Dank u, beste vrienden van de NMBS

Nog even en we kunnen weer gaan sporen voor geen geld. Tijdens de weekends van december en januari en tijdens de volledige kerstvakantie kunnen we namelijk opnieuw genieten van het zogenaamde Shoppingbiljet. Voor een treinreis heen en terug in 2de klas tussen 2 Belgische stations betaal je dan maar 9 luttele eurootjes. De heen- en terugreis moet wel op dezelfde dag gebeuren.

Als dat nu eens geen goed nieuws is!

Dank u, beste vrienden van de NMBS, zeker in naam van alle singles. Want ja, ons leven als single is toch wel duur. Wij hoesten alleen onze huur of afbetaling op. Verwarmen onze woning voor ons alleen. En als we ons alleen met de wagen verplaatsen, dan is dat ook een dure zaak. Want of je er nu alleen in zit of met een hele bende, het beestje slikt evenveel benzine, vraagt evenveel onderhoud en de wegenbelasting hangt ook al niet af van het aantal inzittenden.

Daarom, beste vrienden van de ijzeren weg, weten wij dit kerstcadeau bijzonder te appreciëren.

Dank ook uit naam van mijn tante en nonkel in de verre West-Vlaanders die mij binnenkort op bezoek gaan krijgen. En van mijn vriendin S. uit Ieper die ik bij deze laat weten dat ik eraan kom.

Beste NMBS, moge deze actie een gigantisch succes zijn en mogen uw compartimenten binnenkort rijkelijk gevuld zijn happy singles.

Motherly love

  • Zeven potten jam (en ik had er nog maar 38)
  • Twee kamerplanten (alleen op het toilet is nog ruimte)
  • Een stapel Knacks, jaargang 1989 (Zij dacht: wat moet ik ermee? Ik denk: wat moet ik ermee?)
  • Twee dozen boeken van Lecturama, Meesters van de Schilderkunst ("Had je niet gezegd dat je die tentoonstelling van Van der Weyden zo mooi vond?")
  • Een paar gebreide sokken (niet mijn kleur, wel warm)
  • Ingevroren frambozen (en de diepvries zat al zo vol)
  • Een zelf gepatchworkte plaid voor op mijn bed ("Wel elke avond, voor je gaat slapen, netjes opplooien, anders gaat ie kreuken." Grr.)
  • Twee dozen dia's uit de oude doos (ik heb geen projector)

Kortom: mijn moeder is op bezoek geweest.

The Mothers of Invention wisten het al:

Forget about the brotherly and other-ly love
Motherly love is just the thing for you
You know, your mother's gonna love you
Till you don't know what to do!


Maar lief is het wel.

Kaartje


Onlangs kreeg ik een kaartje van een goede vriendin die ook single is. Omdat ik het zo leuk vind, zet ik het meteen maar op onze blog.

Dubbelspraak

Pinokkio
Ze sms'te: “Ja, natuurlijk wil ik nog iets met jou gaan drinken. Maar niet nu; nu heb ik het razend druk”.
Het bleek te betekenen: “Ik wil nooit meer iets met jou gaan drinken. Niet nu en ook niet als het weer wat rustiger is.”

Ze keek om en riep, nog net voor ze op de trein stapte: “Do let us keep in touch.”
Het bleek te betekenen: “Let's keep it at this. You go your way, I go mine.”

Ze leek behoorlijk enthousiast: “Hey, zullen we samen naar die fototentoonstelling gaan?”
Het bleek te betekenen: “Ach, laat ook maar.”

Ze zei na het diner: “Het was gezellig. Dat moeten we herhalen, als het past.”
Het bleek te betekenen: “Wat een sof. Ik eet nog liever met het haarstukje van Helmut Lotti.”

Als “ja” in datedubbelspraak eigenlijk “nee” betekent, wat zeg je dan als je werkelijk “ja” bedoelt? “Nee”, veronderstel ik? Ik wacht met smart op de eerste openlijke afwijzing.

Single bouwt feestje (deel 2)


Hier het beloofde vervolg van de tips.

Zorg voor hulp bij de opkuis
Niets is zo zielig als alleen de boel te moeten opruimen. Toen ik nog geen vaatwasmachine had, hielpen mijn vrienden altijd met de afwas. Nu heb ik gelukkig een vaatwasmachine, want de vrienden kunnen vaak niet te lang blijven omdat de babysit ook naar huis wil. Maar zelfs met een vaatwasmachine, rest er nog veel werk. Gelukkig bleven na mijn vorig feestje mijn broer en schoonzus slapen. Zo konden we 's anderendaags samen alles rustig opruimen en tussendoor de resterende hapjes en taart verorberen.

Feest, ook al heb je weinig geld
Heb je weinig budget, vraag dan iedereen iets te eten of te drinken mee te brengen. Zo heb je een heel buffet voor geen geld.

Feest, ook al heb je weinig plaats
Heb je weinig plaats, dan kan je in de zomer gerust iets organiseren in het park. In Gent zijn er veel plekken waar het heerlijk picknicken is. Er zijn ook parken waar je kan barbecuen. In het Sint-Baafskouterpark staat er bijvoorbeeld een barbecue die je zomaar kan gebruiken. Ook een aanrader is het Groene Valleipark waar er tafels staan.
In de winter kan je op restaurant gaan. Binnenkort ga ik naar een feestje waar de gastvrouw de drank betaalt en de gasten het eten. Prima formule, vind ik. En ideaal voor wie thuis weinig ruimte heeft of weinig tijd in de voorbereiding kan steken.

Geef een feestje met meerdere vrienden
Zie je het niet zitten om alleen een feestje te geven? Sla de handen dan in elkaar met een paar vrienden. Ook je gasten zullen blij zijn op je feestje eens wat nieuwe gezichten te zien. Want ja, ook van koppels hoor ik dat ze op een zekere leeftijd altijd in hetzelfde kringetje ronddraaien en maar al te blij zijn met gelegenheden om nieuwe mensen te ontmoeten.

Single bouwt feestje


Ik heb in de loop der jaren al heel wat feestjes gegeven als single. Meestal waren het feestjes bij me thuis: vaak met hapjes en drankjes, maar ook wel eens een ontbijt, een pannenkoeken- of wafelbak, taart met koffie of een etentje. Toen ik 30 werd, organiseerde ik zelfs een feestweekend in de Ardennen. Als single feestjes geven is fijn als je op voldoende hulp kan rekenen, vind ik. Zoniet begin ik er persoonlijk liever niet aan.

Een paar tips:

Brainstorm met vrienden
Vraag een paar vrienden mee te brainstormen over het concept. Mensen geven maar al te graag hun mening en het is altijd leuk een klankbord te hebben.

Beperkt het aantal genodigden
Persoonlijk vind ik 30 personen het maximum voor een feestje bij me thuis. Want zelfs dan heb je niet de tijd om met iedereen persoonlijk even te spreken. Om een goed gesprek te hebben met je vrienden, zijn er trouwens betere gelegenheden dan feestjes. Maar de gezellige drukte van een feestje heeft natuurlijk ook z'n charme. Wil je toch iedereen kunnen uitnodigen, dan ga je het best voor een fuif in een zaaltje.

Vraag hulp bij de voorbereiding
In de voorbereiding van een feest kruipt heel wat werk: nagaan of je voldoende stoelen, glazen, enz. hebt, je huis poetsen, inkopen doen, alles klaarzetten, hapjes maken, ... Als je een deel van dit werk samen kan doen, is het een waar plezier en geraak je al in de feeststemming. Sta je er helemaal alleen voor, dan is het een corvee en ben je vaak al moe en gestresseerd nog voor het feest begint.

Werk met een buffet zodat iedereen zichzelf kan bedienen
Of zorg voor een paar mensen die voor de bediening kunnen zorgen. Zo heb je tijd om bij je gasten te zijn en draaf je niet als een gek rond om iedereen tijdig van spijs en drank te voorzien. Spreek met kennissen af dat jij komt opdienen op hun feest en omgekeerd. Of zoek mensen via Lets (of LETS Gent). Dat is een vereniging van mensen die diensten ruilen. Jij gaat bijvoorbeeld in de tuin werken bij Jan. Jan herstelt de fiets van Sofie. En Sofie komt opdienen op jouw feestje.

Mijn tips voor de opkuis en feesten als je weinig budget en plaats hebt, hou ik voor een volgende keer.

Twee aubergines

Ik kocht 2 aubergines op de zondagsmarkt. Bedoeling was die maandag klaar te maken. Dat had ik zo voorzien in m’n weekplanning. Handig trouwens, zo’n weekplanning. Hoef je niet telkens opnieuw naar de winkel.

Maar deze week liep het weer eens anders dan gepland. Maandag vroeg een van m’n buurvrouwen of ik spaghettisaus wou. Zoiets hoeven ze mij geen twee keer te vragen. Ik kreeg een kommetje saus mee en smulde daar meer liefst 3 keer van. De aubergines bleven liggen.

Woensdag ga ik altijd een dagschotel eten met een of meerdere vrienden.

Donderdag was ik uitgenodigd bij een vriendin. Daar kreeg ik naar goede gewoonte een heerlijk maal voorgeschoteld. Daarenboven kreeg ik een goedgevulde Tupperwaredoos mee. En toen die leeg was, was het zaterdagavond.

Zondag ging ik op bezoek bij m’n ouders.

Maandag stelde ik vast dat een van beide aubergines rot was. De andere maakte ik snel klaar. Want dinsdag kreeg ik zelf gasten en woensdag en donderdag stond er al een dagmenu op restaurant op het programma.

Beste singles, wat hebben wij vandaag geleerd?

1. Hou er bij je weekplanning rekening mee dat men je als single graag aan tafel uitnodigt (wie maalt er nu om een mondje meer?) en het zeer onbeleefd is nee te zeggen, zowel tegen een uitnodiging als tegen Tupperwaredoosjes. Koop dus nooit te veel bederfbaar eten. Is je voorraad verse groenten uitgeput, dan kan je nog altijd iets uit de diepvriezer halen. En peulvruchten zijn ook zeer gezond!

2. Laat je uitnodigen en nodig zelf uit. Daar vaart iedereen wel bij en het is stukken gezelliger dan alleen eten.

3. Mijn yoghurtemmertjes en andere plastic verpakkingen die geschikt zijn voor hergebruik hou ik altijd bij. Dan kan ik zelf potjes meegeven zonder dat men ze me achteraf moet terugbezorgen.

Hoe overleef ik de feestdagen?

Ze komen er weer aan, die gezellige feestdagen. Gezinnetjes gaan massaal rond de haard zitten, zingen kerstliedjes, openen cadeautjes, bakken koekjes en eten kalkoen. Maar wat als je geen gezin hebt? Het liefst zou ik Kerst en Nieuw op een andere planeet doorbrengen en pas weer verschijnen als alle jingle bells verstomd zijn. Maar zolang intergalactische reizen het voorrecht van astronauten zijn, moet ik op zoek naar een alternatief.

Op reis gaan is misschien een optie? Alleen word je in elk buitenland evengoed geconfronteerd met feestende koppeltjes. Thuisblijven dan en wachten tot ik ergens word uitgenodigd? Maar wat als er geen uitnodiging komt? Dan maar zelf in de aanval gaan en een feestje organiseren. Alleen, feestjes organiseren betekent opruimen, poetsen, plannen, winkelen, koken, en dan weer opruimen en poetsen.
Rest er nog één optie: iemand overtuigen om het feestje te organiseren! Ik beloof dat ik help opruimen, poetsen, plannen, winkelen, koken, en dan weer opruimen en poetsen! Iemand???

Het Grote Groenten Vraagstuk

De meeste singles die ik ken, laten grote groenten als bloemkolen, pompoenen, groene kolen en knolselders wijselijk links liggen. Nergens voor nodig! In mijn keuken wordt al lang gewerkt met themaweken. Principe: koop één grote groente en maak elke portie op een andere manier klaar. Voordeel: al deze groenten lenen zich uitstekend voor verschillende bereidingen: rauw geraspt, in de soep, als gehakt parmentier en als groentepuree.

