Rampenplan

Het is me al effectief overkomen dat ik een rampenplan nodig had, en ik herinner me (van toen ik nog getrouwd was) een wel heel ernstige situatie waarin ik gelukkig niet alleen was, maar eigenlijk moeten we er durven aan denken.

Elke single heeft een rampenplan nodig.


Wat moet er gebeuren als je van de trap valt ? Hoe kan je dan geholpen worden ? Welke (misschien wel letterlijk levensreddende) hulplijnen kan je dan bereiken ? Zal je er dagen liggen vooraleer je gevonden wordt ? Kan er iemand binnen in geval van nood ? Hoe makkelijk kan je (als je nog bij bewustzijn bent, that is...) zelf nog iemand bellen ? Heb je je gsm steeds bij de hand ? Of moeten we zo'n alarmknop om zoals alleenwonende bejaarden, waardoor bij nood meteen iemand verwittigd wordt ?

Dit zijn maar enkele van de vragen die ik me soms stel. Niet dat ik hier wakker van lig 's avonds, maar anderzijds vind ik ook dat je je niet kan permitteren om er nooit over na te denken en "te zien als het zover is".

Heb jij een rampenplan voor als er je iets overkomt, als single helemaal alleen in je grote huis ? En wat moet er volgens jou zeker in, in dat rampenplan ?

boekentip: 'Hoe reis ik solo?'

Om jullie bij dit grauwe weer toch nog even in vakantiesferen te laten vertoeven een boekentip.

Voor ik de voorbije zomer alleen op reis vertrok, las ik het boek 'Hoe reis ik solo?'.

Als je je afvraagt of alleen reizen wel iets voor jou is, lees dan zeker dit boek. Ook als je de smaak al te pakken hebt, kan ik je dit boek aanbevelen.

Alleen reizen: niet voor iedereen
De auteur en de tientallen soloreizigers die getuigen in dit boek geven een evenwichtige kijk op alleen reizen. Zo lees je dat alleen reizen niet voor iedereen is weggelegd: 'Als je jezelf in je eigen woonkamer al niet kunt harden of als jij je thuis al eenzaam voelt, blijf dan gewoon waar je bent of reis met iemand samen.'

Voordelen
Het boek maakt je bewuster van de vele voordelen van alleen reizen:
'Iedere seconde compleet spontaan je eigen keuzes maken'

'Telkens als ik bedenk wat me zojuist is overkomen, proest ik het uit. De vrijheid om ultra-impulsief alles op zijn beloop te laten... zonder overleg, eindeloos gepraat of compromis.'

'Geen last van gezeur, geklaag, gedram of gemopper'

'De alleenreiziger ontmoet ook meer mensen. Onder reizigers, onder de lokale bevolking. Alleen leg je contacten die je met zijn tweeën nooit zou maken.'

Nadelen
Maar het gaat ook de nadelen niet uit de weg:
'Wat miste ik onze eindeloze discussies over ons reisdoel, de opwinding en voorpret van samen op weg naar een nieuwe bestemming.'

'Het Remi-gevoel. Het gevoel moederziel alleen op de wereld te zijn. Gegarandeerd dat je er een keer tegenaan loopt. Het slaat keihard in je gezicht en komt altijd onverwachts.'

'Praktisch gezien is met zijn tweeën reizen gemakkelijker. Als je ziek bent, is het heel prettig wanneer je een reisgenoot hebt die wat eten of medicijnen kan halen. Dat hoef je niet allemaal in je eentje te regelen. Als je met zijn tweeën bent, hoef je ook niet doorlopend oplettend te zijn. Dan kun je afwisselen wanneer je op een plek bent waar je spullen gemakkelijk gestolen worden.'

Tips
Interessant zijn ook de tips die men geeft:
'In Westerse landen en grote steden, waar de mensen individualistisch zijn ingesteld, maak je minder gemakkelijk contact. (...) Daarentegen is contact leggen in Azië en Latijns-Amerika een eitje.'

