Vrijheid blijheid

Dingen die je enkel kan doen als je alleen/single bent :
  • vertrekken wanneer je er klaar voor bent : je hoeft niet te wachten op een vrouw die zich nog moet klaarmaken (wat doorgaans langer duurt dan bij een man)
  • je eigen tempo wandelen, fietsen,...
  • altijd controle over de afstandsbediening
  • je eigen (dag/week/maand)planning volgen
  • onvoorbereide uitstapjes binnen de 5 minuten ook effectief uitvoeren
  • even tijd maken voor jezelf wanneer je daar behoefte aan hebt
  • ...

Zien jullie nog dergelijke voordelen ? Post ze in de commentaren...

Ontdooide diepvriezer

Zaterdag besloot ik voor het ontbijt snel mijn diepvriezer te ontdooien. Even de bakken eruit en wat kokend water erin, dacht ik. De boel laten ontdooien. Na het ontbijt alles droogwrijven en dan de bakken weer erin.

Maar ik vergat het compleet, vertrok voor een hele dag en merkte pas 's avonds laat dat de diepvriezer helemaal ontdooid was en de inhoud ervan ook al grotendeels.

In paniek stopte ik alles in de frigo, deelde wat Tupperware-doosjes uit aan wie langskwam, maar hield toch nog een deprimerend groot aantal dozen over.

Gevolg: de volgende dagen minstens 2 liter soep gedronken per dag. Daarnaast allerlei gerechten bedacht om toch maar al dat eten op te krijgen. Nauwelijks nog brood gegeten. Wel minstens 2 warme maaltijden per dag.

Na 4 dagen bedacht dat het gevaar op een indigestie of een levenslange afkeer van pompoensoep toch wel heel reëel werd. Me er eindelijk bij neergelegd dat de strijd van een single tegen de inhoud van een volle diepvriezer een gevecht van David tegen Goliath is. De handdoek in de ring gegooid en de soep in het toilet.

De geschiedenis van deze blog

Toen Django en ik elkaar vorig jaar in de lente voor het eerst ontmoetten, viel het ons op hoeveel single-ervaringen we deelden. Van groepsreizen die niet altijd een succes zijn tot een vriendenkring met een pak meer koppels dan singles. Van mijmeringen over ‘hoe weet je nu dat je relatie goed zit?’ tot de vraag ‘hoe komt het toch dat je in een stad met zoveel singles er eigenlijk niet zo vaak tegenkomt?’. We boomden tot in de vroege uurtjes door en bij het krieken van de dag was een plan geboren: we zouden starten met een blog over het leven als single.

Omdat ik al sterke staaltjes gezien had van de schrijfkunsten en humor van Veerle alias Low Budget Woman stelde ik voor haar ook te vragen mee te schrijven. En zo komt het dat we begin juli onze eerste redactievergadering hadden op het terras van de inmiddels verkochte Backstage.
We brainstormden over de onderwerpen waarover we het zouden hebben en zochten een naam voor onze blog. ‘Dagen zonder lief’ vonden we een goede naam, maar dit bleek achteraf al ingepikt te zijn door iemand anders.

Vervolgens mailden we de hele zomer (tussen onze respectievelijke reizen door) over mogelijke andere namen. ‘Leven zonder lief’ vonden we te dramatisch klinken. ‘Even zonder lief’ was dan weer overdreven optimistisch. ‘Zomers zonder lief’ vonden enkelen onder ons wel mooi klinken, maar riep meteen de vraag op: ‘wat in de winter?’. Een andere kanshebber was ‘tafeltjevooreen’, maar dat vonden we toch maar triest klinken. Vele singles vragen trouwens zelden een tafeltje voor een op restaurant omdat ze meestal uit eten gaan met vrienden.

Begin september nodigde ik mijn bloggenoten uit voor een etentje bij me thuis. Mijn plan was om een paar flessen wijn in de strijd te gooien om de inspiratie te doen opwellen. Maar al van bij het aperitief was de kogel door de kerk. Iemand zei ‘op m’n eentje’. We vielen echter over de apostrof en toen iemand ‘op ons eentje’ riep, weergalmden de vreugdekreten door het huis. We waren verlost van de apostrof en maakten met de ‘ons’ meteen ook duidelijk dat het om een groepsblog gaat.

Onze bezoekerscijfers groeiden gestaag dankzij de blogrol van enkele andere populaire blogs. Toen er op een dag op Gentblogt een post verscheen over afspraakplaatsen voor dates in Gent reageerde ik en schreef dat we een blog hadden. Die week piekten onze bezoekerscijfers, waarvoor uiteraard dank aan Gentblogt. Maar nog veel belangrijker is dat Sven ons die week mailde en we er iets later een enthousiaste, nieuwe redacteur bij hadden.

Voor wie het nog niet wist: Sven heeft ondertussen op Facebook een fanpage aangemaakt voor onze blog. Allen daarheen, zou ik zo zeggen! Want hoe meer lezers en reacties, hoe leuker deze blog wordt, niet alleen voor ons, maar ook voor jullie.

Op ons eentje op Facebook

Sinds enkele weken hebben we een fanpagina op Facebook, en wel hier.

Wie op Facebook een profiel heeft en fan van ons wordt, krijgt in zijn nieuwsfeed telkens een berichtje als er een nieuwe post is op deze blog. J

Je kan er ook reclame maken voor onze blog. Je hoeft immers geen single te zijn om te genieten van de teksten die we hier posten : de herkenning (of nét niet), de diverse onderwerpen,... iedereen vindt ongetwijfeld wel ergens zijn gading. Spread the news !

Huishoudtoestellen voor singles

Ik heb een vaatwasser gekocht. Een grote. Zo een waar een heel gezin zijn borden in stopt. En blijkbaar had ik dat niet mogen doen. Een greep uit de felle reacties: ‘Wat!?! Een vaatwasser? Voor jou ALLEEN!?!’ ‘Dat heb je toch niet nodig!?!’ ‘Dat is toch echt overdreven!’ Moet ik hieruit concluderen dat modern comfort niet toegankelijk is voor singles? Blijkbaar ben ik als single veroordeeld tot handenarbeid terwijl koppeltjes wel mogen genieten van een vaatvrij aanrecht. En om het nog gekker te maken: ik heb ook een wasmachine. Hou dit wel stil a.u.b. Misschien vindt ‘men’ dat ik ook de was met de hand moet doen.

Gaten in de markt

Slimme marketeers hebben al lang door dat singles een steeds grotere en interessante doelgroep zijn. Toch zijn er nog flink wat gaten in de markt.

Omdat ik zelf al goed mijn werk heb met mijn job, hierbij zomaar gratis en voor niets een paar suggesties.

Restaurants met aanschuiftafels

Als je nu alleen gaat eten, zit je daar zielig alleen aan een tafeltje. Ik ga daarom zelden alleen op restaurant, want als ik uit eet, wil ik gezelschap. Maar soms beslis ik op het laatste ogenblik dat ik toch uit ga eten. Bijvoorbeeld als ik in de stad ben en scheur van de honger. En dan zit ik daar alleen. Ik lees dan meestal wel wat terwijl ik op het eten wacht. En ik zie andere mensen alleen aan een tafeltje vaak hetzelfde doen. En dan denk ik: dat zou hier toch stukken gezelliger en economisch rendabeler zijn met aanschuiftafels.

Aanschuiftafels zijn lange tafels waaraan je gewoon aanschuift in de volgorde dat je aankomt. Je ziet wel wie er naast je zit. Volgens mij zouden er veel meer restaurants met aanschuiftafels moeten komen. Nu zie je het zelden. Iedereen die iet of wat sociaal is (met of zonder relatie), vindt het toch leuk eens wat andere mensen te ontmoeten en een praatje te slaan? En zelfs als de tafelgenoten zouden tegenvallen, dan is het toch maar voor de duur van een maaltijd. Doen dus, beste mensen van de horeca. Met aanschuiftafels benut je de ruimte trouwens veel beter dan met allemaal kleine tafeltjes.

Hotels waar je alleen naartoe kan

Als ik nu als single met vakantie wil, is een hotel of bed and breakfast geen optie voor mij. Kamers met single-supplement zijn duur en erg gezellig lijkt het mij ook al niet. OK, ik kan wel vrienden aanspreken om mee te reizen, maar zou het niet makkelijker zijn als er gewoon plaatsen zouden zijn waar het de doodnormaalste zaak van de wereld is dat je er alleen verblijft? Want als je reist in gezelschap van vrienden, ontmoet je vaak weinig andere mensen. Het voordeel van alleen reizen is net dat je eens andere mensen ontmoet. En dat is toch wel leuk, zo tijdens de vakantie eens uit je vertrouwde wereldje breken. Laat dus maar komen die hotels en bed and breakfasts voor alleenreizenden.

Time-management


Een greep uit een (weliswaar fictieve, maar op échte mensen geïnspireerde) weekagenda van een single :

maandag : filmpje met vrienden
dinsdag : kookles
woensdag : fitness
donderdag : concertje meepikken met vrienden
vrijdag : uitgenodigd bij een vriendin
zaterdag : 's namiddags afgesproken met vrienden in de stad en 's avonds optreden en boombal in De Centrale
zondag : 's namiddags familiebezoek en 's avonds vrienden uitgenodigd om bij te kletsen

Wanneer zou een single zich ooit moeten vervelen ? Of zoals een "collega"-single het uitdrukte : Singles zijn als gepensioneerden : altijd tijd tekort !

En u ? Hoe ziet uw week er zo ongeveer uit ?

Huisdieren

Eenzaamheid verdrijven als je geen partner hebt, kan natuurlijk ook altijd met een huisdier. Tenminste, dat is vaak de raad die je krijgt.



Uit een onderzoek van MVLife (wees gerust, ik ben geen lezer ; wat googelen en hupsakee...) dat ze deze maand publiceren, blijken er grote sekseverschillen te zijn. Terwijl bijna 2/3 van de single mannen géén huisdier heeft, ligt de verhouding bij vrouwen omgekeerd : 1/3 heeft één huisdier en 1/3 heeft er zelfs meerdere. Katten zijn absoluut het populairst, zowel bij mannen als bij vrouwen. En ik zal u maar al voor zijn : inderdaad, wellicht omdat katten alle trekjes van singles hebben... (haha). Honden zijn een duidelijke tweede, gevolgd door de knaagdieren bij vrouwen en vissen bij mannen... Nochtans blijkt een labrador een single man aantrekkelijker en meer gewild te maken (misschien ook wel wilder?) en ook meer betrouwbaar, dus het is vreemd dat honden bij de mannen niet hoger scoren... En dat vrouwen iets hebben met katten, dat is natuurlijk ook geen geheim...



Zelf heb ik geen huisdier. Daar zijn meerdere redenen voor. De eerste en voornaamste reden is dat in mijn huurhuisje (dat staat zo in mijn huurcontract) huisdieren verboden zijn. De eigenares heeft nare ervaringen met een single vrouw en haar kat (don't ask me why...). Verder vind ik het zelf zielig voor zo'n huisdier om opgescheept te zitten met mij : ik ben er weinig, en als ik er ben, heb ik weinig tijd. Een hond of een kat een hele dag alleen laten in een kleine woning zonder dat ze buiten kunnen, kan niet voor mij. En vissen in een aquarium vind ik sowieso zielig. En knaagdieren, vogels,... geven een hele hoop gedoe. Exotische diersoorten horen al helemaal niet thuis bij ons, zeker niet als huisdier.
De enige huisdieren die ik de voorbije jaren had (voor ik terug single werd), waren kippen. Er valt over te discussiëren natuurlijk over in welke mate kippen huisdieren zijn (zoals ook koeien, geiten, schapen,... al dan niet huisdieren zijn), maar hey, voorlopig tel ik ze er maar rustig bij. En weet je wat : die kippen vond ik erg fijn (en niet om op te eten : ik ben u alweer voor...). Dat ze eitjes leggen, is mooi meegenomen trouwens. Hier kan ik geen kippen houden, anders deed ik het meteen. Want noem me vreemd of whatever, maar in se ben ik een kippenman.



