Leve de poetsvrouw!

vrijdag 15 oktober 2010 Lies 6 Opmerkingen

Een tijdje geleden verscheen er hier een stukje over een van mijn medebloggers die opmerkingen krijgt omdat ze als single een vaatwasser heeft. Wel, ik doe er nog een schepje bovenop. Ik heb niet alleen een vaatwasser, ik heb ook een poetsvrouw. Ja, beste mensen, een echte poetsvrouw van vlees en bloed. Ze komt maar eens om de 14 dagen 4 uurtjes poetsen, maar toch merk ik dat sommige mensen het vreemd vinden dat een single zonder kinderen een poetsvrouw heeft.

In deze tijd van geruchtmakende assisenprocessen luidt mijn verdediging als volgt:

'Beste leden van de volksjury, ik pleit onschuldig. Of toch minstens verzachtende omstandigheden. De dienstencheques maken poetsdiensten zo goedkoop dat ik niet aan hun lokroep kon weerstaan. Voor een budget van 10 euro per week (de prijs van een niet al te dure dagschotel) garanderen ze mij een nette woonst en gestreken kleren daaraan toe. Wie zou daar niet voor zwichten?

Of ik dat dan niet zelf kan? Jawel, ik kan dat. Meer zelfs, ik heb helemaal geen hekel aan poetsen of strijken. Lekker eens het verstand op nul zetten en achteraf een tastbaar resultaat zien, ik zou het bijna ontspannend noemen.

Maar terwijl ik aan het poetsen of strijken ben, zit ik alleen thuis. En als er één activiteit belangrijk is voor ons singles, dan is het wel ons sociaal netwerk onderhouden. Een uiterst aangename, maar ook broodnodige activiteit. Want wie maakt dat je niet alleen naar feestjes, films, concerten, ... moet? Dat je op een zonnige dag na een paar sms'en wel een fietspartner of BBQ-genoten vindt? Wie biedt je steun als je in de put zit? Wie helpt je met kleine en grote dingen? Dus breng ik liever het weekend niet al poetsend en strijkend door, maar maak ik tijd voor vrienden en familie. Vaak voor leuke dingen zoals feestjes en uitjes. Soms ook voor een begrafenis, een opbeurende babbel met iemand die in de put zit, een helpende hand links en rechts, ...

Mag ik als verzachtende omstandigheid ook inroepen dat tweeverdieners zonder kinderen vaak ook een poetsvrouw hebben en dat die wel met z'n tweeën zijn om al het werk in en rond het huis te doen? Als single heb ik evengoed een keuken nodig als een koppel. En als ik voor 1 kook, maak ik die keuken en het kookgerei even vuil als wanneer ik kook voor 2. Mijn ruiten worden ook niet minder snel vuil omdat ik hier alleen woon. En het stof daalt hier niet trager neer dan elders.

Ook even verwijzen naar het verslag van het team van gerechtspsychiaters. Het is zowaar het eerste proces in tijden waarop ze elkaar niet tegenspreken. Nee, ze zijn het er roerend eens over: 'De beschuldigde is niet lui, maar slim.'

Ik hoop dan ook te mogen rekenen op een vrijspraak in dit symbooldossier. Het zou een grote stap vooruit betekenen in de emancipatie van de single en zo op termijn kunnen bijdragen tot meer hygiëne, kreukvrijheid én geluk in alle eenspersoonshuishoudens van dit kleine land.

6 opmerkingen:

 1. Of zoals ze vroeger zeiden bij Per : want het leven is meer dan afwassen alleen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik woon ook alleen (met mijne smurf van 11 in co-ouderschap)en ik heb ook een poetsvrouw. Pas op, ik werk dan nog 4/5 dus heb tijd zat om mijn appartement te kuisen en te doen.
  Ik heb nu een poesthulp omdat ik het beu was om na elke poetsbeurt kreupel te lopen van de rugpijn. Ik geef liever 10 euro/mnd aan mijn poetsvrouw (een toffe zonder zwakke rug)dan het drievoudige aan een chiropractor die telkens weer mijn rug moet kraken. Nem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Margogogo

  Margootje,

  Ik denk dat ik in het foute landsdeel woon. Ik betaal namelijk 40 euro/wk voor drie en een half uur.
  Nu je kent mijn huis en dat is uiteraard wel groter dan een appartement, maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Mijnheer

  En nochtans betaal ik slechts 10 euro per week voor een stofvrij proper blinkend appartement, mooi gestreken wasgoed, afgewassen vaat en propere ramen.
  Met dienstencheques.
  (7,5 euro per cheque, 1 chq per uur. Poetshulp = 4 u per 14 dagen
  = 2u per week. 2 x 7,5 = 15 euro/week. Chqs zijn fiscaal aftrekbaar: Fiscaal voordeel: 2,5 euro/cheque, dus: 4 uur per 14 dagen = 2 chqs van 5 euro per week = 10 euro/week)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Margootje,

  Ik begin te snappen waarom mensen in de boekhoudrichting gaan :)

  Bob

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk stukje!
  Er schiet me iets te binnen. Maar iets horen klepelen betekent nog niet meteen dat ik weet waar de klok hangt. Maar goed, ik meen dat een zekere socioloog eens betoogde dat als hij zou trouwen met zijn huishoudster, het nationaal inkomen dan zou dalen. Met andere woorden, vanuit economisch oogpunt ben je óók goed bezig.

  Ik heb trouwens altijd gedacht dat krenterigheid iets typisch Hollands was. Maar in België kunnen ze er zo ze zien ook wat van. Waarom zou je je moeten verdedigen voor een hulp in de huishouding?

  BeantwoordenVerwijderen