'Verblijf niet in sterrenhotels waar de gasten volledig in zichzelf opgaan, maar kies voor de kleine guesthouses en hotels. Geef de voorkeur aan kleinschaligheid en check meteen even of er gemeenschappelijke ruimtes zijn, zoals een tuin, een barretje of woonkamer waar je fijn met met anderen kunt chillen.'

'Als je uit bent op ontmoeten, neem je zo vaak mogelijk de bus of de trein of je kiest voor een reis over water.'

Geen paniek!
En het boek is vaak ook heel geruststellend:
'Negenennegentig van de honderd mensen zijn aardig en vriendelijk. Is op zijn minst niet vijandig. De wereld is niet eng. Er gaat altijd wel iemand voor je zorgen. Dat is gewoon zo.'

Irene Herbers doorspekt haar boek ook met anecdotes van alleenreizigers die je als ervaren soloreiziger zeker zullen herinneren aan je eigen reizen. En als je nog nooit alleen op reis ging, geeft het je misschien wel zin om het er ook eens op te wagen.

Cursussen voor singles bij Vormingplus

In de nieuwe brochure van Vormingplus staan opnieuw een aantal cursussen voor singles.

Zelf spreken die mij niet zo aan (ik heb er stilaan wel al genoeg over gelezen en gepalaverd), maar omdat ik een paar mensen ken die er wel wat aan gehad hebben, toch wat info voor de liefhebbers onder jullie.

Singlesweekend: op zoek naar kracht
Op 11 en 12 september bij Vormingplus in de Reigerstraat in Gent (vlakbij het Sint-Pietersstation). Ook op 18 en 19 december kan je een dergelijk weekend volgen.

Singles-vervolgdagen
Voor al wie de singlesweekends gevolgd heeft. Maandelijks een zondag. In december zelfs 2 zondagen omdat de feestdagen blijkbaar heel wat losmaken bij singles.

Een getuigenis van een lezer van onze blog over deze singlesweekends vind je hier helemaal onderaan bij de reacties.

Voorts vermelden ze in de brochure van Vormingplus ook diverse activiteiten van Gezinspastoraal voor mensen die gescheiden zijn. Die hebben blijkbaar een ruim aanbod.

G*g*l*

Elke maandagavond bezorgt Google ons de statistieken van onze blog: hoeveel bezoekers hadden we de voorbije week?, hoe vonden ze ons?, wat klikten ze aan?, enz.

Sinds Sven op een dag dit stukje schreef, is het hek echter van de dam. Elke week opnieuw krijgen wij meerdere bezoekers over de vloer die blijkbaar op zoek zijn naar een man om betalend hun lusten te bevredigen (nee, ik gaat het woord hier niet meer gebruiken of er gaan er ons alleen nog maar meer vinden na het intikken van dat trefwoord). Het bewuste stukje is ondertussen al het meest gelezen van heel de blog.

Dan doet een mens z'n best om over de meest uiteenlopende onderwerpen te schrijven: vakantie voor singles, eten voor singles, singles en wonen, ... Maar een enkeling die je vindt via die trefwoorden.

Maar zodra je het woord g*g*l* intikt, stuurt Google je blijkbaar als de bliksem naar onze blog. En hoe meer g*g*l*-zoekers er op onze blog terechtkomen, hoe hoger Google ons zet bij de zoekresultaten. Een mens zou er echt gefrustreerd van worden.

Singles niet welkom bij koppels?

Binnenkort ga ik op weekend met een bende vrienden. Zij hebben allemaal een partner en kinderen, ik niet. Maar toch is het de evidentie zelve dat ik erbij ben. Niemand die het in z'n hoofd zou halen mij niet mee te vragen omdat ik niet in het gezinsplaatje pas.

