Een cursus samen zijn


We hadden het hier vroeger al over de interessante radiodocumentaire een Cursus Alleen Zijn van Maartje Duin. Die docu heeft nu een vervolg: Een Cursus Samen Zijn!

Het is een blik op relaties vanuit het onbevangen perspectief van een single.

De docureeks wordt op zondag uitgezonden bij HollandDoc Radio (NTR, Radio 1). Je kan ze ook beluisteren op internet.

Nog plaatsen voor boekenswishing

Er zijn nog plaatsen aan onze boekenswishing-tafel. Dus als je van boeken houdt en nog geen plannen hebt voor zondagnamiddag 4 november, welkom!

Inschrijven kan via een mailtje naar oponseentje@gmail.com.

Vervaldatum

Tijdens mijn eerste officiële post hier, toen nog ‘bijna twee jaar op mijn eentje’, schreef ik dat ik dat best vond, ondanks enkele ‘maars’ die soms de kop op komen steken.

Inmiddels ‘twee jaar en twee maanden op mijn eentje’ vind ik dat een heel stuk minder best. Ik heb het wat gehad met langdurig single zijn en vind het tijd voor iemand nieuw. Helaas gebeurt dat niet zomaar terwijl je hoofd dat ‘beslist’.

Staat er een vervaldatum op ‘oké zijn met het single zijn’?

Ironisch genoeg is mijn zelfvertrouwen toch ook een stuk lager dan toen, bijvoorbeeld wat mijn uiterlijk betreft. Tegenwoordig gaan heel Bridget Jones-achtige gesprekken door me heen zoals: ‘Ik wil iemand om me vast te pakken!’ ‘Dan zal je toch eerst weer wat strakker in het pak mogen zitten.’ ‘He, ja, nu je het zegt, wil ik even niet dat iemand me aanraakt nu.’ ‘Maar ik wil iemand voor wie dat niet uitmaakt en me met zijn armen geborgenheid schenkt.’

Staat er een vervaldatum op ‘oké zijn met je eigen lichaam’?

Maar ook de twijfel over ‘het leven’, of liever ‘mijn leven’ is weer toegeslagen: ‘Waar ben ik toch mee bezig? Ben ik überhaupt nog goed bezig? Weet ik wat ik wil of doe ik maar wat?’ ‘Het is de leeftijd.’ ‘Dat maakt niet uit, er zijn er genoeg die wel lijken te weten wat ze doen. En het moment is nu nu nu. Vorig jaar voelde het wel oké.’

Staat er een vervaldatum op ‘oké zijn met je keuzes’?

En dan bovenal vraag ik me af: Hangt het allemaal niet samen? Alleen hoe? Is er met al die cijfers van die vervaldata soms een magisch rekensommetje te maken? Wie het weet mag mij altijd de formule eens bezorgen.

Single in tijden van feestdagen


Ik ben een wintermens. Ik geniet van de steeds langer wordende avonden, de kou buiten en de warmte binnen, de warme truien en potten thee…Er is alleen één ding die ik nu sinds 2010 tijdelijk zou willen overslaan. De Feestdagen. Wist ik me de afgelopen twee jaar nog redelijk te redden op een fout feest en in de kroeg met Diva op kerstavond, en Diva en een gezamenlijke vriendin vorig jaar bij mij thuis, dit jaar ziet het ernaar uit dat ik helemaal alleen zal zijn. Enorm pijnlijk om vanavond te zien hoe drie gezamenlijke vriendinnen, waarvan één met partner en twee met kids, hun gezellige gezamenlijke plannetjes publiek maken voor de komende kerst. En dat allemaal heel erg ‘liken‘ bij elkaar op jawel, waar anders, Facebook. De website die leuk is, maar soms ook zo’n zeer kan doen!

Dezelfde vriendin die me toen ook niet uitnodigde, tijdens mijn allereerste kerst zonder Raymond. Twee jaar geleden alweer, Christus. Lijkt soms net nog de dag als gisteren en op andere momenten weer decennia geleden. Vriendin belde me van de week en kondigde tussen neus en lippen door al aan dat ze met vriendin X en vriendin X (beiden kennissen van mij) en hun kids en haar gezin de kerst zou doorbrengen. Ze vroeg niet wat ik ga doen. Ja, pijnlijk. Kennelijk ben ik wel een vriendin, maar val ik niet in de feestdagen uitnodig categorie vriendin.

Moet ik mezelf nu uitnodigen? Net zo tussen neus en lippen door laten vallen dat ik in mijn uppie zal zitten dit jaar? Niemand heb? Ja, familie, maar allemaal met hun eigen gezin. Allemaal óf niet eens thuis of al eigen plannen. Pijnlijk. Ga er proberen geen drama van te maken, feitelijk gezien verschilt het niet veel met de afgelopen twee jaar. Meer lonely souls rond de feestdagen? Zit wat rond te klikken op fora en ik wéét dat ik niet de enige ben. Bijlange na niet. Zal heus last minute wel iets vinden. Triest ergens wel. Maar ja. Wie weet waar dat dan weer toe leidt. Dit zijn de momenten waar ik al jaren bang voor was tijdens mijn relatie met Raymond. Waar ik af en toe aan dacht, wat als wij uit elkaar gaan, dan heb ik niemand, zit ik alleen met de feestdagen. Snel niet meer aan denken, wegstoppen. En dan, een paar jaar later, is het ineens zo ver.

