Red de wereld, neem een harem

maandag 7 december 2009 :-) 8 Opmerkingen

Ik dacht: laat ik voor de lol mijn ecologische voetafdruk eens berekenen.  De lol was er snel af. Ik blijk goed te zijn voor 5,5 ha aarde. Als ik die oppervlakte uitzet op Google Maps, dan blijkt in een oogopslag hoe idioot veel dat is (buitenste gebied op kaart). Als iedereen zo gulzig was als ik, dan hadden we verschillende werelden nodig om rond te komen en zoals bekend zijn er voorlopig geen extra werelden beschikbaar. Het leven is geen videospel.

Anders gaan eten
Even piekeren. Ik moet terug naar 2,1 ha (binnenste gebied). Hoe pak ik dat aan? Ik heb geen auto, dus daar valt geen winst te behalen. Bijna overal branden er spaarlampen. Mijn elektrische gitaar, staafmixer en stofzuiger worden aangedreven door de windkracht van Ecopower. Mijn computer draait niet op Windows, maar op het zuinigere Linux.

In mijn voeding heb ik nog marge, geloof ik. Als ik geen salami meer op mijn boterham leg, scheelt dat misschien een grasperkje. Als ik ook nog alle boter, kaas en eieren schrap, groeit dat grasperkje aan tot een half voetbalveld. Het is beter dan niets, maar de Grote Sprong Voorwaarts kun je het bezwaarlijk noemen. En wat meer is: ik lust graag salami. Het ziet er benard uit voor mezelf en het mensdom.

Extra lieven
Een belangrijke variabele in het voetafdrukalgoritme is het aantal mensen in je huishouden. De eerste vraag luidt immers: "Hoeveel mensen leven er in totaal in je woning, jezelf inbegrepen?". Bij mij was dat bij de laatste telling: 1. Maar ik kan dat aantal opdrijven. Stel: ik neem een lief.

Ik doe de test opnieuw, beantwoord de vraag met "2" en hou de overige variabelen gelijk, want ik geef mijn boterhammen met salami niet zomaar prijs. Het blijkt een goede zet. Met een klap verminder ik mijn voetafdruk tot 4,3 ha. Dat komt overeen met 1,2 ha. Dat zijn een heleboel salamiworsten.

Ik ga door op mijn elan en neem naast mijn officiële lief een maîtresse. Die menage à trois brengt me op 3,7 ha. Overspel loont. De voetafdruk van de gemiddelde Belg ligt nu ver achter mij, maar ik ben nog niet tevreden en besluit er nog een lief bij te doen. Ik daal nu tot een adembenemende 3,4 ha, maar ook daarmee is de aarde niet gered. Ik word ongeduldig en trek een voordeelpak van drie vrouwen open, wat me op zes lieven brengt. Met 2,8 ha komt het streefdoel in zicht. Doorbijten nu: ik laat nog twee extra lieven invoeren uit China, de Belgische zijn op. Dat vertegenwoordigt een gezin van negen personen maar ik zit nog altijd maar op 2,6 ha.

De limieten van het programma zijn nu bereikt; meer dan negen personen kun je niet invoeren. (Noteer: de socialetolerantiedrempel van het WWF bedraagt: acht lieven.) Reken ik verder op eigen kracht, dan schat ik dat ik tien à elf lieven nodig heb om op de gewenste 2,1 ha uit te komen. Dat is niets minder dan een harem. Dat wordt wel erg druk. En wat zouden de buren ervan zeggen?

Het beste lijkt me dat ik mijn salamiconsumptie toch maar weer eens tegen het licht houd.

8 opmerkingen:

  1. Olala, wat een berekeningtoestanden. En als je nu eens 't volgende doet: neem 1 lief en maak daar een kudde kindertjes mee. Eventueel daarnaast nog wat adopties of zo en hopla, probleem opgelost. Zonder zagen of onderhoud.
    Zonder dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kan ook altijd bij ons komen wonen. We hebben een groot huis en er is nog een hele zolder vrij...(van 15O vierkante meter trouwens).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Meer dan twee kinderen zijn ook niet goed voor de ecologische voetafdruk, Margo...
    Al is dat wel per vrouw natuurlijk. Dus: 1 man, 8 vrouwen, elk twee kinderen, dat maakt 25. En iedereen tevreden zeg. Wohoo!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed idee, die harem. Maar als je jonge vrouwen in huis neemt, dan komen daar kleine vervuilertjes van en da's dan weer slecht voor onze overbevolkte planeet.

    Daarom heb ik 2 opties voor jou, beste Django.

    A) Je neemt een harem vrouwen van 50+. In die leeftijdscategorie is er trouwens een groot vrouwenoverschot. De dames zullen maar al te graag bij een hippe, jonge kerel als jij intrekken. Zeker als je straks een mooie, nieuwe vloer hebt. En ze zullen even goed voor je zorgen als je eigen moeder.

    B) Je neemt 8 mannen in huis. Bij voorkeur nieuwe mannen. Dan kunnen jullie samen een paar lieve, kleine klimaatvluchtelingetjes adopteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. die chinese dames moeten dan wel met de fiets komen, want vliegen is al gauw een hectaartje extra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @allen: bedankt voor de reacties.
    @Margogogo en Elke: kinderen, je mag het me niet ten kwade duiden dat ik daar zelf niet ben opgekomen. Het is bekend: wij mannen denken maar aan één ding. Nou ja, aan twee misschien, als je bier ook meerekent.
    @Sandra: 150 vierkante meter vrije ruimte: heb jij je voetafdruk al eens opgenomen? Dat zou ook wel eens ... interessant kunnen zijn.
    @Lies: jonge vrouwen leven langer, dus dat is een duurzamere, ecologischere oplossing. En wat die mannen betreft: houd jij er een verborgen agenda op na? Hoort het niet te zijn: "Je nodigt 8 mannen uit. En vervolgens vraag je mij op visite"?
    @ detreiner: niet noodzakelijk. Er is ook een IC naar Peking, toch?

    En om misverstanden te voorkomen, achter elk van deze reacties hoort natuurlijk een :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je weet toch, beste Django, dat van dat eerste kinderen kunnen komen. Beware, beware...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik moet wel toegeven dat onze zolder niet ingericht is en er ook geen verwarming aanwezig is.
    Het is gewoon open ruimte.
    We hebben nogal veel ruimte, maar we zijn dan ook met velen.
    Onze voetafdruk is wel degelijk genomen en we komen op een hele ... interessante.

    BeantwoordenVerwijderen