Enkele eenvoudige recepten voor de receptenfanaten:

SOEP (van bloemkool, pompoen en knolselder)
Ingrediënten: 1/4 l bouillon
Een kwart pompoen of knolselder in stukjes
Een grote aardappel in stukjes
Een ui in stukjes
Peper, zout, za-atar (mengsel van tijm en sesamzaadjes, te koop in Wereldwinkels)

Voeg alles toe aan de bouillon en laat koken tot alles zacht is. (Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gaar zijn...) Mixen. Kruiden naar smaak. Eventueel een eetlepel olijfolie onder roeren.

GEHAKT PARMENTIER (met bloemkool, pompoen, knolselder of groene kool, maar ook zeer lekker met prei of witloof)

Ingrediënten: 150 g (tofu)gehakt
Twee grote aardappels
Een kwart van een grote groente
Eventueel wat geraspte kaas

Kook de aardappelen en maak er puree van. Stoom de groente. Bak het gehakt rul. Vul de bodem van een ovenschoteltje met het gehakt, leg er een laag groenten op, daarboven komt de puree. Laat 5 minuutjes korsten onder de grill.

GROENTEPUREE (met knolselder, groene kool, bloemkool, pompoen, rode kool, enz.)
Ingrediënten: Een kwart van een grote groente
Twee grote aardappels
Eventueel een grote ui (zorgt voor extra vitamines en smaak)

Snijd alles in stukjes, zet 1/3 onder water en kook tot alles zacht is. Afgieten, pureren en flink kruiden. Lekker met worst!

Wapenstilstand


Sms'jes en e-mail blijven onbeantwoord. De vrienden willen niet mee. Die zitten zeker gezellig met hun geliefden voor het haardvuur. Of bij hun schoonouders. En de winkels zijn gesloten.

Boeken lezen, cd's luisteren, frambozenmuffins bakken, in je neus peuteren. Veel meer zit er niet in vandaag. De dag is even vlak en grijs als de lucht. De geest van Karel Van de Woestijne is nooit ver weg op 11 november.

Maar om nu kniehoog in de blubber te moeten staan, in een loopgracht, tussen de ratten en de halfvergane lijken? Je had je kameraden aan je zijde, in de Groote Oorlog, maar daarmee is al het goede gezegd.

Ik ga maar eens een muffin happen – alleen, maar aanzienlijk opgevrolijkt.

Axe

Vorige week gelezen in de krant: 'Een 26-jarige Indiër heeft Unilever aangeklaagd omdat hij na zeven jaar nog steeds geen vriendin heeft. De man gebruikt nochtans dagelijks Axe. En als we de reclamespotjes mogen geloven, bestormen vrouwen de mannen die Axe deodorant gebruiken.'

Haha, was het maar zo simpel! Dan zou de verkoop van Axe ongekende hoogten kennen en de bezoeken aan datingsites ongekende laagten. Gewoon wat Axe spuiten en keuze zat!

Omdat het in de realiteit toch wel wat moeilijker ligt een paar tips voor mannen die aan de vrouw willen:

1. Waarin bijt je het liefst? In een lekker fris, glanzend appeltje dat je toelacht vanuit de fruitschaal of in een verschrompeld appeltje dat daar al veel te lang ligt? Juist! Zorg dus dat jij dat lekker fris appeltje bent. Hou die oude trui met vlekken maar voor je huis- en tuinwerk. En grijp iets frissers uit je kleerkast. Nee, het hoeft geen pak of duur merk te zijn. Als het maar iets zegt over wie je bent en waar je van houdt. Als half Gent maar niet rondloopt met datzelfde grauwe truitje van 13 in een dozijn. Maar belangrijker nog, straal uit dat je persoonlijkheid hebt en dat je zin hebt in het leven. Kan dat, alstublieft?

