Grote wasjes, kleine wasjes

dinsdag 15 januari 2013 Lies 14 Opmerkingen

De praktische kanten van het eenpersoonshuishouden, ze zijn hier al uitgebreid aan bod gekomen, koken voor 1 persoon, met de hand afwassen of toch maar een vaatwasser kopen, poetsen of laten poetsen, ... Het kwam hier allemaal al aan bod, vaak zelfs meer dan eens.

Maar over de was hadden we het hier nog nooit en daar wil ik vandaag verandering in brengen.

Want de wasmachine met niemand delen, dat heeft zo zijn gevolgen. Een wasmachine met 60°C-was vullen, dat lukt mij regelmatig. Met het bed- en badlinnen erbij zit die machine snel vol. De 30°C-kleurenwas, dat lukt ook nog min of meer, want ik draag graag kleurige kleding. Maar die 30°C bleke was, dat kan eeuwen duren voor ik daarvan een machine vol heb. Zo hangt er hier nu bijvoorbeeld een zomerrokje te drogen dat wel heel lang in de wasmand heeft vertoefd.

Eigenlijk zou ik graag eens weten of ik de enige ben die kampt met dat probleem? Als iemand een oplossing kent, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag.

14 opmerkingen:

 1. Ik deel de wasmachine met een andere single. En zij doet de was :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet zeggen dat ik de weinige 30 graden bleke was die ik heb, gewoon bij de kleurenwas doe. Nu ja, ik ben dan ook maar een simpele vent hé ;-) Ik heb wel ooit eens de fout begaan van een nieuwe rode badhanddoek samen te wassen met witte lakens. Ik had dus... roze lakens. Dát was niet de bedoeling :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @kris10v: da's een idee. Misschien moet ik het eens voorstellen aan een van mijn single buren.

  @Nachtbraker: ik laat bepaalde kleuren ook meespelen in 2 liga's. Een lichtblauw topje speelt soms mee in de kleurenliga, soms bij de witte brigade.
  In mijn 60°C-was meng ik ook wit en kleur. Gekleurde handdoeken die al tientallen keren gewassen zijn, die gaan toch niet meer af.
  Nieuwe zaken steek ik eerst een nachtje in een teiltje met azijn. Dat maakt ze kleurvaster en dan zie ik meteen of de kleur al dan niet afgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor die tip ivm azijn, dat wist ik eigenlijk nog niet. Weer iets bijgeleerd via deze blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En waarom als milieubewuste dame niet voor het compromis gaan en af en toe alle bleke was op 40° doen?

  Ik ben natuurlijk niet thuis op het vlak van dameskleding, maar ik was regelmatig stukken waar 30° op staat ook op 40 graden. En ik heb daar tot nu toe nog nooit problemen mee gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rigel: de 60°C-wasmachine raakt vol, dat is geen probleem. Lakens moet je sowieso op 60°C wassen (tegen huisstofmijt). Al zondig ik daar af en toe eens tegen. Als ik niet aan een volle machine geraak met mijn bleke 30°C-was steek ik er wel eens een laken bij.
  En wassen op 40°C als er 30°C op staat, lijkt mij niet nodig en ook niet milieubewust :-). Ik was nooit op 40°C, altijd op 30°C.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik was wollen truien samen met dikke sokken en bh's op 30°. Op mijn machine zit een nog een knop om te besparen op tijd en water. Die stel ik dan ook in. Zo kan ik af en toe een halve machine wassen. Anders krijg ik ook geen machine vol.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een mini-wasmachine voor singles, volgens mij is dat een gat in de markt! En aangezien singles vaak kleiner wonen, spaart het ook nog ruimte uit! Wie doet mee? 5 jaar "draaien" en we zijn binnen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blijkbaar bestaat het al:
  http://portable-washing-machine.toptenreviews.com/
  Ik zal dan maar op een andere manier rijk worden, zeker? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik was heb dat niet mee kan in de 60 graden wasbeurt, en ook niet in de 30 graden omwille van kleurverschil, dan was ik dit op het handwasprogramma: de trommel zit dan niet vol maar ik troost me dan met het idee dat dit programma maar een half uurtje draait en dus toch niet zo veel water en energie verspilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eigenlijk nooit problemen mee gehad. Ik heb zelfs moeten leren doseren: in het begin deed ik mijn wasmachine té vol en om één of andere reden bleef de muffe geur er dan in hangen. Ik heb dan ook een zoontje wiens kleren ook gewassen moeten worden; als het alleen van mezelf was had ik misschien ook wel hetzelfde probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor dingen 'apart' is er de goeie, ouwe ossegalzeep en de handwas. Voor de rest doe ik mijn wasjes met Ecover en telkens op 't kortste programma.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha, zo herkenbaar !

  Nog een fijne : ik weet niet wat de gemiddelde belg zijn huis allemaal binnenzeult maar ook als milieubewuste single blijf ik ook wel eens met plastic afval zitten. Geen nood : de roze plastic zak brengt raad ! Die staat in mijn bescheiden woonst nu vrolijk te stinken naast de blauwe, het compostvat, de kippen, de afvalcontainer, de bak met oud papier, de zak met glas en de doos met kringloopspullen. Op een maand krijg ik die echt niet vol en dan wordt de kwestie : hoe milieuvriendelijk is het om halflege zakken met de wagen naar het containerpark te brengen, waar ze me na een aantal bezoeken ook nog eens aanrekenen ?
  Voor de witte wasjes zou ik zeggen : handwasje, of sommige wassalons hebben een mini-wasmachine, of veel leuker : schaf jezelf met een gerust geweten nog wat gelijkaardige spullen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Nadia: wollen truien op 30°C wassen, krimpen die dan niet? Voor wol heb je toch de koude wollewas (een apart programma dat ook niet zwiert waardoor je truien er dus druipend uitkomen).

  @Nachtbraker: blijven proberen. Je kan ook deze door mij ontdekte gaten in de markt eens proberen om rijk te worden (wel een percentje aan mij geven voor het idee, hé): http://oponseentje.blogspot.be/2010/03/gaten-in-de-markt.html

  @Kristel: bedankt voor de tip. Aan die mogelijkheid had ik nog niet gedacht.

  @Vlinderke: ossegalzeep, ik dacht dat dat enkel voor de hardnekkige vlekken was. Ik heb hier een vlekverwijderaar staan met ossegalzeep.

  @Anononiem: de roze zak, dat hebben wij hier nog niet in Gent. Enkel mijn blauwe PMD-zak staat hier soms te stinken omdat het lang duur voor je zo'n zak vol hebt. Goed uitspoelen helpt wel enigszins.
  En over dat met een gerust geweten wat meer spullen kopen omwille van de wasproblematiek, ga ik binnenkort eens iets schrijven. Want ik heb een eco oplossing gevonden daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen