Uitnodiging: concert in Leuven


Hallo,

Ik wil graag met een aantal mensen naar het concert van SX in het Depot in Leuven op donderdag 21 februari 2013

In mijn vriendenkring houdt niemand van deze muziek of is men verhinderd.

Ik heb reeds 2 kaartjes gereserveerd.

Interesse? Mail dan naar robtil@hotmail.com.



Met dank aan onze gastblogger (° 1972)

De vrouwencode

Wanneer mijn zus en ik het over andermans relaties hebben – geef toe, dat doen we allemaal wel eens, al dan niet beseffend dat wij daar eigenlijk niets over te zeggen hebben – grappen we soms wel eens: “Alles kan stuk.” Dat menen we geenszins. Het is wel degelijk als grap dat we die uitspraak naar boven halen. De boutade in kwestie blies me namelijk omver in middelbare school-tijden en hoort samen met de al even winderige uitspraak: “De vorige vangst was rot.”

Het verhaal: Een vriendin was al even in een relatie, maar had nu haar oog laten vallen op een andere kerel. Vergeef mij dat ik hier niet over gecompliceerde emoties spreek, maar het jargon van een rationele selectie was ook het taalgebruik dat zij hanteerde, getuige de boutades. Toen ik er haar dan ook op wees dat de andere kerel al lange tijd een degelijke relatie had met zijn vriendin, haalde zij laconiek haar schouders op en sprak de befaamde woorden uit: “Alles kan stuk.” Even later ging het ook stuk, maakte ze het uit met haar vriend en begon ze wat met de andere kerel. “Mooie vangst, he?” vroeg ze me toen om bevestiging. Ik zei enkel: “Ja, maar, je had al een vangst.” Want hemel, ja, het was een mooie vangst, maar dat zou ik haar niet toegeven, teveel ontsteld door het verdriet dat het andere meisje was toegedaan. Opnieuw de schouders en de schijnbaar puur berekende woorden: “De vorige vangst was rot.”

Toegegeven, het gaat hier over middelbare school-tijden. Toch hoef ik jullie niet te vertellen dat we als pubers ook niet geheel dom en gevoelloos waren. Integendeel misschien zelfs, wat dat laatste betreft. Daarnaast hoef ik jullie ook niet te vertellen dat er ook op oudere leeftijd nog overspel gepleegd wordt.

En dan ga ik aan het denken… Is er niet zoiets als ‘de vrouwencode’? Laten we het scenario waarbij je niet weet dat de ander in een relatie zit even achterwege. Zou je uit respect als vrouw tegenover een andere vrouw niet moeten zeggen: “He, stop, ho, mannetje. Als jij het wil uitmaken met je vriendin is dat jouw keuze en bel me als je wil daarna nog eens op, maar ik ga niet de vrouw zijn waarmee je die andere vrouw bedriegt.” Ik besef ook dat eens er gevoelens mee gemoeid zijn, dat allemaal zo simpel niet is en dat je jezelf vlug sust met ideeën als “ja, maar, die andere vrouw is niet goed voor hem” of “die relatie is toch al stuk”. Of nog: “ja, maar, zij heeft hem ook bedrogen”. Want uiteraard doen vrouwen het evengoed. Maar toch… als we nu eens zouden opkomen voor elkaar, zou dat ons niet al een heel eind vooruit helpen? Of is het ieder voor zich en “pakken wat er te pakken valt”? Of om het met de befaamde woorden te zeggen: “Alles kan stuk en vangen wat er te vangen valt!”

(PS: Voor wie het interesseert, de afloop van het verhaal: de kerel in kwestie heeft dan toch het licht gezien, is terug bij zijn eerste vriendin gegaan en daar is hij inmiddels nog steeds mee samen.)

Het cadeau

Ze waren met 4 kinderen thuis. 3 ervan met een partner, 1 single. Hij.

Dit jaar vierden zijn ouders hun 40ste huwelijksverjaardag en nodigden ze al hun kinderen, schoonkinderen en kleinkinderen uit voor een feestmaaltijd op restaurant. Er werd besloten ma en pa een geschenkbon voor een reis te geven.

Kort na het feest kwam de afrekening. Groot was zijn verbazing toen bleek dat de prijs van die cadeaubon gewoon door 4 werd gedeeld. Zijn zus, schoonbroer en de 3 kinderen betaalden 150 euro, hij ook.
Eerlijk vond hij het allerminst, want zus en schoonbroer verdienden samen ruim het dubbele van hemzelf. En zij waren toch met z'n vijven aan tafel geschoven terwijl hij alleen naar het feest kwam?

Hij wou er niet over discussiëren. Maar plots werd heel het cadeaugedoe hem te veel. Hoeveel besteedde hij jaarlijks niet aan cadeautjes? Ja, ook voor schoonbroers, schoonzussen, neefjes en nichtjes. Om nog maar te zwijgen over de cadeaukas op het werk die hij met de regelmaat van de klok spijzigde zonder ooit zelf eens een geschenk te krijgen.

Dat singles zelden in de cadeautjes vallen, tot daar aan toe. Je kon toch moeilijk je 5-jarig singleschap vieren? Maar een beetje eerlijk de kostprijs van geschenken voor anderen verdelen (1 volwassen persoon, 1 deel), dat moest toch kunnen?


400

Hip, hip, hoera. Blogger vertelt mij dat dit bericht 400 is. Laat de champagneflessen maar knallen! Ik hef graag het (helaas virtuele) glas op al de leuke mensen die ik via deze blog heb leren kennen en op al de ongetwijfeld sympathieke lezers die ik hopelijk ooit ook nog eens in het echt zal ontmoeten.