En u ? Hebt u een huisdier ? Waarom (niet) ? Welk ? Welke huisdieren zou je willen ? Laat hieronder een reactie achter en vertel het ons... Dit is ons eigenste MVLife-mini-onderzoekje...

Single koopt huis


Naar aanleiding van Batibouw mag een stukje over de aankoop van een woonst als single niet ontbreken op deze blog. Want alleen een huis of appartement kopen, is toch wel totaal iets anders dan met z’n tweeën.

Het heeft als voordeel dat je alleen maar rekening hoeft te houden met wat je zelf wil. Zo kan je je woonplaats perfect afstemmen op de plaats waar je werkt, op je voorliefde voor de stad of het platteland, op de nabijheid van vrienden en familie, ...

Nadeel is dat je over een veel beperkter budget beschikt dan koppels. En bij een dergelijke belangrijke beslissing heb je toch ook graag een klankbord, liefst nog een klankbord dat kijkt vanuit dezelfde situatie, namelijk met de blik van toekomstige bewoner van het pand. Als single moet je het zonder het ‘ideale klankbord’ doen, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat je er helemaal alleen hoeft voor te staan.

Daarom enkele tips.

Bereid je goed voor

Lees op voorhand zoveel mogelijk over huizen kopen, praat erover met mensen die zelf al een huis gekocht hebben, bezoek een tijdje huizen voor je overgaat tot de aankoop.

Op het moment dat je een woonst ziet die je bevalt, moet je vaak op zeer korte tijd een beslissing nemen en dan helpt het als je alles in handen hebt om goed te kunnen beslissen. Maak een lijstje van criteria waaraan jouw woonst idealiter moet voldoen. Maak een onderscheid tussen wat een must is en waarop je eventueel kan toegeven.

Makelaars denken vaak dat ze single vrouwen eender wat kunnen wijsmaken. 'Die muur is vochtig', zei ik ooit tegen een makelaar. 'Nee, juffrouw', antwoordde de makelaar prompt, 'die muur is fris.' Ik wist wel beter.

Zorg dat je een nummer van een betrouwbare aannemer of architect liggen hebt die samen met jou de woning kan bekijken.

Laat je niet misleiden door de prijzen die je op immosites ziet. In de praktijk doet men momenteel tot 10% van die prijs af.

Kies voor een omgeving waarin je je als single gelukkig zal voelen

Stel dat je een huis koopt in een nieuwe verkaveling en al je buren zijn jonge gezinnen, ga je je daar als single dan wel thuis voelen?

Hou er ook rekening mee dat je op het platteland vaker een buitenbeentje bent als single. In een stad en dan al zeker in Gent is dat veel minder het geval.

Bepaal hoeveel je kan/wil betalen

Je kan zelf berekenen hoeveel je met jouw inkomen maandelijks kan afbetalen. Of je kan het laten berekenen door je bank of door de immotheker.

De vuistregel is dat je maximaal een derde van je inkomen mag besteden aan de afbetaling van een hypothecaire lening. Maar als single kan dat soms toch wat te veel zijn. Want alle vaste kosten (verwarming, water, elektriciteit, auto, tv, KI) betaal je ook van je ene inkomen. Bereken wat je maandelijkse vaste kosten zijn en ga na of je nog voldoende over hebt als daarnaast ook nog eens een derde van je inkomen naar je woninglening vloeit.

Hou er rekening mee dat je zodra je je huis hebt gekocht ook nog kosten hebt voor de renovatie en de inrichting. Zelfs bij een nieuwbouw heb je nog kosten, al kan je die vaak wel spreiden in de tijd.

