De single en de dood (deel 3)

zondag 9 februari 2014 Lies 6 Opmerkingen

Na de oma's en opa's, nonkels en tantes, mama en papa is het op een dag aan jou.

'Sorry, maar voor de begrafenis van een nonkel heb je geen recht op een dag omstandigheidsverlof', wist men jou te zeggen na de dood van je nonkel (waarna men uit goodwill toch besloot een oogje dicht te knijpen). En je hoopt maar dat wanneer het jouw beurt zal zijn je neefjes en nichtjes wél probleemloos verlof zullen krijgen (en liefst meer dan 1 dag ook). Want stel dat de andere telgen uit de ouderlijke kroost tegen dan ook al het loodje gelegd hebben, wie zal jouw begrafenis dan wel regelen? Toch niet je vrienden (want de sterke genen van je familie kennende, zullen die tegen dan stokoud zijn)?

En dan is er nog je erfenis. Blijf je partner- en kinderloos, dan wrijft Vadertje Staat zich in de handen. 'Neven en nichten die van een oom of tante erven (of omgekeerd) worden in Vlaanderen belast tegen hetzelfde tarief als de ‘vreemden’', leert het internet je. 45 tot 65% van wat je bezit, zal dus naar de overheid gaan. Singles zonder kinderen zijn een gouden zaak voor de Belgische staat. Dat je als kinderloze single in België de hoogste belastingen betaalt van alle OESO-landen, volstaat niet. Ook als je er niet meer bent, word je vriendelijk verzocht de staatskas nog eens extra spijzen.

Tijd dus om je te informeren over het duolegaat en te bedenken welk goed doel na jouw dood een vreugdesprongetje zal mogen maken.

En tegelijkertijd ook goed om eens stil te staan bij een gezond evenwicht tussen het noodzakelijke appeltje voor de dorst (en een zorgeloze oude dag) en het goede leven hier en nu (met de top 5 van wat mensen zich beklagen op hun sterfbed in het achterhoofd). Of hoe stilstaan bij de dood kan leiden tot nog bewuster en beter leven in het hier en nu.

6 opmerkingen:

  1. Inderdaad, als kinderloze alleenstaande wordt er het meest afgehouden van je loon. Ik ken weinig van fiscaliteit, maar ik vraag me eigenlijk af wat daar de logica achter is. Blijkbaar gaat men er vanuit dat singles minder besteden of zo? Terwijl iedereen wel weet dat het leven als single net duurder is. Het geeft toch een beetje een wrang gevoel, te weten dat je mag bijdragen aan de schoolpremies en kinderbijslag van mensen met kinderen, misschien zelfs nog méér dan die mensen zelf (en het is niet dat ik het hen niet gun, hoor).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sja, in onze maatschappij tel je niet mee als single, en al helemaal niet als je ook geen kinderen hebt. Alles is gericht op gezinnen met kinderen...
    Des te pijnlijker voor degenen die zo graag kinderen willen maar bij wie het om welke reden dan ook niet lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @nachtbraker: is dat zo? Weet iedereen dat het leven als single duurder is? Als je even nadenkt, dan wéét je dat natuurlijk wel. Maar hoe vaak ik vroeger de reactie kreeg dat ik het toch gemakkelijk had, dat ik niet al mijn geld aan mijn kinderen en zo moet uitgeven.
    Nee, maar wel aan de kinderen van een ander (en aan jarenlange vruchteloze ivf-pogingen voor de kinderen die ik nooit zal hebben) via belastingen of via loon dat je niet krijgt voor hetzelfde werk als je collega's met kinderen. Vreemd. en inderdaad, niet dat ik het de mensen niet gun. Maar ik denk echt dat sommigen het niet beseffen dat het leven soms erg duur is als single.
    En dat je, zoals Lies zegt, later ook nog eens alles zelf zal moeten doen en betalen.
    Ik probeer er niet te veel bij stil te staan... want het verpest mijn doorgaans goeie humeur. En dat wil ik niet ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad een rare regeling rond erven. En het aantal oudere mensen die sterven zonder familie zal alleen maar toenemen dus de staat lacht en neemt gretig in ontvangst.

    Een willekeurig ander voorbeeld is het verschil bij samenwonen (met lief, vrienden, ...) op 1 adres: als de Staat pàkt (inkomenstbelasting) dan is ieder alleenstaand en betaalt ieder dus het meeste belasting, maar als de staat gééft (bij bij ziekte/dop) dan zijn ze ineens samenwonend en krijgen ze een fractie van wat ze zouden krijgen als alleenwonend. Zonder hier een discussie te willen starten welke vd twee het minst eerlijk is.

    Da's een mooie positieve noot die je toevoegde ivm gezond evenwicht: ik ben eens gaan kijken naar die 'Top 5 van wat men zich beklaagt op sterfbed' en ben content dat ik die 5 punten bewust voorrang geef bij keuzes. Da's dan toch al een troost. Stilstaan en genieten van wat ìs en wat we wel hebben, en minder rat race...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het feit dat men mensen met kinderen steunt en mensen zonder kinderen zwaar belast (ook bij erfenissen), heeft volgens mij te maken met de volgende redenen:

    - ons pensioensysteem: wij betalen de pensioenen van de mensen die nu gepensioneerd zijn, de kinderen van nu zullen later onze pensioenen betalen. Daarom moedigt men het hebben van kinderen aan, ook al is dit bijzonder slecht voor het leefmilieu (alleen al de luiers van 1 kind leveren 1 ton afval op).

    - de meeste mensen hebben kinderen. Dus als politici iets beslissen dat gezinnen met kinderen ten goede komt, dan levert dit ze veel stemmen op.
    De kinderloze mensen zijn in de minderheid. Dus is het minder interessant iets te doen voor die groep.

    - de belangen van de mensen met kinderen worden vertegenwoordigd door de Gezinsbond. De singlesbond, die bestaat jammer genoeg niet. Want de meeste singles zien hun single-zijn als een tijdelijke status en willen ook liever niet de stempel 'single' opgekleefd krijgen, zeker met alle negatieve connotaties die daar nog altijd aan vastkleven.
    Dus spreekt niemand uit naam van de singles en worden hun belangen niet verdedigd.

    - een alleenstaande die het krap heeft, dat raakt de harten veel minder dan het beeld van een kind dat leeft in een gezin dat het niet breed heeft. Dat zie je bv. ook in asielkwesties. Mensen met kinderen maken veel meer kans om te mogen blijven dan mensen zonder kinderen.

    Enfin, ik laat er ook mijn goed humeur niet door verpesten. Ik kijk bv. naar wat ik netto verdien en weet echt niet hoeveel ik bruto heb. En wat mijn erfenis betreft, zal ik wel tijdig het nodige doen om Vadertje Staat nu ook weer niet al te gelukkig te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad, ik denk ook wel dat je opgesomde punten een invloed hebben op het systeem. Een Singlesbond, klinkt niet slecht... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen