Actie!

Wij, van Op ons eentje, gaan weer ’s een activiteit organiseren. Na een fietstocht en een toneelstuk, vonden we dat het tijd werd voor een boeken-swishing, een ludieke boekenruil. We hebben dit natuurlijk niet zelf uitgevonden, we hebben ons mooi laten inspireren door Fred en Fred.
Lijkt het je wel wat? Hou dan zondagnamiddag 23 oktober vrij, en reageer op dit bericht of stuur een mailtje naar oponseentje@gmail.com. Het zal doorgaan in Gent. Precieze locatie en andere details hoor je later nog wel.
Tot dan,

Een klotesite genaamd Badoo

Een tijd geleden ontving ik regelmatig e-mails waarin stond dat iemand me een bericht gestuurd had via Badoo.

Toen ik op de link klikte, bleek dat ik mij moest registreren als lid van Badoo om die berichten te kunnen lezen en daar had ik echt geen zin in. De eerste keren dat ik daar terecht kwam, legde ik er mij dus maar bij neer dat ik nooit ging weten wat die kennis mij geschreven had. Maar na een tijd dacht ik aan die brievenbus vol berichten die mij daar wachtte en was ik stilaan zo nieuwsgierig dat ik toch besloot lid te worden.

Men vroeg onder andere mijn voornaam, familienaam, geboortedatum en ik moest ook ingeven wat ik zocht (een man of een vrouw en welke leeftijd). De mogelijkheid om aan te klikken dat ik gewoon die berichten op de site wou lezen en voor de rest gerust wou worden gelaten, die was er niet.

En toen wist heel de wereld het

Toen ik onlangs eens googlede op mijn eigen naam bleek er op het internet als een van de eerste zoekresultaten over mij te staan 'Badoo - Lies Vanoponseentje, mijn leeftijd, Gent, België was laatst online meer dan een maand geleden' Als je dan doorklikt, kom je terecht op Badoo en staat er: 'wants to meet a guy, older than 36'. Leuk, erg leuk, als professionele contacten dat als eerste info te zien krijgen wanneer ze info opzoeken over de persoon die ze gaan ontmoeten of net te zien kregen.

Je profiel wissen: geen sinecure
Ik heb toen pogingen ondernomen om mijn profiel te wissen. Helemaal niet simpel, maar na een half uur zoeken, lukte het toch.

Uit de Google-zoekresultaten verdwijnen: nog moeilijker

Ondertussen is het profiel gewist, maar nog steeds verschijnt die info bovenaan de zoekresultaten. Privacy, blijkbaar is het allemaal niet zo belangrijk voor Badoo. Ik lees dan ook op hun site: Badoo reserves the right to change our Policy at any time and without notice, so be sure to check this Policy regularly to understand how we use your information.
IF YOU DO NOT ACCEPT AND AGREE WITH OUR PRIVACY POLICY THEN YOU MUST NOT ACCESS OR USE THE SITE.
Dus je moet instemmen met een privacy policy die ze op elk moment kunnen wijzigen zonder je ervan te verwittigen? Je zou op eigen houtje af en toe naar die site moeten surfen om te checken of hun privacy policy toevallig niet gewijzigd werd. Slik.

Het heeft blijkbaar ook geen zin dat ik Badoo hierover mail, want ze schrijven Even after you remove information from your profile or delete your account, copies of that information may still be viewable and/or accessed on the Internet to the extent such information has been previously shared with others, or copied or stored by other users or to the extent such information has been shared with search engines.

Het zit in Google en het blijft in Google blijkbaar.

Och, we zullen het maar relativeren. 'Hoi, ik ben zo oud, single en ik zoek een man van ongeveer die leeftijd', is nu niet meteen de eerste info die ik over mezelf geef bij eerste contacten. Maar het kan altijd veel erger. Ik denk trouwens dat de Aalsterse burgemeester qua beschikbare info op internet maar al te graag zou ruilen met mij.

---
Eindelijk verlost van Badoo!
Laatste stand van zaken: begin december 2011 was mijn Badoo-account nog steeds niet verdwenen uit de Google-resultaten, al had ik het al maanden daarvoor verwijderd. Het stond ondertussen zelfs als zoekresultaat nummer 1.

Toen kwam er een tip van Nachtbraker: mail eens naar de klantendienst van Badoo. Nachtbraker was er zowaar in geslaagd hun contactformulier te vinden op het internet!

Ik mailde ze prompt en kreeg volgend antwoord: Bedankt voor uw e-mail. We hebben het profiel gevonden en dit was inderdaad verwijderd (u zult een "pagina kan niet gevonden worden" bericht zien als u de link bezoekt). Helaas komt dit nog voor in de zoekresultaten omdat Google nog haar database moet updaten. We hebben een verzoek bij Google ingediend om het profiel zo spoedig mogelijk uit hun zoekresultaten te verwijderen. Google doet er vaak zo'n 1-2 dagen over om zulk soort verzoeken te verwerken. Een dag later was mijn Badoo-account helemaal verdwenen van Google.

Ik blijf Badoo nog steeds een klotesite vinden, maar toch bedankt aan de medewerker van de klantendienst die zijn werk goed heeft gedaan. En Nachtbraker, die krijgt van mijn binnenkort een crêpe suzette getrakteerd.

---
Alweer op Badoo!
Laatste stand van zaken: in maart 2012 googelde ik mezelf en las ik opnieuw Badoo - Lies Vanoponseentje, mijn leeftijd, Gent, België was laatst online meer dan een maand geleden' Toen ik doorklikte, kon je lezen dat ik een man van 18 zocht. Nu brak mijn klomp helemaal. Ten eerste had ik mijn profiel al een eeuwigheid geleden verwijderd. Ten tweede had Google dat ook verwijderd uit z'n zoekresultaten. Ten derde is het echt wel schandelijk te lezen dat je zogezegd een man van 18 zou zoeken als je verdorie al op tram 4 zit.
Ik mailde de klantendienst van Badoo opnieuw, maar kreeg geen antwoord.
Gelukkig kreeg ik even later een mail van iemand die mijn blogstukje gelezen had. Na een erg boze mail aan de klantendienst van Badoo en het dreigement een advocaat in te schakelen, geraakte hij verlost van zijn Badoo-profiel en vermelding op Google. Dankzij zijn hulp raakte ik ook verlost van mijn come-back op Yahoo en dat hebben we gevierd bij een crêpe suzette!

Iraniër zoekt lief

Deze bekende Iraniër zoekt een lief. Hoewel ik eerlijk gezegd wat bedenkingen heb bij z'n karakter, wil ik u z'n oproep toch niet onthouden.

Nieuwe mensen leren kennen: enkele tips

Sinds ik eind mei dit stukje op onze blog postte, komen vele mensen terecht op onze blog met zoektermen als 'nieuwe mensen ontmoeten' of 'nieuwe mensen leren kennen'.

Ik vermoed dat het niet alleen om singles gaat, want ik hoor dikwijls van koppels dat hun sociale leven er alleen maar op achteruit is gegaan met de komst van kinderen.

Zelf heb ik de voorbije jaren een aantal nieuwe mensen leren kennen die ondertussen goede vrienden zijn geworden. Ik zou ze echt niet meer willen missen.

Een paar tips om zulke mensen op het spoor te komen:

1. Zorg voor gelegenheden waarbij je dezelfde mensen op regelmatige basis ontmoet.

Als paden maar 1 keer kruisen, moet er al van de eerste keer een klik zijn om verder contact te houden. Als je elkaar wat vaker ziet, kan er wel op een zeer natuurlijke manier contact, sympathie en vriendschap ontstaan. De meeste van mijn nieuwe vriendschappen zijn langzaam ontstaan omdat onze hobby's,kennissenkring, werk, buurt ervoor zorgden dat we elkaar meermaals te zien kregen.

2. Zorg voor spontane ontmoetingen.

Je kan uit duizenden profielen op internet er eentje selecteren en dan aan een tafeltje gaan zitten om samen de kwestie 'zit hier een vriendschap of meer in?' te onderzoeken. Een geforceerde boel die de ontmoeting erg beladen maakt. Maar je kan ook deelnemen aan een activiteit van een vereniging of actief zijn in het bestuur. Samen dingen ondernemen leidt tot spontane contacten en de kans dat daar op heel natuurlijke wijze vriendschap uit groeit, is stukken groter dan geforceerde toestanden zoals dates. Leve het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk, zou ik zo zeggen. Cursussen zijn ook goed, zeker als je elkaar wekelijks ziet gedurende een aantal maanden.

3. Vind je iemand sympathiek, zorg er dan voor dat die persoon niet uit je leven verdwijnt.

Nodig hem/haar uit op een feestje bij je thuis, een uitstap, ... Door iemand uit te nodigen op een activiteit waar nog anderen bij zijn, vermijd je het 'date-gevoel'.

4. Kom uit je kot!

Zit geen boek te lezen bij je thuis, maar installeer je op een bankje in het park of een terras in de stad. En pas de trucks die ik meegaf om contact te leggen met mensen op reis ook toe in je eigen stad. OK, uit deze eenmalige ontmoetingen met onbekenden gaan dikwijls geen nieuwe vriendschappen voortkomen. Maar stadsgenoten met ongeveer dezelfde interesses of uit je eigen buurt, die kom je soms wel meer dan 1 keer tegen. En zo krijg je stilaan meer en meer kennissen en op termijn misschien zelfs vrienden. Mensen leren kennen via Facebook kan via de Facebookgroepen The Constantinople bunch en Meet in Gent.

5. Ga alleen op stap

Aarzel niet om ergens naartoe te gaan waar je niemand kent. Want als je in het gezelschap bent van vrienden, blijf je meestal heel de tijd bij die vrienden en leer je niemand anders kennen. Als je alleen bent, heb je veel meer oog voor mensen die ook alleen zijn of mensen die openstaan voor een babbel. Grabbel dus al je durf bijeen en onderneem dingen op je eentje.

Zin in nog meer tips? Lees dan deel 1 en deel 2 van onze serie met tips voor ontmoetingen. Heb je zelf ervaringen en tips die je wil delen, mail dan naar oponseentje@gmail.com, want deze blog is er voor en door lezers. Wij zijn dus altijd op zoek naar gastbloggers en vaste bloggers. Wil je liever niet je naam onder jouw blogbijdragen? Dan publiceren wij je bijdrage anoniem.

Visbokaal

Als vrijgezel gaat het leven, zoals voor iedereen, met ups en downs. Maar soms maakt een voorvalletje de dag geslaagd. Ik trok gisterenavond na het werk uit op boodschappenronde. Met het warme weer had ik een los hemd, knoopjes los en armen opgestroopt, met een t-shirt onder aan. Beeld u even de Cola Light man in, maar dan met een Ethiopische lijn, een pak bleker en een hemdje en je bent er.

In de Nationalestraat passeerde ik Julija’s Shop. Ik herinnerde me dat ik daar nog een bon moest kopen. Als ik de verhalen mag geloven is Julija’s shop zo’n beetje het Mekka voor de betere stofjes, wolletjes, garen en what not waarvan de gemiddelde creatieve vrouw zo’n beetje wild wordt. Ik toogde er redelijk decisief en onbeschaamd binnen.

De twee verkoopsters waren volop in discussie met een vrouwelijke klant, maar het gesprek viel meteen stil. Een man? Die zomaar onbezorgd binnen stapt? Hier? Het leek wel alsof ik terecht was gekomen in een visbokaal waar de vissen u met gigantisch grote vissenogen taxeren. Quasi direct toverden de drie gezichten die eerst nog verwondering registreerden, een brede glimlach terwijl blikken werden uitgewisseld.

Nadat ik duidelijk gemaakt had dat ik een cadeaubon nodig had, nam de jongste van de twee verkoopsters mij mee naar de kassa waar ze mij met pretoogjes bediende. Er werd nogal wat tijd genomen om de bon af te stempelen, in een zakje te steken, een kaartje te kiezen, het zaakje dicht te nieten en af te rekenen.

Uiteindelijk stapte ik zelf de winkel terug buiten met een brede glimlach.

Vandaag moest ik nog een keer of wat aan het voorvalletje denken. Zo onbeschaamd flirten, dat is nu eens iets wat ab-so-luut niet in mijn aard ligt. Maar bij gelegenheid, op een impulsief moment, kan het wel eens verdomd leuk zijn en deugd doen. ‘t Is dat we allemaal soms in een eigen visbokaal lijken te leven en met grote ogen naar de andere vissen in de andere bokalen kijken.

Matthias

September: maand van de gastblogger

Toen we twee jaar terug met deze blog startten, was het onze bedoeling zoveel mogelijk singles een stem te geven en een virtuele single-gemeenschap op te starten. Want het doet altijd deugd om ervaringen te kunnen delen met medesingles.

Om nog meer mensen de kans te geven via deze blog ervaringen uit hun single-leven te delen met anderen, roepen wij september uit tot maand van de gastblogger. De vaste bloggers van Op Ons Eentje gaan dan een maand hun mond houden (een lastige opdracht, we geven het toe) en alle singles kunnen een stukje mailen naar oponseentje@gmail.com. Zo bepaalt de lezer wat er die maand op de blog verschijnt, als dat geen sterk staaltje web 2.0 is...

Heb je iets meegemaakt dat je graag wil vertellen? Heb je een tip voor andere singles? Is er een onderwerp dat je graag wil aankaarten? Schrijf een stukje en mail het ons.

Laat ons wel weten of je graag hebt of het stukje anoniem, onder een schuilnaam, je echte naam of blognaam verschijnt. Als je een blog hebt, linken we ook graag naar je blog zodat onze single lezers massaal de weg vinden naar jouw webstek.

Bevalt het jou om stukjes te schrijven (en ons om ze te lezen) en wil je graag vaste blogger worden, dan kan dat natuurlijk ook. Voor we je eigen log in geven, spreken we wel graag met je af om je wat beter te leren kennen.

De single en zijn vriendschappen

De tijd die ik als single niet met mijn partner doorbreng (om de doodeenvoudige reden dat we elkaar nog niet gevonden hebben), die verdeel ik over mijn vrienden. Pakweg de helft van mijn vrienden zijn koppels. De andere helft zijn singles.

De koppel-vriendschappen zijn vaak ontstaan uit single-vriendschappen. Mijn vriendinnen van de unief bijvoorbeeld. Die leerde ik kennen toen we allemaal nog single waren. Later kwamen er partners bij, maar ik zal altijd wel closer zijn met mijn vriendinnen dan met hun mannen (ik moet trouwens de eerste vriendin nog tegenkomen die liever het omgekeerde zou hebben...).

Mijn single-vriendschappen zijn soms doorwinterde vriendschappen met jarenlang gedeeld lief en leed. Anderen (zoals die met medeblogster Esmeralda)zijn dan weer heel recent.

Als ik het met medesingles over vriendschap heb, dat komt altijd weer 1 conclusie naar voor: zorg ervoor dat je vriendenkring regelmatig aangevuld wordt met nieuwe mensen, want als je niets onderneemt, kalft je kringetje in de lopen der jaren af.

De vriendschappen met koppels verwateren vaak beetje bij beetje. Want koppels trekken op met andere koppels, zeker als ze kinderen hebben. Begrijpelijk, want met andere gezinnen delen ze meer ervaringen dan met singles. En het is ook gewoonweg leuk als de kinderen met elkaar kunnen spelen wanneer de ouders bij elkaar op bezoek gaan.

De vriendschappen met singles, die zijn ook broos, maar dan op een andere manier. Op een dag ontmoet je vriend(in) een partner en dan vermindert het contact dikwijls. Ik neem mijn vrienden dat niet kwalijk. Wanneer ik een partner heb, zien ze mij ook wat minder. Er zijn nu eenmaal maar 24 uur in een dag en als koppel wil je ook tijd met z'n tweeën doorbrengen. Bovendien heb je plots twee vriendenkringen om te onderhouden.

Verwatering van vriendschappen, leuk is het niet. Want om als single een mooi leven te hebben, heb je net een breed netwerk nodig. Als je op een zonnige zondag last-minute wil gaan fietsen, dan kan je maar beter 10 dan 5 singles in je gsm zitten hebben. En dus moet je als single wel ondernemend en sociaal zijn. Een cursus volgen, een blog starten, dingen organiseren, ... Ik vind het dikwijls leuk. Maar soms ben ik het moe. Dan wil niet meer ondernemend zijn, maar gewoon thuis zijn bij iemand. Dan wil ik geen wie-wil-mee-gaan-fietsen-smsjes meer sturen, maar gewoon samen met mijn lief op de fiets springen. Dan wil ik iemand die ik kan opbellen, elk uur van de dag. Dan wil ik niet meer zomaar een van de vele vrienden zijn. Dan wil ik geen vriendschappen die wegebben bij de komst van een partner. Dan wil ik geen fijne bezigheden, maar een project, toekomstplannen samen met een man. Dan wil ik de vriendschap van mijn vrienden én de liefde van een partner. Dan wil ik het allemaal en liefst nog wel hier en nu.

Gasten zijn zoals vis

Als je op je eentje ergens naartoe reist, kan het prettig zijn om te logeren bij de plaatselijke bevolking. Zelf heb ik het al meermaals gedaan, vooral via Couchsurfing, maar ook gewoon bij mensen die ik daar kende.

Logeren bij locals heeft zo zijn voordelen. Je hebt gezelschap, ziet hoe de mensen echt leven op die plek, verneemt interessante dingen over de situatie in het land en je gastheer of -vrouw is vaak ook je privé-gids. Bovendien is het een prima taalbad. Als kers op de taart is Couchsurfing gratis, al is een cadeautje of traktatie natuurlijk welkom.

Ondertussen heb ik een rijke ervaring, zowel met het ontvangen van gasten als met het zelf ergens te gast zijn. De voornaamste regel die ik uit al mijn ervaringen kan distilleren, zit vervat in een uitspraak van Benjamin Franklin: 'Guests are like fish, they smell after three days'. Gasten hebben of zelf ergens te gast zijn, kan leuk zijn, maar je houdt het best beperkt in de tijd. De ervaring heeft mij geleerd het bij 2 overnachtingen te houden. Da's net genoeg om elkaar een beetje te leren kennen, soms heel interessante babbels te hebben en zelfs vrienden te worden, maar toch ook weer kort genoeg om het plezant te houden.

Hoewel ik de fish-regel maar al te goed ken, wijk ik er af en toe wel eens van af, zeker als het gaat om mensen die ik al wat ken.
Zo had ik de voorbije dagen iemand te gast die ik ooit op een internationale groepsreis leerde kennen. Ik ergerde me tegen het einde van die reis behoorlijk aan hem, maar de tijd wist vele herinneringen en toen hij mij onlangs voor de tweede keer mailde met de vraag of hij eens kon langskomen, durfde ik niet meer te weigeren. Dat was mijn eerste fout.

Mijn tweede fout was dat we in het vage waren gebleven over hoe lang hij zou blijven => ik dacht dat hij een tweetal dagen zou blijven, hij dacht aan minimum 4. Uiteindelijk bleef het bij 3 overnachtingen nadat ik hem een duidelijke hint gaf door te spreken over de plannen die ik al had voor vandaag. Het was minder gênant geweest als de dag van vertrek vooraf was afgesproken en als we gewoon de fish-regel hadden gehanteerd.

Sinds een uurtje ben ik weer helemaal op m'n eentje. Geen druk getater meer, geen twee individuen met totaal uiteenlopende visies, gewoontes en karakters. Gewoon stilte en rust. Zelden was ik daar blijer om dan vandaag.