2. Je bent ongetwijfeld een ontzettend boeiend man. Maar dat betekent nog niet dat je de hele tijd over jezelf moet praten. Hoe kunnen wij nu geloven dat je in ons geïnteresseerd bent als je nauwelijks naar ons vraagt?

3. Maak ons aan het lachen. Het leven is al zo serieus. Doe ons lachen en je krijgt onze meest ontspannen en welgezinde ik te zien. Als dat geen mooi vooruitzicht is!

4. Een lekkere deodorant gebruiken, volstaat niet, maar is wel een goed idee. Want als we onze bevallige hoofdjes op jouw stoere schouders neervleien, dan ruiken we liever de geur van een frisse deodorant dan jouw zweetgeur. Ik weet het wel, in zweet zitten feromonen en die zouden mannen aantrekkelijker maken voor vrouwen. Maar vergeet niet, beste vrienden, dat dat alleen zo is als de geur zo licht is dat je hem niet bewust ruikt.

Ongedeelde vreugde


Ik veeg het zweet en stof van mijn gezicht en grom tevreden bij de aanblik van mijn woonkamer, die eruitziet als Stalingrad anno 1944. Twee dagen lang heb ik tegels weggebroken, om straks een nieuwe vloer te kunnen laten leggen. Deel 1 van de opdracht heb ik tot een succesvol einde gebracht. In mijn eentje, met een little help en advice van mijn friends. Het bier zal goed smaken vanavond.

Grote werkzaamheden kunnen frustrerend veel tijd in beslag nemen, is mijn ervaring. Het begint al bij het voorafgaande beslissingsproces. De molen maalt trager als je alleen je weg moet zoeken in het woud van keuzes dat zich voor je uitstrekt.

Maar bij een goede afloop is de voldoening groter. De weg was lang, de gids onervaren, maar de bestemming is toch bereikt. Het mag egocentrisch klinken, maar vaak is ongedeelde vreugde groter dan gedeelde, alle volkswijsheden daarover ten spijt.

Leven in afwachting

‘Zou ik wel nieuwe meubels kopen?’, vroeg een vriend me. Straks ontmoet ik iemand en hebben we alle benodigde meubels in het dubbel.

Het klonk me bekend in de oren. Ook ik heb een groot deel van mijn leven geleefd in afwachting.

Het begon na het afstuderen. Ik vond gelukkig onmiddellijk werk en huurde snel een gemeubileerde studio. Dat was handig, want ik had geen meubels en waarschijnlijk zou ik toch wel de eerstvolgende jaren iemand leren kennen om samen een huis mee te huren en te bemeubelen.

Bij een volgende verhuis was ik single en de studio ongemeubileerd. Dus kocht ik meubels. Maar het leven in het tijdelijke bleef wel.

De zoektocht naar een eigen woonst stelde ik lang uit. Eigenlijk was dat bij alle singles zo toen we twintigers waren. Je kon toen nog geen registratierechten meenemen. Daarom was het kopen en opnieuw verkopen van een eigen woonst iets wat je trachtte te vermijden. Dus wachtten we allemaal op mr. of mss Right. Want dat er ook wel een kans was dat we single zouden blijven, dat kwam toen gewoonweg niet in ons op.

Toen ik dertig was, kreeg ik echt zin in een eigen huisje. De studio werd trouwens erg krap en de huisbaas ergerde zich wel eens aan alle spullen die ik in de gang stapelde. Ik ging op zoek, maar wist eigenlijk niet goed waar te zoeken. Mijn sociaal leven speelde zich af in Gent, maar de job in Brussel. En dat tijdrovende pendelen werd ik moe.

Dus zocht ik een tijdje naar een appartement in Brussel, daarna besloot ik toch weer voor Gent te gaan en naast een woonst ook een job in Gent te zoeken. Leerde ik een man kennen, dan stopte de zoektocht een tijdje. Was ik weer single, dan begon ik er weer aan. Ook het werk had z'n invloed. Was het te stresserend, dan was er geen tijd en energie om op zoek te gaan naar een huis. Was het te onzeker, dan wachtte ik ook nog wat verder af.

Een paar jaar geleden leek eindelijk het juiste moment gekomen: ik was single en had ook nog eens duidelijkheid over waar ik hopelijk voor de rest van mijn dagen zou werken. Maar toen was het een ware gekte op de immo-markt. De prijzen stegen van jaar tot jaar en het was erg moeilijk een goede woonst te vinden tegen een betaalbare prijs.

Het is me uiteindelijk gelukt, maar als er één ding is dat ik wel geleerd heb, is dat het weinig zin heeft om te leven in afwachting van. Had ik 10 jaar eerder gekocht, dan had ik een pak minder betaald voor mijn woonst.

Nu nog maak ik soms de afweging of het wel zin heeft veel te betalen voor bv. een dure inbouwkast. Want misschien verhuis ik toch nog op een dag.

Maar ik wil niet meer leven in afwachting van iets dat misschien komt, maar misschien ook niet.

Dus, beste vriend, ga die nieuwe meubels maar kopen! Juicht en jubelt, beste handelaars, want als deze single en de talrijke single-lezers van deze blog nu al hun uitgestelde aankopen gaan doen, is het eind van de recessie gegarandeerd in zicht!

Help, bijna ex-single!

Aan vrienden die het moeilijk hebben met het leven op hun eentje, raad ik altijd aan te leven alsof ze heel binnenkort geen single meer zullen zijn. Net zoals je de laatste dagen van je vakantie nog eens goed geniet van al het moois dat je vakantieplek je te bieden heeft, kan je ook als single het best nog eens goed genieten van al die voordelen die je als imaginaire toekomstige ex-single binnenkort zal moeten missen.

Stel dat ik zou weten dat mijn dagen als single geteld zijn, dan zou ik vlug nog de volgende dingen doen.

1. Extra veel tijd doorbrengen in het gezelschap van vrienden en familie

Met een nieuwe partner krijg je er ook een pak nieuwe familie en vrienden bij. Als je die allemaal op tijd en stond wil zien en ook nog wat tijd wil hebben om alleen met je partner door te brengen, dan betekent dat gegarandeerd minder tijd voor je huidige vriendenkring en je familie. Geniet dus nog maar eens goed van de tijd die je nu nog voor ze hebt.

2. Nog eens lekker ongehinderd mijn zin doen

Leven met een partner betekent compromissen sluiten. Dus nu nog een laatste keer zonder overleg:
- de spullen kopen die ik wil,
- de uitgaven doen die ik nodig vind,
- mijn woonst inrichten volgens mijn smaak,
- bepalen wat er op het menu zal staan,
- beslissen of ik de deur uitga of thuis blijf,
- kiezen met welke mensen ik omga,
- beslissen of ik vandaag opruim of volgende week,
- beslissen of ik de epilady bovenhaal of nog wat rust gun,
- kiezen waar ik op reis ga, hoeveel me dat mag kosten en wat ik daar ga doen.

3. Heerlijk slapen

Het is een taboe, maar slapen met twee is niet altijd bevorderlijk voor de nachtrust. Dus geniet ik voor de zekerheid nog maar eens van een heerlijk rustige nacht zonder gesnurk, gewriemel, geknarsetand, te warm vanwege lepeltje-lepeltje of te koud vanwege een partner die het donsdeken helemaal naar zich toetrekt. En om het helemaal leuk te maken trek ik mijn heerlijk warme, maar oh zo onsexy oude pyjama aan.
Bovendien bepaal ik en ik alleen het uur van opstaan. Geen partner die er nog voor mij uit moet en mij wakker maakt. Fris als een hoentje begin ik daarna vol enthousiasme aan de dag.

Het rapport

Een dag na mijn zondagse afspraakje kreeg ik van mijn date een bericht met de onderwerpregel "Terugblik". Dat klonk als een bedreiging: zelf voelde ik geen onstuitbare aandrang om terug te blikken.

"Gisteren zat niet de man van mijn leven tegenover mij zijn koffie verkeerd te drinken", luidde het onverbiddelijke verdict. Dat bracht mij uit mijn hum; ik voelde me als een deelnemer aan het songfestival die na tien stembeurten nog op nul staat. Waarom eigenlijk? Ik had een koffie verkeerd gedronken, daarop was niets af te dingen. En de gedachte dat wij niet elkaars lotsbestemming waren, kon ik van harte beamen.

Lieve toekomstige dates, mag ik een verzoek tot jullie richten?

De tijd van examens en toetsen en rapporten ligt al weer een tijd achter me. En dat wens ik zo te houden. Halfjaarlijks een beoordeling van mijn chef, daar ontkom ik niet aan. Maar al de rest probeer ik angstvallig te ontlopen; en na een date heb ik er al helemaal geen behoefte aan.

Vonden jullie het niks met mij? Prima, drink eventueel een glas bier of een koffie verkeerd om het verdringingsproces te bespoedigen, en ga vervolgens door met je leven. Maar onderdruk de irritante, bedillerige neiging om punten te geven. Het geeft je tien seconden lang een gevoel van controle, maar je schiet er alledonders weinig mee op, tenzij je vanzelfsprekend meedingt naar de Hyanchith Bouquet Award 2009, een bekroning voor de meest markante uiting van truttigheid in het afgelopen jaar.

Balen

Toen we een paar maanden geleden aan het brainstormen waren over de single-blog waarmee we gingen starten, waren we het er roerend over eens: het mocht noch zielig, noch opgeklopt leuk worden. Bedoeling was een soort 'het leven zoals het is: single' te brengen, met getuigenissen over de leuke en vervelende aspecten en ook veel nuttige tips.

Omdat op je eentje door het leven gaan niet altijd leuk is, post ik vandaag een greep uit de momenten waarop het echt balen is.

Hierbij mijn persoonlijke top 5:

1. Begrafenissen

De vader van een vriendin wordt begraven. Je zit daar in de kerk en binnen de kortste keer stromen de tranen. Niet alleen uit medeleven met je vriendin, maar ook omdat je begint na te denken over hoe je leven er zal uitzien als je ouders er niet meer zijn. Je mag dan al vrienden bij de vleet hebben en een paar broers die je ook niet in de steek zullen laten. Je bent voor niemand de nummer 1 zoals je als kind voor je ouders bent of als vrouw voor je man. Als je oud en ziek zal zijn, wie zal er dan naast je bed komen zitten en je hand vasthouden?

2. Trouwfeesten

Het zoveelste trouwfeest. Jij bent stilaan de laatste single. Deze keer hebben ze je niet tussen de tieners en kindjes gezet zoals de vorige keer. Nee, je hebt de eer naast een of andere half-autistische single buurman van het jonge paar te zitten. Hij is de enige single op het feest, op de zatte nonkel na die je prompt ten dans vraagt.

3. Familiefeesten

Tot je begin de dertig was, wensten ze je nog "een goed lief, dit jaar". Dat vond je toen vervelend. Maar nu zwijgen ze. "Ze hebben de hoop opgegeven", denk je. Nooit gedacht dat het uitblijven van de jaarlijkse wens je nog triester zou maken dan het regelmatig herhalen ervan.

4. Bolle buiken en wolken van baby's

Je mag dan jezelf al overtuigd hebben dat kinderen hebben veel nadelen heeft en dat je zinvoller dingen kan doen voor de wereld dan nog een bewonertje extra op deze aardbol te zetten, bij het zien van een gelukkige, zwangere vrouw of een mama met een schattig kindje, smelt je. En al je rationele argumenten smelten mee als sneeuw voor de zon.

5. Vakantie

Je bent in een natuurreservaat in Afrika en krijgt de prachtigste zonsondergang ooit te zien. Maar eigenlijk word je er alleen maar triest van. Want zo'n moment zou je willen delen met iemand van wie je houdt. Maar daar zit je dan met een groep mensen die je tot voor kort helemaal niet kende en die je na deze reis hoogstwaarschijnlijk nooit meer zal terugzien.