Vergeet niet dat jarenlang leven met de vinger op de knip zwaar kan wegen. Een mens wil ook nog wel eens op vakantie, uit eten, leuke kleren, enz.

Anderzijds wordt een eigen woning stilaan de belangrijkste pensioenpijler. Bepaal bewust wat je hiervoor over hebt. Moet je bezuinigen? Dan vind je op het internet tal van tips om zuiniger te leven.

Zorg dat je woning opnieuw verkoop- of verhuurbaar is

Single zijn is vaak maar een tijdelijke situatie. Sommigen hebben pas een woonst gekocht als ze de man of de vrouw van hun leven ontmoeten. En dan moet er na een tijdje soms een van beide woningen verkocht of verhuurd worden.

Koop daarom niet alleen een huis met je eigen noden in het achterhoofd. Vraag je ook af of je de woning achteraf nog kan verkopen of verhuren.

Je kan natuurlijk ook een woning kopen met je toekomstige gezin in het achterhoofd. Maar wat de toekomst brengt, weet je niet. En daar zit je dan helemaal in je eentje in die kast van een huis met 7 slaapkamers. Terwijl je kreunt onder het onderhoud en nauwelijks nog het huis uitkan. Zo wordt de kans wel erg klein dat je ooit een partner tegenkomt met wie je kleine bewonertjes kan maken om al die kamers mee te vullen.

Hoe overleef ik een blind date

Alle singles lopen vroeg of laat in de val: we laten ons een date aansmeren door onze moeder, vader, een vriendin, een tante of een buurvrouw of we lopen er zelf een op via het internet. Want iedereen kent wel iemand die iemand kent die zo zijn/haar partner voor het leven gevonden heeft. Dus begeven we ons onder het motto ‘je weet maar nooit’ op vrijdagavond naar café of restaurant om aldaar tot de ontdekking te komen dat we beter thuis gebleven waren. Voor elke geslaagde date zijn er immers minstens tien slechte. Dat is een feit. Er is dus nood aan een overzicht van de ontsnappingsmogelijkheden.
1. Laat je na een uur of twee opbellen door een vriend/vriendin. Al naar gelang het verloop van de avond kun je antwoorden: ‘Goed als ik je morgen terugbel?’ of ‘Nee maar, ik kom onmiddellijk’. Je trekt snel je jas aan en zegt haastig: ‘Mijn moeder/vader/broer/zus heeft een auto-ongeluk/beroerte/hartaanval gekregen en ligt in het ziekenhuis. Ik moet er naartoe.’
2. Drink teveel en begin luidkeels te zingen of wild te dansen.
3. Doe grof: eet uit zijn bord, sluit je ogen en doe alsof je in slaap gevallen bent, negeer alles wat hij zegt of bel iemand op met je gsm.
4. Deze vergt wel enige voorbereiding: neem je jas en tas en ga naar het toilet. Maak je onherkenbaar door je haar anders te dragen (in een staart of juist niet), je trui uit te trekken, een sjaal om je hoofd te binden en/of je jas over je schouders te hangen. Ga vervolgens snel naar de uitgang zonder op of om te kijken.
5. Loop hard van stapel. Vraag of hij kinderen wil en hoeveel en fantaseer over de namen die jullie ze zullen geven.
6. Probeer hem weinig subtiel in bed te krijgen: wrijf over zijn been, lik aan zijn oorlelletje, probeer hem te kussen op de mond en fluister zwoele scheldwoorden in zijn oor, genre: ‘mijn wilde, harige beer’.
7. Vertel in detail over de SOA die je hebt.
8. Zeg dat je nog maagd bent en dat wil blijven tot je huwelijksnacht.
9. Vraag of hij bij jou wil blijven slapen. Je ouders zullen wel een nachtje op de sofa doorbrengen.
10. Som al je vorige partners op en vertel er uitgebreid bij wat er mis mee was.
(Met dank aan Het Worst-case scenario Suvival Handboek: Dating & Seks)