En toch is het blijkbaar niet zo vanzelfsprekend. Ik hoor regelmatig singles met pijn in het hart vertellen dat ze sinds ze opnieuw single zijn niet meer uitgenodigd worden door koppels. Ik denk dat het fenomeen zich vooral voordoet wanneer mensen als paar bevriend zijn met andere paren. Als ze dan uiteengaan, willen de vrienden zich niet mengen in het conflict. En om vervelende situaties te vermijden, verbreken ze dan het contact met beide ex-partners.

Mijn vrienden zijn mensen die ik als single heb leren kennen en dus stelt dat probleem zich niet. Ook voor de rest geen klachten. Wanneer we met z'n allen op reis gaan, gunnen ze mij bijvoorbeeld de kamer die het verst van de kinderkamers gelegen is, wat zeer bevorderlijk is voor mijn nachtrust. Wil ik mee zorgen voor de kinderen, dan mag dat, maar niets hoeft.

Een vriendenkring die alleen maar uit singles bestaat, ik zou het niet willen. Single of koppel, wat maakt het uit? Geef mij gewoon leuke mensen in wiens gezelschap ik graag vertoef en al de rest is bijzaak.

Als single op reis: alleen of met vrienden?


Heb je het als single zonder kinderen niet zo voor groepsreizen met onbekenden, dan kan je ervoor kiezen solo te reizen of met vrienden op reis te gaan. Op ons eentje stuurde de voorbije maand een onderzoekster op pad om beide reisformules uit te testen.

De soloreis was een veertiendaagse rugzakreis naar een Europees land. Onze researchster wisselde overnachtingen bij couchsurfers af met verblijven in jeugdherbergen.

De reis met vrienden was een week in een bergachtig Europees land waarbij onderzoekster verbleef in het appartement van vrienden van een van haar reisgenoten. Het gezelschap bestond uit 4 personen tussen 38 en 47, 2 mannen en 2 vrouwen. Sommigen kende ze al jaren, anderen had ze vooraf nog maar een paar keer ontmoet.

Welke reis was de avontuurlijkste?
De soloreis scoorde het hoogst op het criterium 'avontuur'. Onderzoekster wist 's ochtends niet wie ze die dag allemaal zou ontmoeten en hoe de dag er zou uitzien. Dankzij couchsurfen leerde ze de meest diverse mensen kennen en wanneer ze niet in het gezelschap van couchsurfers was, spraken mensen haar aan op restaurant, in de jeugdherberg, op de trein, ...

Welke reis was de ontspannendste?
De reis met vrienden was veruit de ontspannendste. Na een jaar solo leven doet het deugd een hele week in hetzelfde vertrouwde gezelschap door te brengen en niet overal alleen voor te staan, ook al moet het gezegd dat tijdens de soloreis mensen enorm in de weer waren om onze onderzoekster met allerlei praktische dingen te helpen. Maar niets kon op tegen het gevoel echt ergens bij te horen, samen te koken, samen in de file te zitten, liedjes te kwelen, elkaar te plagen, ... Qua aantal uren lachen stak de reis met vrienden met kop en schouders uit boven de soloreis.

Welke reis was de leerrijkste?
Tijdens de soloreis stak onze enquêtrice het meest op over het land dat ze bezocht. Maar de vriendenreis was dan weer leerzaam op andere vlakken. Welke van mijn single-gewoontes verschillen van die van anderen? Waar liggen de gevoeligheden van elkeen? Het blijft verbazingwekkend hoe goed je mensen (inclusief jezelf)leert kennen door samen een week dag in dag uit samen te zijn.

Welke reis valt te verkiezen?
Het waren allebei prachtige reizen. Als single combineer je het best verschillende types reizen. Ga op soloreis en geniet van de vrijheid en het avontuur. Ga op reis met vrienden en geniet van het gezelschap en de sfeer. Focus je bij beide types reizen telkens op de voordelen en je single-vakantie wordt er een om tevreden op terug te blikken.