen met maar één kostwinner. Door de huwelijksquotiënt krijgen gehuwde kostwinners een enorm belastingvoordeel. Een voordeel dat alleenstaanden of officieel samenwonenden nooit krijgen. Dat is een fiscale aanmoediging voor het oude rolpatroon, waarbij de man de kost wint en de vrouw thuis voor de kinderen zorgt. Vrouwen die halftijds werken, blijven vaak beter thuis. Hun loon ligt toch lager dan het belastingvoordeel.' En dan is er nog de zeer royale Belgische kinderbijslag. 'Die maakt de kloof tussen gezinnen en alleenstaanden nog groter. Verouderde maatschappelijke patronen zijn bij ons wel heel hard vastgeroest in de wet.'

Alleenstaanden hebben het dus moeilijk, zowel financieel, als psychologisch. Maar enige nuancering is hier gepast: de term 'alleenstaanden' is problematisch. De statistiek perst alle ongehuwden in hetzelfde vakje, terwijl er een groot verschil is tussen echte eenzame zielen en mensen die een stabiele relatie hebben of samenwonen met vrienden en familie.

'Alleen leven en eenzaam zijn, zijn niet synoniem', verduidelijkt Eric Klinenberg, socioloog en auteur van het boek Going Solo. 'Singles zijn net geneigd om méér tijd met vrienden door te brengen en vrijwilligerswerk te doen. Dat verklaart de grote groep singles waar zulke sociale netwerken sterk zijn: in centra van grote steden en in landen als Scandinavië.'

Paul Verhaeghe is het daar in zekere zin mee eens. 'Een verzameling individuen maakt nog geen maatschappij. Wat de beste samenlevingsvorm is, daar kan nog over gediscussieerd worden. Maar het is een feit dat de mens niet is gemaakt om alleen te zijn.'

6 opmerkingen:

  1. Hmm, de mens is inderdaad een sociaal beestje, maar dat hoeft niet te leiden tot en huwelijk. Er zijn mensen die zich heel eenzaam voelen binnen hun huwelijk. De cijfers geven voor mij weer dat andere samenlevingsvormen mogelijk zijn en alle paperassen/belastingen-kwesties op da punt aan vernieuwing toe zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar het is een feit dat de mens niet is gemaakt om alleen te zijn.'
    Eh, tja, en een koe niet om op mijn bord te liggen en een boom niet om een stoel te worden?
    Ik heb de linkjes niet gevolgd, maar heb met een uitspraak 'waar iets voor bedoeld is' altijd een beetje moeite.
    Net als dat verhaal van de vergrijzing. Dat is toch tijdelijk? Om dáár nu voor te gaan samenwonen/ kinderen voor op de wereld te gaan zetten....
    Maar mooi stuk weer. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan me voor een deel wel herkennen in de uitspraak "een mens is niet gemaakt om alleen te zijn": in die zin dat het volgens mij een fundamentele menselijke behoefte is om voldoende verbinding in je leven te ervaren. Maar op welke manier die verbinding het liefste vorm krijgt om vervullend te zijn, verschilt van persoon tot persoon (huwelijk, samenwonen, vriendschappen, familie, zelfs via je job als je voldoende jezelf en je talenten er in kwijt kunt, ...). Hoewel ik ook vind dat een liefdesrelatie toch een specifieke intimiteit kan bieden (en ik bedoel hiermee niet alleen seksueel)die je niet in andere vormen terug vindt (althans, als de relatie 'goed' zit). Wat ook weer niet wil zeggen dat een leven zonder liefdesrelatie niet vervullend kan zijn, ik begrijp alleen waarom vele mensen (niet allemaal)als het erop aan komt toch ernaar verlangen om samen met een partner te zijn in plaats van single. Daarnaast zie ik ook de voordelen van single zijn, het daagt je ook wel uit op bepaalde vlakken.
    Wel fijn dat de media hier ook een beetje aandacht geeft aan de groeiende groep singles, nu idd alleen de fiscale wetgeving nog ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "... is alleen-zijn wereldwijd de snelst groeiende samenlevingsvorm".

    Gewild of ongewild, een mooie contradictio in terminis? Tenzij - en dat is dan weer een bemoedigende gedachte - alleen-zijn eerder wordt beschouwd als "in (te)vrede(nheid) samenleven met jezelf"

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik ben soms een happy single en soms een unhappy single :-) En ben inderdaad niet gemaakt om alleen te zijn, maar zit ook niet zielig in een hoekje weg te kwijnen.

    En die fiscale voordelen, gaat ook over sociaal wonen:
    als alleenstaande mét kind mag je 10000€ per jaar méér verdienen om in aanmerking te komen (terwijl ze vaak nog co-ouderschap of alimentatie hebben...) Ik weet dat kinderen duur zijn, en als het nodig is is er uiteraard hulp nodig, maar ik ben als single wel gedoemd om krotten te blijven huren die ik amper kan betalen...
    Onze samenleving is gewoon gericht op gezinnen met kinderen.
    Ik vind dat als single met een grote kinderwens die waarschijnlijk onvervuld zal blijven (ben ondertussen 38, kan in mijn eentje echt geen kind onderhouden - want zo vaak zeggen mensen dat er de spermabank is - duh) een extra slag in mijn gezicht.
    (ik post dit anoniem omdat ik nog niet mee ben met openid, naamurl enz toestanden)

    BeantwoordenVerwijderen