Ho, ho, ho.

Wil dus graag december overslaan s.v.p. bijvoorbeeld door op kerstavond in slaap gebracht worden en op 1 januari ontwaken, me geeuwend uitrekken en tevreden door het raam zien hoe mooi het heeft gesneeuwd. Dat. Maar ja, dat kan niet. Gelukkig gebeuren er ook leuke dingen. De avondcursus waar ik op zit gaat me tot nu toe goed af. Bijgelovige muts die ik ben durf ik daar hier nog niet te enthousiast over te schrijven, want dan zal je net zien…Maar tot nu toe sta ik van mezelf te kijken. We moeten namelijk on the spot dingen doen, een soort improvisatie maar dan op papier. Van te voren, in het veilige afgelopen maart/april want, die cursus in september? Leuk, schrijf ik me voor in want is nog zo ver weg, tegen die tijd ben ik zo gegroeid, moet jij eens zien, stap ik zo op af…Van te voren me dus niet zo druk over gemaakt. Maar toen was het ineens september en zat ik daar. Met wildvreemden en dus iets moeten doen wat me best redelijk af gaat, improviserend. Onvoorbereid. Het voorlezen. Met mijn eigen stem. Dat soort dingen. Ik klopt even af op ongelakt hout maar ja, het gaat me best oke af.

Ik kom er wel. Alleen voel ik me vanavond onzichtbaar en klote en kut.

Edit: Wat een heerlijk topic dit hier. Deze bewaar ik in mijn favorieten voor die ik voel me alleen en kut en klote met de fucking kut feestdagen momenten, excusez-moi les mots.

Met dank aan onze gastblogster.

Over verkiezingen en de burgerzin van de single vrouw

Ik ben opgeroepen als bijzitter bij de verkiezingen van zondag. In tegenstelling tot veel mensen heb ik daar geen probleem mee. Ik ben dan ook nog maar 2 keer in heel mijn leven opgeroepen en de vorige keer was meer dan 10 jaar geleden. Onredelijk vind ik het in mijn geval dus helemaal niet.

Maar blijkbaar is het ook typisch voor alleenstaande vrouwen om gewoon te komen opdagen, zonder op zoek te gaan naar uitvluchten.
Getuige hiervan deze passage uit een artikel in de Gentenaar (over een man die al 22 keer is opgeroepen om te gaan 'zitten' bij de verkiezingen):
Als voorzitter mag je zelf je team samenstellen. Ik koos zoveel mogelijk voor alleenstaande vrouwen, want het is bewezen dat zij het minste uitvluchten zoeken om niet te komen. Tof, maar een lief heb ik er niet aan overgehouden (lacht).

'Niet zeveren, maar gewoon doen', zo zijn wij single vrouwen blijkbaar, al zal het ook wel meespelen dat meewerken in het stembureau een prima manier is om op een ongedwongen manier mensen uit de eigen buurt of stad te leren kennen. Dus waarom zouden wij uitvluchten gaan zoeken als men ons daartoe de kans biedt en we er naast een (hopelijk) gezellige voor- of namiddag ook nog een beetje zakgeld voor krijgen?

Buurman


Mijn jongste vriendin kwam logeren, ze is bijna vier.

Terwijl ik aan het naaien ben, speelt ze rustig met de auto’s, de boerderij, de plasticine en de barbies natuurlijk.

Af en toe krijg ik er een op mijn schoot, die moet ik dan een andere outfit aandoen. Zo kon ik dit weekend nog een keer de kleren van Ken uitdoen.

En ondertussen dit:

‘B, heb jij een man?’ (Oh neen, die begint ook al…)

‘Neen, ik heb geen man.’

‘Wij wel, wij hebben er één, een man, wij hebben een BUURMAN!’

‘Aha, jullie hebben een buurman. Dan heb ik ook een man.’

‘Ja, we hebben er één, in onze tuin. Waar woont die van jou?’

En daarom mag die kleine dus altijd komen logeren. 



Met dank aan onze gastblogster

Het huishouden doe je beter alleen

Altijd alleen het huishouden moeten beredderen, het doet ons singles wel eens dromen van een maatje om het vele huishoudelijk werk mee te delen.

Maar uit een studie blijkt dat je als vrouw maar beter niet droomt van een behulpzame partner. Hoe meer je man helpt in het huishouden, hoe groter de kans dat je relatie stukloopt. Reden zijn ruzies over de huishoudelijke taakverdeling en over de manier waarop je huishoudelijk werk aanpakt.

Zo werden we vandaag dus alweer een illusie rijker en kunnen we ons straks opnieuw enthousiast op ons huishouden storten. Alle werk voor onszelf, van een duidelijke taakverdeling gesproken. En alles op onze manier, dat spreekt.