400 stukjes, ik kan het bijna niet geloven. Toen we er ooit met z'n drieën aan begonnen, hadden we eerlijk gezegd nooit gedacht dat deze blog zo'n lang leven zou leiden.

Dit gezegd zijnde, om deze blog ook in de toekomst te blijven vullen met hopelijk geapprecieerd leesvoer voor de steeds aangroeiende single-community is versterking heel welkom. Zie jij het zitten om mee te bloggen? Stuur dan een mailtje naar oponseentje@gmail.com.

Elke blogger bepaalt zelf hoe vaak hij/zij een stukje schrijft. 1 keer per jaar, maand, week of per dag (en voor de echte enthousiastelingen zelfs per uur), alles kan. Is een eigen Blogger-account (zodat je zelf stukjes kan posten op onze groepsblog) niets voor jou, dan kan je ons natuurlijk ook altijd een stukje mailen als je de inspiratie voelt opborrelen. Vrijheid blijheid dus. Precies zoals singles het graag willen.



Grote wasjes, kleine wasjes

De praktische kanten van het eenpersoonshuishouden, ze zijn hier al uitgebreid aan bod gekomen, koken voor 1 persoon, met de hand afwassen of toch maar een vaatwasser kopen, poetsen of laten poetsen, ... Het kwam hier allemaal al aan bod, vaak zelfs meer dan eens.

Maar over de was hadden we het hier nog nooit en daar wil ik vandaag verandering in brengen.

Want de wasmachine met niemand delen, dat heeft zo zijn gevolgen. Een wasmachine met 60°C-was vullen, dat lukt mij regelmatig. Met het bed- en badlinnen erbij zit die machine snel vol. De 30°C-kleurenwas, dat lukt ook nog min of meer, want ik draag graag kleurige kleding. Maar die 30°C bleke was, dat kan eeuwen duren voor ik daarvan een machine vol heb. Zo hangt er hier nu bijvoorbeeld een zomerrokje te drogen dat wel heel lang in de wasmand heeft vertoefd.

Eigenlijk zou ik graag eens weten of ik de enige ben die kampt met dat probleem? Als iemand een oplossing kent, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag.

Maar een broer zien huilen, kan ik niet

15 jaar geleden. Ik ontvang een mailtje van mijn jongste broer die op reis is: 'Ik heb hier de vrouw van mijn leven leren kennen'. Een medereizigster, liefde op het eerste gezicht, en ook op het tweede, derde, vierde, ... Zoveel meer dan een vakantieliefde.

Heel de familie onthaalt haar kort daarna met open armen. Want het zijn sombere tijden nu mijn oudste broer aan het scheiden is. Jeugdig, pril geluk, laat er ons a.u.b. opnieuw in geloven. Laat er ons geen moment aan twijfelen dat dit wel goed zal blijven lopen.

Vandaag vloeien er opnieuw tranen. De vrouw van mijn leven, mag je die term nog wel gebruiken in deze tijden van seriële monogamie?

Mijn hart bloedt nu voor de tweede keer om een broer. Omdat liefhebben iets is waar soms een houdbaarheidstermijn op staat. En graag zien niet volstaat om ook graag gezien te worden. Omdat niet iedereen in het leven krijgt wat hij verdient.

En toch wil ik weer dromen. Dromen dat ik hem op een dag weer hand in hand zie lopen, hem zie dollen met z'n eigen kindjes en de ogen van zijn vrouw zie twinkelen.

Ooit. Want na de winter, komt de lente. En na de lente komt de zomer.

Altijd.

Mijn oudejaarsavond als single


Oudejaar, dat is een sprookjesavond
Met verhalen over epidurale anesthesie, over keizersnedes, inleidingen én onderwaterbevallingen.
Fijn oudejaar!

Oudejaar, dat is kennis vergaren
Eindelijk snap je waar tepelhoedjes voor dienen, wat ze bedoelen met afkolfpompen, ken je het verschil tussen voor- en achtermelk én weet je wat de voordelen van borstvoeding zijn.
Fijn oudejaar!

Oudejaar, dat is vooruit blikken in de toekomst
Hoe geraak je aan een plaats in een crèche, op welke leeftijd mag je kind over naar de kleuterklas en over kamperen om je kind te verzekeren van een plaats in die school.
Fijn oudejaar!

Oudejaar, dat is artrose kweken aan je duim
Een smsje naar haar, een smsje naar hem, een smsje naar haar, een smsje naar hem, een smsje naar haar, een smsje naar hem, ... Einde van mijn telefoonboek? Hoezo?
Fijn oudejaar!

Goh ja, ik kon natuurlijk oudejaar op een andere manier doorgebracht hebben, maar ze hadden het reeds aan het begin van het voorbije jaar al gevraagd. En toen waren we nog een koppel. En een woord is een woord, dus ik ben maar gegaan. Alleen.

En ik had het voorspeld, maar ik was bereid het te ondergaan. Zo erg zou het toch niet zijn? Hmmm.
Tot even na twaalven heb ik volgehouden, daarna heb ik onze gsm-operatoren gesteund. Asociaal. Klopt. Maar was hun "kinderpraat" dat ook niet tegenover mij?

Single in feestdagen. Niet fijn. Niet.

Misschien vind je dit maar een zwartgallig stukje? Welnee hoor, ik hoop om je een glimlach te hebben onttrokken bij het lezen ervan en wens je hierbij een lief in 2013!